Her i Farsund skal det nye landbaserte anlegget til Baring plasseres.

Byggeprosessen for Baring-Farsund godt i gang

På Lundevågen i Farsund har nå arbeidet med byggingen av et nytt postsmoltanlegg startet opp. Planen er at anlegget skal stå klart allerede våren 2025.  

Publisert Sist oppdatert

Det er BRG Entreprenør AS som er bygg- og anleggsentreprenør, og Optiras AS er RAS-leverandør.

Administrerende direktør Kjell Rege i Baring Farsund sier til LandbasedAQ at byggeprosjektet ble igangsatt sommeren 2024.

– Vi forventet ferdigstillelse av anlegget i mars/april 2025. Det vil komme fisk inn i anlegget i mai 2025, med første levering av postsmolt i september 2025. 

Videre utbygging

Rege sier at det nå bygges et anlegg for produksjon av ca. 1000 tonn postsmolt årlig.

Kjell Rege, administrerende direktør i Baring Farsund er glad for at byggingen av deres landbaserte anlegg er nå i gang.

– Vi ser for oss en kontinuerlige videre utbygging. Det investeres betydelig i infrastruktur allerede nå i første fase. Vi ser for oss en relativ rask videre utbygging til 5000 tonn. Vår tillatelse er på totalt 24 000 tonn produksjon i Lundevågen i Farsund.

I første fase av utbyggingen vil Baring ta inn smolt på rundt 100 gram, som på anlegget skal vokse til en størrelse på 800–1000 gram.

Baring-sjefen sier at de har to kar på 22 diameter og 30 diameter, der hvert kar er selvstendige RAS-moduler.

– Det utgjør cirka 3000 m² bygningsmasse. I tillegg investeres det i infrastruktur for betydelig videre utbygging, legger han til. 

Fisken vil bli solgt til oppdrettere i Norge som kan sette dem ut i anlegg i sjø. I senere faser av utbyggingen vil Baring kunne utvide produksjonen frem til slakteklar laks.

Lavt energiforbruk

Teknologien til anlegget leveres av Optiras AS og skal bygges på verftet til Leirvik AS på Stord. Den patenterte løsningen adresserer flere av de kjente utfordringene knyttet til RAS-anlegg, blant annet fiskehelse og dødelighet. Samtidig vil energiforbruket reduseres med mer enn 50 prosent sammenlignet med de fleste av dagens RAS-løsninger.

Allerede fra neste høst planlegger selskapet at det vil bli levert rundt 1000 tonn postsmolt fra anlegget.

– Kontrakten med Baring Farsund AS er en milepæl i selskapets utvikling og samtidig vil Farsund kunne bli et referanseanlegg som vil skape interesse hos bransjefolk fra hele verden. Både Optiras AS og Baring Farsund har sterke strategiske drivere for å introdusere nye løsninger i RAS-markedet, både for teknologi og finansiering. Slik sett er samarbeidet en vinn-vinn for begge parter, har Asle Lygre i Optiras AS tidligere uttalt i en pressemelding. 

Strategisk plassering

Rege har tidligere uttalt at plasseringen av anlegget i Farsund er strategisk svært god. 

– Brønnbåter har lett tilgang til anlegget og deretter kort vei til oppdrettere på Vestlandet. Sjøveien til kontinentet er også kort når vi etter hvert skal produsere til det europeiske matfiskmarkedet, opplyste han.