Bulandet Miljøfisk er tildelt fem landbaserte konsesjoner. Anlegget skal bygges ned i grunnen for å sikre energieffektiv gjennomstrømning av rent vann. Foto: Bulandet Miljøfisk.

Bruker norske fortrinn i utviklingen av landbaserte løsninger

Sammen med Gründer og initiativtaker i Bulandet Miljøfisk AS, Oddmund Storesund, har Ola Sveen utviklet et anlegg som skal bygges ned i grunnen og under havnivået i Bulandet for å sikre energieffektiv gjennomstrømning av rent sjøvann. 

Publisert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Det opplyser selskapet i en pressemelding.

Sveen er gründer i innovasjonsprosjektet Bulandet Miljøfisk AS, og står for akvakulturkompetansen i prosjektet mens Storesund står for anleggskompetansen. Prosjektet har fått tildelt fem landbaserte konsesjoner.

Teknologien er basert på Sveens egne erfaringer med produksjon av stor laks i semi-lukket flytende anlegg i Frankrike. Her produserte de opp til 900 tonn i året. Helt siden den gang har Sveen tenkt mye gjennom typen konsept som nå skal realiseres i Bulandet Miljøfisk.

- Til anlegget i Frankrike hentet vi fisk fra Norge som oppnådde god helse og særdeles god produktkvalitet. Dette ble sammenlignet med søsterfisken fra Norge i forbindelse med slakting. Jeg gleder meg derfor til å komme i gang med å dokumentere verdipotensialet i Bulandet-modellen, sier Sveen.

Bruker naturgitte fortrinn

Ola Sveen sier de ønsker å bruke de naturgitte fortrinnene man har i Norge. Foto: Bulandet Miljøfisk.

- I Bulandet Miljøfisk er vi først og fremst opptatt av å satse på det som kan utvikle oppdrettsnæringen i Norge. Når det gjelder oppdrett av laks så ser jeg ikke hva som kan konkurrere med bærekraftig bruk av de naturgitte fortrinnene vi har i Norge.

I denne sammenheng har de tro på at det er mye å hente på å la fisken vokse seg mer robust i lukkede gjennomstrømmingsanlegg før den settes ut i åpne anlegg.

Avslutningsvis sier Sveen at i kombinasjon med gode sjølokaliteter kan lukkede anlegg av den typen som planlegges i Bulandet være positivt i forhold til lakselus, sykdommer og bærekraft.