Smoltanlegget til Laxey ligger i enden av havnen i Vestmannaeyjar på Island.

Landbasert prosjekt på Island er på rett spor

Smolt RAS-anlegget levert til Laxey av AKVA group har vært i stabil drift en stund, og Laxey mottok sitt tredje parti rogn i juli i år. Fisk fra de to tidligere partiene fyller nå to av tre resirkuleringssystemer (RAS) som er satt i drift.

Publisert Sist oppdatert

Samarbeidet mellom Laxey og AKVA group startet i 2022 med en kontrakt om å bygge Islands første RAS-anlegg for atlantisk laksesmolt i Vestmannaeyjar. Anlegget består av én inkuberingsenhet og tre RAS-systemer for å oppdrette fisk til smoltstadiet. Anlegget er designet for å kjøre fire partier per år, med en forventet smoltproduksjon på rundt fire millioner, på 100 gram hver.

– Vi er glade for å ha dette systemet i drift, som består av kjerneteknologi fra AKVA group, og det ser ut til å fungere svært godt. Systemene har prestert utmerket, og veksten har vært veldig god, sier Hallgrímur Steinsson, teknologidirektør i Laxey i en pressemelding.

Inkuberingsenheten ble startet i november 2023, etterfulgt av fullføringen av startfôringssystemet RAS01 i desember 2023. Fôringen i RAS01 begynte i februar 2024, med installasjon av RAS02 og RAS03 like etterpå. Betydelig parallelt arbeid har blitt utført gjennom hele prosessen.

– Godt samarbeid har vært avgjørende, og vi er stolte av å ha bidratt til utviklingen og klart å fullføre det innen avtalt tidsplan fra prosjektets start, sier Mads Skøtt, prosjektleder i AKVA group.

Saken fortsetter under bildene.

I RAS 1 under overføringen av det andre partiet fra klekkeriet til RAS 1.
Grow-out anlegget begynner å ta form. Bilde tatt 6. august. Foto: Laxey.

Ser fremover

Når smolten fra RAS når en størrelse på 100 gram, vil den bli overført til et Re-use post-smolt system som bruker borehullssaltvann fra 30 meter dype hull. Post-smolt systemet består av seks fisketanker, hver med en diameter på 18 meter og et volum på 900 m³, og er for tiden i sluttfasen av byggeprosessen. Når smolten i dette systemet har nådd post-smoltstadiet på rundt 500 gram, vil den bli flyttet til Re-use grow-out moduler for sluttvekst til markedsstørrelse på 5–6 kg.

Til sammen skal det bygges seks grow-out moduler, hver med åtte fisketanker med en diameter på 28 meter og et volum på 5000 m³, noe som gir en total oppdrettskapasitet på 40 000 m³ per modul og 240 000 m³ når anlegget er fullt utbygd. Den første grow-out modulen er for tiden under bygging og forventes å være klar for post-smoltinnsetting innen midten av 2025.

Etter fullføringen av Smolt RAS, har AKVA groups involvering fortsatt i design og konstruksjon av Re-use systemet for post-smolt og den første Re-use grow-out modulen. Ansvarsområdene inkluderer kvalitetskontroll av Laxeys ingeniør- og designvalg, levering av selvstendige komponenter, samt mekanisk og elektrisk installasjon av prosessutstyr, i tillegg til igangkjøring av delsystemer.

Mads Skøtt og ingeniør Mehrdad Saaedi fra AKVA group i en av Laxeys store fisketanker med en diameter på 28 meter.

 Godt samarbeid

Laxey valgte AKVA group på grunn av velprøvd ekspertise innen ingeniørfag og design, evne til å levere høykvalitets selvstendige komponenter, og effektiv håndtering av mekaniske og elektriske installasjoner.

– Dette valget følger suksessen fra vårt tidligere samarbeid på klekkeriprosjektet, hvor det ble etablert en sterk gjensidig interesse for å fortsette samarbeidet gjennom vekstfasen, sier Hallgrímur Steinsson.

– Med Smolt RAS nå i drift, er vi glade for å fortsette det utmerkede samarbeidet med AKVA group. Vi forventer å utvide AKVA groups ansvarsområder og ser frem til mange flere år med nært samarbeid på dette omfattende landbaserte prosjektet, sier fungerende styreleder Lárus Ásgeirsson i Laxey.

Målet med prosjektet er å produsere 32 000 tonn stor laks innen 2031. For tiden er den første grow-out modulen for cirka 5 300 tonn per år under bygging. Finansieringen for modul 2 forventes å være på plass innen utgangen av 2024, slik at byggingen kan starte tidlig i 2025.

I RAS 1, startfóringssystem for lakseyngel levert av AKVA group.