Utvikler rogn spesialtilpasset RAS-anlegg
– Salmobreed jobber med nye innganger for genetikk, også rogn tilpasset RAS-teknologi. Utbygging av RAS-anlegg setter også nye krav til rognen, sier Hege Hovland, markedssjef i selskapet.
Denne artikkelen er eldre enn to år.
Hovland sier at genetikkselskapet som er en del av konsernet Benchmark Holdings PLC, arbeider for fullt med nye produkter kontinuerlig.
– Det skjer mye i næringen vår og vi finner mange innganger for genetikk. Både ILA og lus har vært store tema i høst og vinter, vi har jobbet med begge egenskaper i mange år og mener vi har mye å bidra med, sier hun.
Les også: Lanserer rogn med høyere resistens mot ILA
Markedsjefen sier de har merket et mye større fokus på RAS blant oppdretterne, som nå ønsker spesialtilpasset rogn.
– Utbygging av RAS-anlegg setter også nye krav til rognen, både i forhold til leveringstidspunkter og egenskaper. Vi jobber med begge deler og har helt spesifikke egenskaper som vil gjøre en stor forskjell i storsmolt-produksjon.
Hun sier at mange RAS-anlegg har innlegg av rogn også for den tradisjonelle innlegg-sesongen.
- Siden vi kan hente rogn fra søsterselskap Stofnfiskur på Island kan vi levere hele året. Vi tar både inn befruktet rogn og vi tar ubefruktet som vi bruker frossen melke fra Salmobreed-fisk til.
På denne måten mener selskapet at de kan hjelpe kundene til å utnytte kapasiteten i anleggene sine best mulig.
- Vi arbeider også med flere egenskaper hos fisken, den vokser opp i et annet miljø i RAS-anlegg enn i gjennmstrømsanlegg. Blant annet så ser vi at tidlig kjønnsmodning er en større utfordring ved RAS-produsert fisk og vi gjør våre tester og seleksjoner med dette som en faktor, påpeker Hovland.
Stor investering
Selskapet som har hovedkontor i Bergen har nå 18 ansatte, medregnet masterstudenten Roymond Olsen som nylig fikk seg ny jobb.
Hovland opplyser videre at de holder på med rekrutteringen til det nye anlegget de bygger ut i Sørfold. Anlegget har fått navnet SalmoBreed Salten, hvor det høsten 2017 skal være klart til å sette inn fisk.
– Det vil bli en del ansettelser der utover våren. Vi har mye arbeid foran oss med bygging før den tid, men vi er trygge på at vi skal komme i mål som planlagt. Dette er en stor investering som vi ikke kunne klart uten Benchmark i ryggen og gode samarbeidspartnere i Salten Aqua, legger hun til.
Anlegget forventes realisert til en totalkostnad på rundt 350 millioner, og byggetid er estimert til to år.
Med fasiliteter for å holde stamfisk på land gjennom hele produksjonssyklusen vil anlegget kunne levere rogn gjennom hele året. Anleggets størrelse er ca. 10 000 kvm. og totalentreprisekontrakten utgjør ca. 330 mnk.
Les også: Signerte millionkontrakt på nytt landanlegg for lakserogn
- Salten Stamfisk AS er eid av Salten Aqua AS, et investeringsselskap med hovedkontor på Fauske i Salten og en rekke datterselskaper i oppdrettsbransjen.
- Salten Stamfisk har to stamfiskkonsesjoner.