Sikret storkontrakt med Arnarlax på Island
Aquateknikk AS skal levere fôringsanlegg med syrefaste siloer og ny programvare til Arnarlax' lokasjoner på Island.
Aquateknikk leverer fôringsanlegg til landbaserte oppdrettsanlegg. Nå har de sikret seg en ny kontrakt med Arnarlax på Island.
- Vi leverer totalløsninger, altså leveranse av siloer, fôringsautomater, software, hvor så mye som mulig er norsk produserte deler, sier daglig leder Roald Kverme til LandbasedAQ.
Det er to av Arnarlax sine lokasjoner på nordsiden av Island som Aquateknikk nå skal levere til. Anlegget de har i dag er gammelt, så dette skal bygges om og systemet skal oppgraderes, i følge Kverme.
Oppgraderingen består av et helautomatisk fôringssystem, bedre dataoversikt, samt nye siloer og automater. Anleggene vil bestå av både startfôring- og påvekst avdelinger. I tillegg skal siloene på en av lokasjonene skal bygges i syrefast stål og stå utendørs, noe Kverme påpeker kan være utfordrende.
- I tillegg til at det er siloer av ganske store volumer, er miljøet på Island tøft, med mye vind og nedbør. Å ha siloer utendørs kan være utfordrende, men kombinasjonen med at det er bygget i syrefast stål gjør at vi er positive til at dette vil fungere. Vi har tidligere levert syrefaste siloer som står ute, med et veldig godt resultat.
Fra landbruk til havbruk
Aquateknikk AS er et utspring fra Fjøsteknikk AS som drev med fôring av landbruksdyr, spesifikt gris.
- Jeg har jobbet med landbruk i mange år. Til å begynne med jobbet jeg med sertifisering av kraner, heiser, bygging og slike ting. Deretter gikk det over til datastyrte fôringsanlegg for gris, som jeg drev med frem til Aquateknikk ble startet, og som jeg fortsatt har noen oppdrag på innimellom, forteller han.
Etter hvert ble Kverme kontaktet og spurt om han ikke kunne forsøke å lage et fôringsanlegg for oppdrettslaks på land. Dette kom han frem til at han både kunne og ønsket å gjøre.
Aquateknikk ble stiftet i oktober 2017, men allerede i juni 2015 leverte de sitt første fôringsanlegg til Erko Settefisk. Etter den første leveransen valgte selskapet å gå forsiktig frem mens de analyserte behov og marked.
Etter å ha deltatt på Aqua Nor-messen i 2017 og 2019 har ikke selskapet sett seg tilbake, og har opparbeidet seg en bred portefølje av kunder de har levert anlegg til. Blant kundene er Grieg Seafood, som Aquateknikk har levert fôringsanlegg til både i Norge og i Canada.
- Utstyret vårt kan håndtere alt fôr, fra det minste til det største, og anleggene har kapasitet til å levere store mengder fôr per time/døgn over både korte og lange distanser. Utstyret er laget for å minimalisere svinn, ved at det skal være null knusing og blanding av fôr.
Det har vært utrolig mye prøving og feiling i prosessen av å optimalisere denne typen fôringsanlegg.
- Vi har gjort veldig mye både utstyrsmessig og ikke minst rundt programvaren for å komme dit vi er i dag, og for å kunne levere produktet kundene har etterspurt. Vi har fornyet så å si alt i forhold til det første anlegget vi leverte, både hardware og software, legger han til avslutningsvis.