Bli med inn i Norges største anlegg for postsmolt
Utsett av større smolt mener Mowi gir høyere produktivitet, overlevelse og bedre fiskevelferd. På anlegget Nordheim tas fisken opp til 700 gram, og om noen knappe uker er det klart for ny leveranse til sjø.
Onsdag 25. september var det duket for flere turer i regi av Mowi sin kapitalmarkedsdag. Blant disse arrangerte selskapet en utflukt til postsmoltanlegget Nordheim i Imarsundet utenfor Kristiansund, der nærmere 90 personer meldte seg på turen. Folk fra bank, finans og investorer var med, sammen med LandbasedAQ, som også var på plass. Også toppsjef Ivan Vindheim var å finne på båten, som tok oss ut til det landbaserte anlegget.
Postsmoltanlegget på Nordheim er det største i Norge, og kanskje et av de største settefiskanleggene som eksisterer for hele verden. Her jobber 29 ansatte med å produsere 10 millioner smolt årlig, fordelt på tre batcher, der de setter ut fisk i april, september og november. Oppdrettsgiganten har tillatelser til å produsere 9 000 tonn ved anlegget, men i skrivende stund bruker de bare 6 200 tonn av denne tillatelsen.
Mowi har 275 000 m² landområde tilgjengelig, og dermed gode muligheter til å utvide ytterligere på Nordheim, noe de også har planer om å gjøre på sikt.
Fra 400 til 700 gram
Opprinnelig ble det på Nordheim installert et klekkeri for inkubering av lakseegg, etterfulgt av en startfôringsmodul sammen med et smoltsystem. Alt er designet med RAS-teknologi og levert av AKVA group.
Etter økende etterspørsel ved Mowi sine sjøanlegg, utvidet selskapet produksjonen i et nytt og større RAS-anlegg designet for postsmolt, og i 2019 fortsatte AKVA group leveransen ved å sette opp to store postsmolt RAS på stedet med en samlet tankvolumkapasitet på 13 000 m³, og en toppfôringsbelastning på 10 000 kg per dag, for produksjon av fisk i en størrelse på 300–400 gram.
Bare noen år etterpå gikk de i gang med installasjonen av to nye smoltsystemer og et postsmoltsystem, alle sammen med en kapasitet på 20 000 m³ tankvolum og 15 000 kg fôr per dag. Etter dette var ferdig installert i 2023, kunne størrelsen på postsmolten økes til 700 gram ved å utnytte totalt fire postsmoltmoduler på Nordheim.
Reduserer forbruket av vann
Anlegget utenfor Kristiansund er et av tre postsmoltanlegg som Mowi opererer i Norge. Vi er med inn til den nyeste delen av anlegget, som består av RAS 4, RAS 5, og RAS 6. Totalt er det 50 fisketanker på hele Mowi Nordheim.
– Med de tre postsmoltanleggene, i tillegg til noe produksjon i semilukkede merder i region sør, har vi en kapasitet på 30 millioner postsmolt årlig. Zero-water-systemet fra AKVA group er et veldig effektivt system, som vi i Mowi har satset på, forteller Mowi-direktør Øyvind Oaland.
Bruken av dette systemet reduserer ifølge Oaland forbruket av nytt vann for RAS betraktelig. Teknologien er en 3-trinns slamhåndteringsprosess. Den fungerer ved å denitrifisere RAS-prosessvannet og omdanne nitrat til fritt nitrogen som frigjøres i luften. Vannet returneres til RAS-systemet etter et trinn som fjerner fosfor og andre uorganiske forbindelser fra prosessvannet.
Vaksineres og vokses større
Nordheim-området består av hele 30 000 kvadratmeter med bygninger. På klekkeriet er det kapasitet på 12 millioner egg, der det benyttes fire millioner egg per batch. Eggene klekkes to og en halv uke etter at de ankommer klekkeriet, der de holdes på 8 grader eller lavere. De holdes på klekkeriet i fem til ti uker før de overføres til startfôring. På startfôringsavdelingen går fisken fra 0,2 til syv gram. Etter seks uker flyttes fisken til påvekstavdelingen, hvor fisken går fra 20 til 150 gram i to individuelle enheter. Dette er også et stadium hvor fisken maskinvaksineres med Micro6, ERM og mot moritella.
Under LandbasedAQ sitt besøk på anlegget skal postsmolten «bare» tas opp til 450 gram på grunn av litt kortere produksjonsvindu, før den skal ut i sjøen. Produksjonstiden på postsmolten på Nordheim er ca. 50 uker fra start til slutt. Inne på den nye RAS-avdelingen forteller Oaland at de forsøker å holde temperaturen på 12–13 grader maks, og det tar opp til fire måneder å vokse fisken fra 150 til 700 gram.