Siste innspurt i jakten på det sorte gullet for Polarfisk
Etter 13 år og mye opp og nedturer mener Anker Bergli at kaviarboksen kan stå klar på bordet om 4-6 måneder. - Alt vi trenger nå er finansiering, sier han.
Denne artikkelen er eldre enn to år.
For å få kaviarboksen på bordet kan det være store utfordringer. Med 920 aksjonerer er målet snart i sikte for Polarfisk. Innen 4 - 6 måneder ønsker daglig leder, Anker Bergli å ha den første boksen klar, men veien mot oppdrett av stør og produksjon av kaviar har ikke vært lett.
Anker Bergli har en bakgrunn i gruvedrift, oppdrett, teknikker, en universitetsutdannelse innen havbruk og ledelse fra Nord Universitet. I over 13 år har han forsøkt å få stør kaviardrømmen til å bli en realitet.
- Har møtt noen motbakker
Polarfisk har sitt landbaserte oppdrettsanlegg i Bjærangen i Meløy kommune, og innehar Norges eneste tillatelse for oppdrett av stør med produksjon av "russisk kaviar" som Bergli forklarer at de vil referere til som stør-kaviar.
- Utfordringen er å finansiere en ny art i Norge, for det er ikke bare enkelt. Det tar tid, og vi har kommet langt, men vi har måtte gått i noen motbakker også.
Bergli stiftet selskapet i 2009 og søkte da tillatelse for oppdrett på stør. Den ble godkjent i 2014 og selskapet fikk en landbasert tillatelse på 650 tonn MTB.
- Da vi hadde fått tillatelsen, så skulle vi importere befruktet rogn fra et anlegg i Tyskland. Miljødirektoratet ga imidlertid avslag to ganger fordi de fryktet at støren kunne rømme og etablere seg i Norge på nye habitat. Det holdt oss stillestående i 1 år og 2 måneder før vi til slutt sendte saken til Næring- og fiskeridepartementet som godkjente importen.
Bergli forteller at koronapandemien også gav store utfordringer for å få tak i deler og diverse teknisk utstyr til anlegget.
Mattilsynet besøkte Polarfisk i mai i år hvor anlegget fikk ingen avvik.
Det er investert ca. 60 millioner i anlegget som nå har tre forskjellige typer stør: sibirstør (Acipencer baerii), russisk stør/diamantstør (Acipencer gueldenstaedtii) og sterlett (Acipencer ruthenus). Av den mest kostbare fisken, diamantstør, har de i dag mellom 8000-1000 fisk i anlegget. Fiskene i anlegget ligger på mellom 20 gram og tre kilo. Anlegget bruker RAS-teknologi og holder en vanntemperatur på 18-22 grader i påvekstfasen, men Bergli forteller at de har holdt igjen veksten over lenger tid ved å bruke kaldt vann mens de har ventet på finansiering.
På støren, forteller Bergli, at man kan ta ut rogn på fire-fem kilo på den minste og det tar rundt fire år før rognen er klar til å tas ut.
Bergli tror at med handelssituasjonen med Russland og kvalitetsstempelet til Norge, kan produktet bevege seg inn på et lukrativt marked om de bare får den siste finansieringen de trenger.
- Det er jo en fordel at vi er i Norge, i og med at Norge er forbundet i inn og utland med kvalitet når det kommer til sjømat. Begrepet russisk kaviar er kjent over hele verden og nå presenterer vi vår egen norske stør-kaviar. Så det vi sikter oss inn på er et high-end marked både i Norge og i utlandet, sier han avslutningsvis.