Atlantic Sapphire river nedbrent anlegg
Den landbaserte lokaliteten i Danmark kan ha et stort potensial for interesserte kjøpere, mener medgrunnleggeren i selskapet.
Det landbaserte oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire opplyste i en børsmelding 15. september 2021 at det hadde brutt ut brann på deres RAS-anlegg i Hvide Sande ved Ringkjøbing i Danmark.
Selskapet er fortsatt ikke kjent med hvordan brannen, som drepte all fisk i anlegget og førte til store ødeleggelser, startet. I Mai i fjor fikk selskapet igjen 268 millioner kroner gjennom forsikringen fra brannen som er ment å brukes på selskapets RAS-anlegg i Florida.
- Vi er glade for å kunne meddele at den etterlengtede prosessen med å rive de brente bygningene i Danmark endelig har startet, sa Atlantic Sapphire-medgründer og rådgiver Thue Holm i et innlegg på LinkedIn onsdag.
- Dette markerer en ny begynnelse for lokaliteten vår, og vi er ivrige etter å utforske nye muligheter for stedet.
Vil selge
Videre legger Thue til at til tross for de uheldige omstendighetene, har stedet fortsatt et stort potensial med sitt lager, verksted, komplette smoltsystemer, kontorer, 2000m³ buffertank, avløpssystem og 4,2MW kjølesystem. Nå ønsker de å selge lokaliteten til interessenter som ønsker å drive landbasert oppdrett i Europa.
- Planen er at vi ikke kommer til å bygge noe nytt i Danmark, men vi er heller på utkikk etter noen andre som ønsker å bruke lokaliteten. Vi har kontakt med flere forskjellige langsiktige prosjekter, det er også flere som er interesserte i å produsere postsmolt i Danmark. En av grunnene til det er at det er billigere å bygge i Danmark i forhold til Norge og at det faktisk ikke er så langt fra lokaliteten i Danmark til Norge. Så vi prøver å holde oppe flere forskjellige muligheter, sa Holm på Tekset-konferansen i februar.
En attraktiv ressurs
Under en webcast i august i fjor sa Atlantic Sapphires administrerende direktør Karl Øystein Øyehaug og administrerende direktør Johan Andreassen at selskapet var ute etter å få inntekter fra å selge eiendommen og lisensene.
- Den har også en lang liste med tillatelser og en god leieavtale som gjør den til en attraktiv ressurs for den rette kjøperen, sa Øyehaug.
- Det er nesten umulig å få tillatelser til akvakultur i Danmark, så for den rette operatøren er jeg sikker på at dette blir interessant, la Andreassen til.