Slik tenker man seg anlegget ferdgi utbygget

Lanserer bygging av landbasert matfiskanlegg

Arctic Seafarm skal bygge anlegget på Nesna på Helgeland i Nordland fylke.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding kunngjør Arctic Seafarm AS planen om å bygge et landbasert oppdrettsanlegg i samarbeid med Kvarøy Fiskeoppdrett AS og deres nye majoritetseier, EMK Capital. 

Arctic Seafarm skriver de har sikret finansiering for den første fasen av det landbaserte oppdrettsanlegget.

Anlegget er strategisk plassert ved Langsetvågen i Nesna kommune, med umiddelbar nærhet til sjøen og godt etablert infrastruktur. 

En tillatelse på 15 000 tonn MTB kan ifølge selskapet produsere opptil 25 000 tonn laks. I den første fasen planlegger Selskapet å produsere ca. 10 000 tonn laks (8 000 tonn sløyd) og sysselsette rundt 40 ansatte. Når anlegget er fullt utbygget, vil det gi arbeid til rundt 100 personer på Nesna. 

Anlegget forventes å være fullt operativt i 2027. Den første smolt skal settes ut i 2026.

Hybrid teknologi

Arctic Seafarm skriver de vil produsere laks med et lavt klimaavtrykk og med fokus på fiskevelferd. 

– Etter hvert som den globale etterspørselen etter protein øker raskt, må matproduksjon skje uten at det går på bekostning av dyrevelferd og klimahensyn. Selskapet vil derfor produsere fisk på land ved bruk av et hybrid gjennomstrømningssystem, som beskytter fisken mot lakselus, ytre miljøpåvirkninger, og sikrer mot rømming, heter det. 

Anlegget vil bli drevet av solenergi, vannkraft og resirkulert energi fra produksjonsprosessen. 

Det forventes å være fullt operativt i 2027. Den første smolt skal settes ut i 2026. 

– Arctic Seafarm ble grunnlagt med mål om å drive lakseoppdrett på en mer bærekraftig måte enn tradisjonelt oppdrett gjør i dag. Dette gjelder både fiskevelferd og minimalt klima- og miljøavtrykk. Vi har et strategisk samarbeid med Kvarøy Fiskeoppdrett, en lokal oppdretter på Helgelandskysten. De er verdens mest sertifiserte oppdrettsselskap, og sammen vil vi i første omgang levere 8 000 tonn laks årlig til det globale markedet gjennom Arctic Seafarm, sier Magnus Kibsgaard, CEO i Arctic Seafarm i meldingen. 

– Høye teknologistandarder 

Anlegget skal bygges i samarbeid med Eyvi AS, Totalbetong AS og Johs. J. Sylteren AS.

– Løsningene er svært energieffektive, de er designet med fiskevelferd i tankene, og vi legger også til rette for et godt arbeidsmiljø for dem som skal operere anlegget. Vi er stolte av resultatet og de fremragende løsningene vi har utviklet sammen med Totalbetong og Arctic Seafarm, sier Kjetil Isaksen, daglig leder i Eyvi. 

Johs. J. Sylteren er ansvarlig for alt grunnarbeid for å klargjøre tomten for bygging. Eyvi og Totalbetong leverer et hybrid gjennomstrømningssystem der vann pumpes fra sjøen for filtrering og desinfeksjon før det slippes inn i anlegget. 

– Dette eliminerer risikoen for sykdom og lakselus, og gir fisken langt bedre livskvalitet, hevder de.

Anlegget vil kun bruke solenergi og vannkraft, og turbiner vil generere elektrisitet når rent vann returneres til sjøen. 

– Vi har satt veldig høye standarder, både når det gjelder bærekraft og fiskehelse og -velferd. Grunnarbeidet er allerede i gang, og vi ser frem til å realisere prosjektet, sier Magnus Kibsgaard. 

Fullt utbygget skal anklegget kunne produsere 25 000 tonn laks i året, mens man i første fase sikter mot 10 000 tonn

Ny majoritetseier 

Den siste brikken i puslespillet falt ifølge pressemeldingen på plass da det private equity-fondet EMK Capital ble majoritetseier i Arctic Seafarm AS. 

EMK Capital er et vekstorientert oppkjøpsfond med en investeringshistorikk i europeiske og internasjonale mellomstore bedrifter. 

EMK investerer ifølge pressemeldingen i muligheter hvor det er uoppdaget og/eller vanskelig å realisere verdier.

EMK har kontorer i Amsterdam, Frankfurt, London, Madrid, Milano, Mumbai, München, New York, Paris og Singapore. 

ABG Sundal Collier ASA og SpareBank 1 Markets AS var selskapets finansielle rådgivere og tilretteleggere av transaksjonen.