Her ser man flekksteinbit på Aminor sitt anlegg. Den vokser best på temperaturer mellom 5 og 8 grader.

– Flekksteinbit tar tid å mestre

– Jeg tror ikke det er urealistisk at vi kan være i en lønnsom posisjon om 3–5 år, sier Håvard Olaisen, daglig leder i Aminor.

Olaisen forteller til LandbasedAQ at flekksteinbiten har noen egenskaper som gjør at den egner seg godt til oppdrett. Den stresser lite, trives i høye tettheter, og tilpasser seg god et liv i kar og med mennesker.

– Vi opplever også fisken som svært robust. På den andre siden så er det en art som har egenskaper som skiller seg mye fra laks og torsk, som gjør at vi må tenke annerledes. 

Olaisen trekker frem at den for eksempel ikke har svømmeblære og er avhengig av å ligge på noe flatt. 

– Erfaringsmessig vokser den best på stabile temperaturer mellom 5 og 8 grader, noe som gjør det utfordrende å se til sjøbasert produksjon med dagens teknologi, forklarer han.

Håvard Olaisen er daglig leder i Aminor. Han forteller at de har jobbet med å utvide stamfiskpopulasjonen gjennom 2024.

I 2023 slaktet Aminor 59 tonn flekksteinbit, som er en økning fra 36 tonn i 2022. Per august i 2024 har de slaktet ca. 40 tonn.

Større stamfiskpopulasjon

Produksjonen i 2023 forteller Olaisen har gått greit, med gradvis forbedring av produksjonsprotokoller og tilvekst. Hovedutfordringen i produksjonssyklusen er i tidlig fase, hvor han sier forutsigbarhet i yngelproduksjonen er en flaskehals i dag. 

– Gjennom 2024 har vi jobbet med å utvide vår stamfiskpopulasjon for å muliggjøre en større rognproduksjon. Dette vil gi oss muligheten til å sortere ut dårlig rogn og produsere videre på levedyktige larver. Større stamfiskpopulasjon legger også grunnlaget for et fremtidig avlsprogram.

Den daglige lederen er tydelig på at markedet er en nøkkel for videre oppskalering av selskapet. Flekksteinbit er en ukjent art i mange markeder og han sier det tar tid å jobbe inn produktet hos nye kunder. 

– Vi jobber primært med HoReCa-segmentet, hvor tilbakemeldinger på produktet har vært svært godt. Av geografiske markeder er Norge størst, men vi har også salg til Europa for øvrig og USA. Betalingsvilje har variert fra marked til marked, men generelt har vi hatt gode priser som danner grunnlaget for lønnsomhet ved en oppskalering, understreker Olaisen.

– Tar tid å mestre

– Når ser du for deg at dere skal være lønnsomme?

Fra Aminor sine lokaler, der det produseres flekksteinbit.

– Det er vanskelig å si på dette tidspunktet. Vi jobber mot en oppskalering av produksjonen til et lønnsomt produksjonsvolum, men før vi tar steget med en større oppskalering er det viktig å ha en forutsigbar yngelproduksjon og et godt markedsgrunnlag. 

Som med andre arter, påpeker Olaisen at flekksteinbiten har en kompleks produksjonssyklus som tar tid å mestre. Partallet må produktet markedsføres. 

– Jeg tror ikke det er urealistisk at vi kan være i en lønnsom posisjon om 3–5 år, anslår han.

Flere endringer i produksjonen

I 2023 overtok selskapet Nordland Rensefisk sitt gamle rognkjeksanlegg på Lovund. Nå er matfiskproduksjon fra Aminors opprinnelige lokalitet på Halsa skilt ut til Lovund, slik at stamfisk og yngelproduksjon er rendyrket på Halsa og matfiskproduksjon er rendyrket på Lovund. 

I 2023 ble to av tre påvekstavdelinger på Lovund ferdigstilt og i september 2024 ble et nytt slakteri ferdigstilt. 

– Det som gjenstår på kort sikt på Lovund er siste påvekstavdeling som er tiltenkt mottak av yngel fra Halsa. Anlegget på Lovund har ledig tomteareal som eies av vår største aksjonær, Vigner Olaisen, som er holdt av til ytterligere utvidelse når vi er klar for oppskalering, forteller Aminor-sjefen avslutningsvis.

Flekksteinbit hos Aminor. Foto: Björn Thrandur Björnsson.