Anlegget går inn i ny fase:
Cermaq har ansatt biologisk ansvarlig for nytt postsmoltanlegg
Cermaq har ansatt Mariel Ingelin Skogstad som ny biologisk ansvarlig for det nye postsmoltanlegget som oppdrettsselskapet bygger i Hasvik kommune på Sørøya.
Raymond Sæther Sjursen, leder for det nye postsmoltanlegget, sier til LandbasedAQ at Mariel Ingelin Skogstad startet i sin ny jobb 5. august.
– Hun er ansatt som biologisk ansvarlig ved det nye RAS-anlegget vi holder på å bygge i Hasvik på Sørøya.
Anlegget, som utformes med biosikkerhet og fiskehelse i førersetet, skal produsere ca. 12 millioner postsmolt årlig, og skal etter planen stå ferdig i 2026.
Har RAS-erfaring
Skogstad inngår i lederteamet på Veines, som nå teller fire personer, inkludert Skogstad som det nye tilskuddet. På anlegget vil det være tiltalt 24 ansatte når det står ferdig. I Cermaq Norway er de i dag ca. 650 ansatte.
Han påpeker at grunnen til at de ansatte nettopp Skogstad var at hun har rett fagkompetanse på det de har behov for til anlegget, og har i tillegg grunnleggende erfaring når det gjelder drift av RAS.
– Vi opplever at hun også har personlige egenskaper som er viktige i stillingen. Hun hadde rett og slett «det lille ekstra», og vi er veldig fornøyde med at hun nå er på plass.
Som biologisk ansvarlig har hun ansvar for å følge opp vannkjemi og vannkvalitet i anlegget.
– Hun skal også passe på at vi driver anlegget på en god måte, men også ha ansvar for oppfølging opp mot fiskehelse, forteller Sjursen.
- Positiv retning
Skogstad kommer fra Nittedal, og har en Bachelor i biologi, og en master i akvakultur fra NMBU.
Hun forteller til LandbasedAQ at da hun gikk på universitetet så hun ikke helt for seg hva slags jobb hun ville ende opp med, ettersom det er en utdannelse som gir så mange valg og muligheter.
– Jeg gikk først en biologi bachelor, og så på det som en åpning for å gå inn i havbruk. Jeg har aldri hatt noen tvil; det er spennende å få være med og bidra i en positiv retning i en næring som er i så stor utvikling.
26-åringen kom til Hasvik for sommerjobb hos Nordnorsk smolt i fjor, og fikk da høre om stillingen som biologisk ansvarlig hos Cermaq på Veines.
– Interessen min ble vekket umiddelbart fordi den passet perfekt ut fra det jeg kunne tenke meg å jobbe med. Jeg ville ha jobben både med tanke på innholdet i stillingen, og at det er på Sørøya hvor jeg trives så godt.
- Bratt læringskurve
26-åringen forteller at da hun jobbet på postsmoltanlegget til Nordnorsk Smolt i Hasvik i fjor, skrev hun samtidig masteroppgave.
– Der hadde jeg varierte arbeidsdager, og rakk å få innblikk i mange forskjellige prosesser. Jeg hadde hovedsakelig fokus på vannkvaliteten i anlegget og diverse oppgaver som røkter.
Hun påpeker det var en bratt læringskurve, med hyggelige kollegaer som mer enn gjerne ville dele sin kunnskap og erfaringer.
– Det var fint å få anvendt det jeg har lært på universitetet i praksis og virkelig få et innblikk i hvordan næringen fungerer.
Skogstad gleder seg til å få være med på å forme et velfungerende anlegg med fiskevelferd i fokus sammen med de andre i lederteamet på Veines.
– Her skal vi løser problemer og utfordringer som et team. Jeg ønsker også å være med på å skape et godt arbeidsmiljø med gode rutiner, der man føler man kan vokse og utvikle seg, legger hun til.
– Ny sport for vår del
Marit Holmvaag Mehus, fagsjef settefisk sier til LandbasedAQ at det er positivt at folk som har så mye kompetanse, erfaring og som brenner for RAS, har lyst til å jobbe hos Cermaq.
– Det er vi veldig glade for. I Cermaq Norway har vi i dag kun gjennomstrømnings-anlegg, så RAS er en ny «sport» for vår del, og det å få inn personer med en slik kompetanse og erfaring, er essensielt for suksessen til denne satsingen.
Grunnarbeidene på tomten til anlegget er ferdigstilt, og prosjektet går nå inn i en ny viktig fase.
– Vi skal nå gå i gang med byggingen av selve anlegget. Det gleder vi oss veldig til, og vi tror dette vil bli en innovativ og fremtidsrettet arbeidsplass for de som skal jobbe her med det siste innen teknologi for smoltproduksjon, sier Mehus.
Smoltstørrelsen skal være opptil 400 gram.
Cermaq har valgt Total Betong som leverandør av det 22.000 m² store bygget til anlegget, inkludert alle byggetekniske fag. I tillegg skal Total Betong ha hovedansvar for driften av byggeplassen. Avtalen har en verdi på ca. 850 millioner og blir et av de største oppdragene Total Betong har levert innenfor akvakultur.