Hardanger Fjellfisk snur minus til pluss
Etter to år med underskudd er Hardanger Fjellfisk i år tilbake med gode resultater. - Vårt mål er 100 tonn i året, og derfor ser vi oss om etter flere muligheter for utvidelse, sier daglig leder Helge Patterson (58).
Denne artikkelen er eldre enn to år.
Oppdrettselskapet Hardanger Fjellfisk som held til i Tyssedal i Odda kommune, endte på 7,3 millioner i driftinntekter i 2013. Året etter gikk det nedover for selskapet som endte på fem millioner i driftsinntekter.
Driftsresultatet var i 2013 minus 182 000 kroner, og i 2014 hadde de tapt ytterligere og endte på minus 379 000 kroner.
Daglig leder Helge Patterson forklarer de dårlige resultatene med en produksjonsfeil som skjedde i 2012, da de mistet 50 000-70 000 yngel.
- Det er ikke bare-bare å få tak i yngel, dette var en prosess som tok rundt to år. Slik at resultatene som kom de to foregående årene var et resultat av yngelmangel rett å slett. Vi solgte totalt bare 57 tonn fisk i fjor, men i år er det adskillig bedre tider. Vi går med et overskudd på rundt 700 000 - 800 000 kroner, forklarer han.
Han sier at noe av pengene vil gå til investeringer i nytt utstyr. Blant annet står et RAS-anlegg på ønskelisten til Patterson til jul.
Hardanger Fjellfisk AS starta i 1998 som Norsk Fjellfisk AS, men det for øye å produsere norsk brunaure for rakproduksjon. Dette gikk i to år så ble firmaet slått konkurs og Hardanger Fjellfisk overtok med flere av de gamle aksjonærene fortsatt med.
- Vi gikk fra å kjøpe ferdig yngel ifra Genbanken i Eidfjord, til å gjøre alt selv. Vi tar ut ca. 500 stamfisk hvert år og setter disse under lys styring. Så strykes det i desember/januar.
Da forventer vi å få ifra 250.000 til 400.00 egg hver gang. Dette blir lagt i to forskjellige vanntemperaturer slik at vi får spredd produksjonen vår litt utover året, fortel Helge Patterson.
Selve produksjonen til selskapet foregår inne i en fjellhall i Tyssedal hvor de får vann i fra fjellet som svinger bortom Tizir, Titan og Iron. Der har de et lukket landanlegg som produserer den kjente fjellfisken, som kommer fra en fjellørret-stamme på Harangervidda.
Fisk som har det kjekt
- Vårt landbaserte anlegget er lukket, så selv om fisken vår er fra oppdrett, så trenger den verken vaksine, antibiotika eller andre medisiner. Vi har mye færre fisk i karene enn det som er vanlig, for det gir oss god kontroll og bedre oppvekstforhold. Vi passer også på at fisken får vokse i sitt eget tempo, melder selskapet.
Selv mener de det er like enkelt som det er sant. - Fisk som har hatt det kjekt smaker bedre.
Selve produksjonshallen til bedriften inneholder 10 store 8 meters kar samt 7 mindre kar og en yngelavdeling.
- Her kjører vi vannet vårt gjennom en varmeveksler slik at vi får en jevn temperatur på 11,5-12 grader hele året. Vi bruker ca 8 kubikk med vann i minuttet, forklarer Patterson.
Selskapet bruker rundt 18 måneder fra klekking til ferdig porsjonsfisk.
- Vår produksjon ligger på ca 80 tonn ferdig vare i året, opplyser den allsidige lederen, som har administrasjon, salg, personal og produksjons oppgaver til daglig.
Fôret som blir gitt er Select rakfisk, som er et fôr ifra Skretting som ble utviklet for Hardanger Fjellfisk og rakfisk produsenter i Valdres.
Produserer ørret hele året
- Vi har vårt eget slakteri plassert i Eidfjord kommune, hvor vi slakter hver mandag hele året utenom juleuka og påskeuka. I snitt går det 1600 kg ferdig vare utfra slakteriet hver uke.
Dette sendes til Bergen, Stavanger og Oslo, sier Patterson.
Om sommeren har bedriften sin høysesong, der de selger mye fisk til serveringsteder på Hardangervidden blant annet.
- Vi har vår egen biolog som har det overordna ansvaret for produksjonen og vi produserer absolutt hele året igjennom. Vårt mål er 100 tonn fisk i året, og derfor ser vi oss om etter flere muligheter for utvidelse, påpeker han til kyst.no.
Han sier at kundene er grossister over hele Sør-Norge samt turisthytter, spesialbutikker og lignende, de lager også røkte produkter som snart skal ut på markedet. Dette har vært forbeholdt de få pga produksjonen ikke har vært stor nok, blir det opplyst.