Driftsdirektør for landbasert oppdrett i Nordic Halibut, Torill Fladvad håndfôrer kveiten på settefiskanlegget til selskapet på Averøy.

Ti tusen tonn innen 2031 – slik skal de lykkes

Kveiteoppdrett er mer avansert enn mange tror. – Hver fisk følges tett hele livet, sier Torill Fladvad i Nordic Halibut.

Publisert Sist oppdatert

Driftsdirektør for landbasert oppdrett i Nordic Halibut, Torill Fladvad, deler innsikt i selskapets ambisjoner, fiskevelferd og utviklingen av det nye anlegget som bygges på Tingvoll.

Som driftsdirektør har Fladvad en nøkkelrolle i å sikre en effektiv og bærekraftig drift gjennom hele produksjonsprosessen.

– Jeg kombinerer strategisk utvikling med operativ støtte, og jobber tett med driftsledere og ansatte for å balansere struktur med innovasjon, slik at vi kontinuerlig kan optimalisere biologisk ytelse og verdikjeden. 

Nordic Halibut:

  • Driver med oppdrett av atlantisk kveite. Selskapet dekker i dag hele verdikjeden fra stamfisk til salg.
  • Selskapet har en årlig produksjonsmål: En million settefisk fram til 2027, deretter to millioner.
  • Hovedvirksomheten er lokalisert på Averøy med produksjonsavdelinger på Midsund, Askøy og Eide.
  • Selskapet er børsnotert og har 95 ansatte, hvorav 28 kvinner.
  • Bygger nytt anlegg på Tingvoll. Planlagt ferdig i 2027, mål om 10 350 tonn HOG innen 2031.
  • Selskapet har levert en superior kvalitetsrate fra 2020 til 2024 på 98,8 prosent.
  • Salgsavdelingen er lokalisert i Bergen og derfra selges det fersk kveite til inn- og utland gjennom merkevaren Nordic Halibut.
  • Selskapet har de siste årene gjennomført betydelige investeringer og utbygginger som muliggjør et produksjonsvolum på 9000 tonn HOG innen 2030.

Fra land til sjø

En fullintegrert verdikjede gir selskapet kontroll over hele prosessen fra stamfisk til ferdig produkt. Dette sikrer, ifølge driftsdirektøren, kvalitet, fleksibilitet og biologisk kontroll på hele livsløpet til kveiten.

Fladvad forklarer at produksjonen er per nå fordelt på tre anlegg, stamfisk på Midsund, yngelproduksjon på Askøy, utenfor Bergen og settefisk på Averøy. I tillegg bygges det et anlegg på Tingvoll. 

– Produksjonen/høstingen av rogn på Midsund er en nøye kontrollert og håndverksbasert prosess der stamfisk og klekkeri spiller en avgjørende rolle i å sikre sunne, robuste og genetisk mangfoldig kveiteyngel.

Stamfisken er grunnlaget for hele produksjonen til bedriften, og hver fisk velges med omhu. 

Driftsdirektør Torill Fladvad, sammen med Anette Klepp på settefiskavdelingen på Averøy.

– Utvalget av stamfisk skjer etter strenge kriterier, der vi vurderer genetiske egenskaper, helsestatus og reproduktivt potensial for å oppnå best kvalitet. Hver kveite i stamfiskprogrammet har sitt eget navn, og blir behandlet med største omsorg. 

Kveiten får sin «fredagstaco»

Tre ganger i året gjennomfører oppdrettsselskapet gytesesonger.

– Dette skjer om hver vår, sommer og høst, hvor kveitene strykes manuelt – et presisjonsarbeid som krever erfaring, kunnskap og tålmodighet, sier hun. 

Som en tradisjon og en liten takk for innsatsen får stamfiskene servert sild hver fredag. 

– En velfortjent godbit for deres verdifulle bidrag til produksjonen, sier Fladvad. 

Saken fortsetter under bildet. 

Stamfisk på Midsund. Gytesesongen er en presis prosess som sikrer sunne og robuste yngel. Hver fredag får fisken også en liten belønning i form av litt god gammeldags sild.

– En sårbar, men viktig fase

Yngelproduksjonen foregår på Askøy utenfor Bergen, hvor Nordic Halibut driver et avansert anlegg for å sikre en jevn tilførsel av robust yngel.

Fladvad presiserer at dette er en sårbar fase hvor fisken er helt avhengige av optimale vannforhold og nøye tilsyn for å sikre god overlevelse og vekst. 

– Når kveiteeggene klekkes, overføres yngelen til spesialdesignede oppdrettstanker som gir et stabilt og optimalt miljø. Disse tankene er utstyrt med avanserte systemer for å kontrollere vannkvalitet, temperatur, oksygennivå og lysforhold, noe som er avgjørende for sunn vekst og høy overlevelsesrate.

I denne fasen veier yngelen mellom 0 og 10 gram og gjennomgår en kritisk utviklingsperiode der de gradvis tilvennes fôr og bygges opp for å tåle overgangen til påvekstfasen. 

– Gjennom kontinuerlig overvåking og justering av miljøforhold sikrer vi at yngelen utvikler seg til sterke individer, klare for neste steg i produksjonsprosessen, sier hun. 

Saken fortsetter under bildet. 

Nordic Halibuts yngelproduksjon på Askøy.

