Nå kan oppdrettere følge fisken helt fra settefiskfasen.

Biomassemåling og velferdsskåring for smoltproduksjon

Det bergenske teknologiselskapet Aquabyte lanserer kamerabasert system som måler biomasse og skårer velferd til smolt ned til 50 gram.

Publisert Sist oppdatert

Lanseringen er en del av Aquabytes strategi for å gi oppdrettere muligheten til å ta gode, datadrevne beslutninger gjennom hele fiskens livssyklus.

Kristin Aase, Insight Manager i Aquabyte.

- Det er fantastisk at kundene nå kan følge fisken helt fra settefiskfasen. For oppdrettere er det viktig å vite størrelsen og kvaliteten på fisken de mottar, slik at de kan ta de rette beslutningene ved merdkanten fra dag én, sier Kristin Aase, Insight Manager i Aquabyte i en pressemelding.

Automatisk vektmåling og velferdsskåring med kamera reduserer også behovet for manuell håndtering på smoltanlegget.

- Mindre stress og færre skader fra manuell håndtering gir bedre velferd og helse. Det gjør smolten bedre rustet når den skal settes ut i sjø, fortsetter Kristin Aase.

Helt ned til 50 gram

Aquabyte-systemet bruker et spesialtilpasset kamera som hver dag tar over én million bilder fra smoltkaret. Bildene analyseres med maskinlæring og nyutviklede algoritmer for smolt helt ned til 50 gram.

Mochi Liu, Senior Data Scientist.

- Overvåking av smolt skiller seg fra overvåking av fisk i merd. Fisken er mindre, fisketettheten i karet er høyere og fiskens adferd er annerledes. Algoritmene som brukes for vektmåling og velferdsskåring må være utviklet for akkurat slike forhold, sier Mochi Liu, Senior Data Scientist i Aquabyte.

At systemet brukes i smoltanlegg stiller også egne krav til kameraet som senkes ned i karet.

- Teknologien vi har utviklet for selvrensende linser, og tilpasninger vi har gjort på kameraet er avgjørende for å sikre at systemet fungerer optimalt i smoltanlegg over tid uten ekstra behov for vedlikehold, sier Mochi Liu.

Aquabytes system for biomassemåling og velferdsovervåking av smolt er utviklet i tett samarbeid med en av de største aktørene i oppdrettsbransjen og er allerede i bruk på smolt- og postsmoltanlegg.