Yngel av regnbueørret.

Investerer i bevaring av genetikk 

Bluefront Equity (Bluefront) har gjort sin største investering til nå, ved å bli majoritetseier i Cryogenetics AS.

Publisert Sist oppdatert

Cryogenetics leverer teknologi og tjenester for bevaring av akvatiske gener for akvakulturnæringen, samt sikrer biologisk mangfold. Bluefront investerer i virksomheter som bidrar til forbedret fiskevelferd og havhelse.

– Kryokonservering er et sentralt verktøy for å avle fisk med riktige egenskaper, sier Kjetil Haga, administrerende direktør i Bluefront Equity.

Frysing av melke og biologisk mangfold

Kjetil Haga (venstre) og Simen Landmark (høyre)

Cryogenetics fryser fiskemelke for norske og internasjonale rognprodusenter, oppdrettsselskaper og forvaltningsorganer. Selskapet bidrar også til bevaring av genetisk materiale fra sårbare arter, som villaks fra lakseelver i Norge.

Selskapet ble etablert i 2002 gjennom et forskningssamarbeid innen genetikk og husdyravl, og har utviklet teknologi som støtter avlsprosesser gjennom kryokonservering av laksemelke og andre fiskearter.

– Frysing av laksemelke gir mulighet for å optimalisere genetikk og sikre melkekvalitet året rundt, sier Eli Sætersmoen, administrerende direktør i Cryogenetics.

Global tilstedeværelse

Cryogenetics har laboratorier i Norge, Canada, USA og Chile, med hovedkontor på Hamar og 18 ansatte. Lakseoppdrett er selskapets største marked, men kun 20 prosent av oppdrettsfisk kommer fra nedfryst melke, sammenlignet med 90 prosent i storfenæringen.

Selskapet har vekstambisjoner både innenfor lakseoppdrett og andre arter som kveite, ørret, steinbit og torsk. Bluefront vil eie cirka 80 prosent av Cryogenetics etter oppkjøpet, mens Investinor og Eli Sætersmoen vil eie resten.

Styresammensetning

Otto Søberg blir ny styreleder i Cryogenetics, og tidligere Mowi-sjef Alf-Helge Aarskog trer også inn i styret, sammen med Bluefront-partner Kjetil Haga.

Bluefront investerer i små og mellomstore leverandørbedrifter som bidrar til bedre fiskevelferd og havhelse.