ILA-virus påvist i én stamfisk hos Benchmark Genetics Salten
Torsdag (19. september) ble Benchmark Genetics Salten AS informert av Veterinærinstituttet om at organprøver fra ett individ er analysert som positiv for ILA-virus. Ettersom all rogn og melke screenes rutinemessig, skal det likevel ikke være fare for at kunder skal motta ILAV-infisert rogn.
- De aktuelle prøvene har svært lave virus nivåer og det har ikke forekommet kliniske tegn på sykdom i karet fisken har gått i, eller anlegget for øvrig, skriver selskapet i en pressemelding.
- Det er kun en fisk hvor det er sekvensert deletert virus med lav virusmengde (høy CT). Analyser tyder på at det ikke var ILA sykdom på dette individet, da ville en funnet en langt lavere CT-verdi (dvs høyere virusmengde), sier leder for laks, helse og genetikk i Benchmark Genetics, Geir Olav Melingen i en kommentar til LandbasedAQ.
Karet, som har en fiskegruppe på til sammen 628 stamfisk, er ifølge selskapet en isolert selvstendig epidemiologisk enhet med separat vannsystem, eget utstyr for røkting og egen dødfiskoppsamler.
- Det er analysert ~1000 prøver fra dette karet den siste måneden uten funn og vi er derfor trygge på at det er svært få individer i gjeldene kar som kan være bærere. I tillegg har vi analysert ca 18 000 prøver det siste halve året, alle kommer ut negativ og viser ingen funn av virus, sier Melingen videre.
Stamfisken i det aktuelle isolerte karet er nå satt i karantene og vil bli destruert.
Rognen fra individet som testet positivt er også rutinemessig destruert, opplyser Benchmark.
- Benchmark samarbeider aktivt med Mattilsynet for å opprettholde høy biosikkerhet ved anlegget. Det er allerede en etablert rutine fra januar 2023 hvor all rogn blir screenet for ILA-virus før levering for å sikre at patogener ikke overføres til kunder, skriver de.
Benchmark Genetics Salten gjennomfører derfor ifølge meldingen screening av melke, rognvæske og organer (hjerte og nyre) fra all stamfisk som strykes samt dødfisk fra alle tanker på lokaliteten.
- Screeningprosedyren som Benchmark anvender er den strengeste og mest sensitive som er tilgjengelig, for å sikre at anlegget har et særskilt høyt nivå av biosikkerhet. Et slikt prøvetakingsregime sikrer at vi får avdekket isolerte hendelser så tidlig som mulig, som igjen bidrar til at vi kan iverksette tiltak og sørge for at konsekvensene blir meget begrenset både for kundene, driften vår, og for fiskevelferden i anlegget, heter det i pressemeldingen.
- Vi har investert mye i å etablere sikre soner mellom kar og avdelinger nettopp for å kunne håndtere slike situasjoner med en minst mulig påvirkning på tvers av fiskegrupper. Alle funn viser at det ikke er smitte mellom kar, og at de tiltak vi har innført derfor har sin forventede funksjon, legger Geir Olav Melingen til overfor LandbasedAQ.
Med bakgrunn i at all rogn som er inkubert er screenet fri for ILA-virus både gjennom rognveske og organprøver, anser Benchmark det som 100% trygt for å motta rogn fra anlegget.
- Vi er i fortløpende dialog med kundene som har ordrer. Vi forventer at hendelsen ikke vil påvirke vår evne til leveranser til våre kunder, skriver selskapet.