Nestleder Ruben Mjelde Oddekalv mener at lukkede anlegg er fremtiden. Foto: Norges Miljøvernforbund

Oppfordrer kommunene til å satse på lukkede anlegg

Oppdrett i lukkede anlegg kan i følge Norges Miljøvernforbund gi flere arbeidsplasser. Organisasjonen har nå gitt ut en veileder til kommuner som ønsker å satse på dette.

Publisert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Da Tromsø kommune i november fjor vedtok å ikke gi flere konsesjoner til åpne oppdrettsanlegg, var reaksjonene blandet. Norges Miljøvernforbund ønsker at flere kommuner skal gjøre det samme og har utarbeidet en veileder for kommuner som ønsker å gå i samme retning som Tromsø.

Ruben Mjelde Oddekalv, nestleder i Norges Miljøvernforbund, forteller at de begynte å arbeide med veilederen etter at Tromsø kommune gjorde sitt vedtak. 

- Vi visste at det ikke var lov for kommunene å kreve lukkede anlegg, så vi laget derfor en veileder, forteller Oddekalv.  

Norges Miljøvernforbund er i dialog med flere kommuner, men Oddekalv vil ikke fortelle hvilke kommuner det er snakk om.  

Les også: Sier nei til mer oppdrett - nå vil de foreslå nullutslipp fra alle

Lov med utslippsfrie anlegg 

Han forteller videre at kommunene har lov til å kreve utslippsfrie anlegg, og denne måten sette krav til næringen. Det kommunene ikke gjøre er å sette krav til teknologi. 

- Veilederen er for kommuner som ønsker oppdrett, men ikke de negative virkingene av næringen, sier Oddekalv, som eksemplifiserer dette med sykdom, luseproblematikk, rømming og “alt” som kommer I kjølvannet av drift i åpne merder. 

Norges Miljøvernforbund og Ruben Mjelde Oddekalv mener at det blir flere arbeidsplasser med lukkede anlegg. Illustrasjonsfoto: Mowi - Lukket havmerd.

Mer innsats merdkanten 

Lukkede anlegg vil i følge Norges Miljøvernforbund gi flere arbeidsplasser, ettersom behovet for kunnskap og kompetanse er en forutsetning for å drive lukkende anlegg.

- Anlegg er under bygging mange steder, og mye tyder at dette krever litt mer innsats merdkanten, forteller Oddekalv. 

Årsaken er at anleggene i følge nestlederen er mer tekniske og mer arbeidskrevende

- Vi kan ikke spesifikt si hvilken kompetanse som det vil bli behov for, men vi er trygge at det vil kreve mer innsats, utdyper han. 

Les også: De tre D-ene: Slik skal landbasert oppdrett vokse

De gjør det riktige

På spørsmål om de nå har noen råd til Tromsø kommune som har gått inn for lukkede anlegg, svarer Oddekalv at de står i en tøff vind når det gjelder den prosessen.

- Vi oppfordrer de til å stå han av. De gjør det riktige, sier en støttende nestleder.

Han legger til at Tromsø kommune ikke la seg presse av oppdrettsindustrien og at kommunen vil tjene å over til lukkede anlegg. Oddekalv legger avslutningsvis til at han ikke kan se at kommunen vil ha andre utfordringer enn næringen selv.