20 millioner i gebyr til Gjølanger Settefisk
Gjølanger Settefisk får 20 millioner kroner i gebyr fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Årsaken er ulovlig vannuttak i Fjaler kommune, i Vestland fylke.
– Gjølanger Settefisk har over en lengre periode tatt ut vann ulovlig fra Gjølangervassdraget og Tyssedalsvatnet. Dette er et alvorlig brudd på regelverket, og kan ha hatt negative konsekvenser for verdifullt naturmangfold, sier Kristian Markegård, direktør for tilsyn- og beredskapsavdelingen i NVE.
Handlingene er et brudd på konsesjonsplikten etter vannressursloven, og i strid med forutsetningene som ble gitt da settefiskanlegget fikk konsesjonsfritak i 2001. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har derfor gitt Gjølanger Settefisk AS et overtredelsesgebyr på 20 millioner kroner.
Brudd i 2021
Settefiskanlegget på Gjølanger har drevet produksjon av laksesmolt siden 1974. Selskapet tar ut vann til settefiskanlegget fra Gjølangervassdraget. Det er etablert inntak både i Gjølangerelva og i Tyssedalsvatnet.
I 2001 vedtok NVE at utvidelse av produksjonen ved settefiskanlegget ikke trengte konsesjon etter vannressursloven. Men forutsetningene for konsesjonsfritaket var at vannuttaket ikke skulle være høyere enn 25.000 liter i minuttet og at Tyssedalsvatnet ikke skulle tappes mer ned enn 1,43 meter.
Gebyret gjelder disse forutsetningene som ble brutt i 2021, da det ble tappet langt mer vann enn det som er tillatt. Det ble tappet til et nivå under 1,43 meter i 27 dager. Gjølanger settefisk skal også ta høyde for at tørkeperioder kan inntreffe.
Det bidrar til grovheten i denne saken at det daværende Olje- og energidepartement i 2016 hadde vedtatt at økt vannuttak var konsesjonspliktig.
Kan ha påvirket verdifullt naturmangfold
Det er gjennom konsesjonsordningen at NVE ivaretar allmenne interesser på vegne av samfunnet. Det kan gjøres ved å sette krav i konsesjonen.
I dette vassdraget er det påvist verdifullt naturmangfold, og det ulovlige vannuttaket kan ha påvirket dette negativt. Derfor er det økte vannuttaket en alvorlig overtredelse av vassdragslovgivningen. Det er også en høy alvorlighetsgrad fordi nedtappingen varte over en lengre periode på nesten en måned. Generelt vil nedtapping kunne føre til uttørking av strandsoner og tørrlegging av vannlevende organismer. Langvarig nedtapping øker sannsynligheten for alvorlige negative konsekvenser for det biologiske mangfoldet i vassdraget.
Har gitt en stor økonomisk gevinst
– Gjølanger Settefisk har hatt en betydelig økonomisk gevinst ved å ha senket vannstanden i Tyssedalsvatnet. Vannuttaket har gitt dem mulighet for å ha mer fisk i anlegget. Det gjør at gebyret er såpass høyt, sier Markegård
NVE har beregnet antatt gevinst med samme metode som i tilsvarende reaksjonssaker. Utover den økonomiske gevinsten har NVE lagt særlig vekt på overtredelsens grovhet, at Gjølanger Settefisk er en profesjonell aktør og at gebyret skal bidra til at det ikke skjer igjen. Etter en helhetsvurdering er gebyret satt til 20 millioner kroner.
I 2023 hadde selskapet 35 millioner kroner i omsetning, og et negativt driftsresultat på 35 000 kroner.