Spesialdesignede kveitetanker

Etter yngelen har vokst seg stor nok, blir den overført til settefiskanlegget på Averøy i Nordmøre i Møre og Romsdal. Her i påvekstfasen vokser kveiteyngelen fra 5 til 150 gram før den er klar for utvekstfasen. 

Spesialdesignede tanker sikrer optimale vekstforhold på settefiskanlegget på Averøy, hvor kveiten vokser fra 5-150 gram før utsett i sjøen.

– Denne fasen handler om å legge grunnlaget for en sunn og sterk fisk gjennom optimale vekstbetingelser. Hos Nordic Halibut oppdrettes kveitene i spesialdesignede tanker plassert i kystområder med tilgang til rent, kaldt sjøvann – som er en forutsetning for god fiskehelse og jevn vekst, presiserer driftsdirektøren. 

Gjennom kontinuerlig tilsyn og tilpasset fôring optimaliserer selskapet vekstraten og forbereder kveitene for neste fase i produksjonen. 

– Med en strategi for kontinuerlig produksjon og utsett til sjø fordelt over hele året sikrer vi jevn tilførsel av kveite til videre oppdrett, noe som bidrar til stabil produksjon og forutsigbar levering til markedet, forklarer hun. 

Kveiten settes ut i sjø når den har nådd en størrelse på 100–150 gram, noe som vanligvis tar mellom ett år til halvannet år fra klekking. 

– Så setter vi den ut i sjøen hvor den blir boende de neste tre årene, opplyser hun. 

Ambisiøse vekstmål

Nordic Halibut har store ambisjoner for vekst, der de jobber målrettet for å sette ut en million kveiter i sjøen årlig frem til 2027. 

– Deretter ønsker vi å doble dette når det nye fullintegrerte settefiskanlegget på Tingvoll settes i drift. Vi ser allerede gode resultater i form av økt vekstrate og stabil produksjon, kommenterer hun.

Byggingen skrider frem

Illustrasjon av Nordic Halibuts planlagte anlegg i Torjulvågen på Tingvoll på Nordmøre i Møre og Romsdal

Anlegget ligger i Torjulvågen i Tingvoll kommune i Møre og Romsdal, og bygges i henhold til planen og forventes å være operativt i 2027. 

– Anlegget på Tingvoll blir verdens første anlegg spesialtilpasset for kveite, og vil omfatte alle produksjonsledd, fra genetikk til ferdig settefisk, inkludert dedikerte avdelinger for stamfisk. 

Hun forteller at utviklingen av anlegget på Tingvoll fortsetter i et stødig tempo, og selskapet forventer at det vil stå klart i tide for å nå høstemålet for 2031 som planlagt.

– Denne fasen har som mål å oppnå en produksjonskapasitet på 10 350 tonn HOG innen 2031. De siste forhandlingene med leverandører pågår med vekt på valg av effektive og driftssikre produksjonsløsninger, og forventes ferdigstilt i løpet av Q1 2025. Anlegget er planlagt å være fullt operativt innen 2027.

Etter at det nye anlegget på Tingvoll er operativt skal selskapet sette ut 2 000 000 settefisk i året.

For å styrke produksjonen og sikre stabil vekst har Nordic Halibut iverksatt flere initiativer, blant annet en avtale for økt påvekstkapasitet ved Sande Seafarm Production AS. 

– Dette anlegget leverer sterke resultater med økt produksjonskapasitet, høy vekstrate og generelt god biologisk ytelse, noe som bidrar til selskapets ambisjon om å optimalisere hele verdikjeden og sikre bærekraftig vekst i produksjonen.

Kveitens velferd står i fokus gjennom hele livsløpet. Selskapet kan vise til en høy superiorandel på fisken som slaktes ut.

Kveiteanlegget vil bygges med etablert og utprøvd teknologi og vil være basert på gjennomstrømningssystem. 

– Vi er i sluttforhandlinger med leverandører og er opptatt av å velge de beste og mest driftssikre produksjonsløsningene, sier Fladvad.

Anlegget vil bestå av et bygg på 3800m2 med to etasjer, samt et annet bygg på 1800m2 som også vil ha to etasjer. 

Selskapet har som ambisjon at anlegget, etter ferdigstillelse, vil være godt over halvparten energinøytralt ved å utnytte egenprodusert fornybar solenergi fra solcelleanlegg installert på taket av produksjonshallene.

Høy superiorandel

Dyrevelferd er en av de viktigste prioriteringene for selskapet, og Fladvad presiserer at dette er essensen i hva de gjør hver dag. 

– Kveiten vår har det bra. Vi legger stor vekt på å minimere stress og sikre optimale forhold, både på land og i sjø.

Hun understreker at en fordel med kveiteoppdrett er at fisken ikke har naturlige fiender som lus og parasitter, noe som reduserer behovet for håndtering.

– Fra 2020 til 2024 har vi hatt en superior kvalitetsrate på 98,8 prosent, noe som viser at fisken vår lever godt og trives, påpeker hun.

Årsaken til den gode tilveksten og produksjonen tilegner hun til alle de ansatte i bedriften. Noen av dem er avbildet under:

Kristina Odde jobber på settefiskavdelingen på Averøy.
Nordic Halibuts yngelanlegg på Askøy.
Mari-Takle Thomassen, driftsleder på settefiskavdelingen til Nordic Halibut på Averøy, hvor hun håndfôrer kveiten.