– Derfor fikk vi ikke til landbasert
Harald Fiksdal ville bygge et svært landbasert oppdrettsanlegg utenfor Bergen. Salmo Terra-prosjektet havarerte og selskapet gikk konkurs. På Morefish-konferansen snakket Fiksdal om hva det var som gikk galt.
I dag jobber han som prosjektleder for byggherrerådgivning i Advansia, men inntil i august i fjor var han daglig leder for det landbaserte prosjektet Salmo Terra.
– Jeg synes det er viktig å fortelle den ærlige historien om hvordan det er å snuble, hvorfor vi snublet, hva ville jeg gjort annerledes om vi gjorde det hele i dag, og hva jeg mener det er riktig å satse på og prioritere, så ikke andre snubler slik vi gjorde, fortalte Fiksdal til deltakerne på Morefish-konferansen i Trondheim.
Fra 2017 til 2023
Det hele startet i 2017 da han etablerte det bergensbaserte selskapet Salmo Terra sammen med Svein Egil Steen og Kai Andre Stæger-Holst. Året etter fikk de tillatelse til å bygge et av Nord-Europas største landbaserte oppdrettsanlegg, lokalisert i Øygarden.
De fikk tillatelse til å produsere 8000 tonn laks og ørret, med 2700 tonn i første byggetrinn. Den opprinnelige planen var å ha fisk i anlegget allerede ved utgangen av 2019.
I løpet av våren 2024 gikk kassen i selskapet tom, kreditorene krevde sitt og enden på visen var begjæring om oppbud 2. august i fjor.
Forteller for å hjelpe andre
– Det kan godt hende det er noen som synes det er interessant å høre om en som falt, men det viktigste for meg er at vi deler erfaringene med bransjen, slik at flest mulig kommer i mål. Da er vi med på sammen å håndtere risiko og forhåpentlig bygger vi også da sammen et positivt omdømme for landbasert oppdrett, sa Fiksdal.
Han påpekte at det er naturlig å snuble litt i et stort prosjekt, men det viktige er å klare å gjenvinne balansen.
– Å snuble kan bety at ting tar lengre tid, og det fører ofte til at ting blir dyrere. Og snubler du så kraftig at du faller, får det konsekvenser for flere enn bare deg.
Han mener det derfor er viktig å vite om hva som kan gi ubalanse og hvilke hjelpemidler som finnes for å kunne rette seg opp igjen.
– Jeg er av den overbevisning at det er stor sannsynlighet for å snuble hvis du prøver å bevege deg veldig fort i en helt ny gangart, eller hvis du tror at du alene kan levere optimalt på et fagfelt som ikke er din kjernekompetanse. Derfor bør det teamet du skal ha med deg være riktig sammensatt, og det må komme på plass til riktig tid, sa han.
Fikk det meste på plass
Salmo Terra startet altså i 2017.
– Jeg gjorde det samen med noen gode kollegaer fra oljeindustrien, for vi ønsket å konvertere til noe som vi oppfattet som veldig mye mer matnyttig. Vi ønsket å modernisere oppdrettsindustrien ved å bygge og drifte et landbasert lakseoppdrett. Vi hadde lang erfaring i å bruke og kjøre avansert teknologi og god kjennskap til prosessanlegg og var sikre på at vi hadde mye å bidra med, sa han.
De fant etter hvert en tomt på vestsiden av Øygarden utenfor Bergen.
– Vi bygget opp en solid forretningsplan og vi skulle konsentrere oss kun om røktingen av fisk. Ellers skulle benytte oss av den infrastrukturen som finnes på Vestlandet.
Strategien var at de skulle ha en svært liten organisasjon.
– Vi skulle ha et helt enkelt lag bestående av folk med teknisk kompetanse, finansiell kompetanse og styremedlemmer med oppdrettsfolk.
Og så knyttet de til seg entreprenører, blant annet RAS-kompetanse gjennom rene leverandøravtaler.
– De var alle kompetente og flinke samarbeidspartnere, men de ble aldri helt en del av vårt prosjektteam.
De kom langt i prosessen, og fikk tillatelsen de søkte om, nemlig 8000 tonn per år. De fikk omregulert tomt, og ferdigstilt anleggsdesignet og fikk på plass en energiavtale. De startet også på opparbeidelsen og planeringen av tomten, og grunnarbeidene for legging av rør.
– Og ikke minst, og aller viktigst; vi fikk på plass en finansiering. Det var en finansieringskontrakt for totalfinansiering for første byggetrinn som var på 2600 tonn.
Derfor gikk det galt
– Så hvorfor snublet de likevel, og så kraftig at de falt helt over ende?
Fiksdal innrømmet at dette fremdeles er litt vondt å snakke om.
– CAPEX-en vokste underveis i prosjektet, tidslinjen sprakk, men det avgjørende var at det ikke ble levert på den finansieringsavtalen som ble inngått. Det var en kontrakt som hadde lovet oss å finansiere første fase. Da det var en realitet, var vi tomme for tid. Vi var tomme for finansielle muskler og rett og slett tomme for krefter. Vi hadde skubbet altfor mange tunge steiner i oppoverbakke, helt alene, uten å ha med oss nok styrke i vårt interne lag. Vi hadde slitt oss ut ved å prøve å løfte alene innen det som ikke var kjernekompetansen vår. Dermed greide vi ikke å gjenvinne balansen, sa han.
Basert på den erfaringen sa Fiksdal han tar med seg spesielt en lærdom han anser som aller viktigste for å redusere sjansen for å snuble. Og om du snubler, så i alle fall sørge for at du ikke fullstendig faller.
– Det er en enkelt, men likevel ekstremt viktig erfaring. Du er nødt til å stille deg foran speilet og spørre deg selv; hva er din egen kjernekompetanse i dette. For jo tidligere du gjør det, jo bedre er det, mener han.
– Det handler om fokuset på reisen til hvordan du skal få kompetansen til å drifte et anlegg som er avgjørende. Og når du har fått det på plass, så det er nødvendig å spørre om det er noen som har gått den veien som du skal gå, før deg. Er det noen som kan kjøre veien mot målet bedre enn du selv kan få til alene? Er det noen som er i stand til å kvalitetssikre deg og dine underleverandørers tanker og strategier? Jeg tenker ikke da på enkeltkomponenter som fôringssystemet eller pumper, jeg tenker på å ha den kompetansen til å kunne sy det hele sammen på en optimal måte. Det å være den dirigenten og coachen som tidligere har satt sammen denne type komplekse anlegg.
Han mener det avgjørende spørsmålet må være om det er prosessen til å få anlegget på plass, eller om det er selve driften av anleggene som er din kjernekompetanse.
– Jeg tror det er mange prosjekterer i dag der byggherrene som står i samme posisjon som oss, ikke kan svare positivt på det spørsmålet, sa han.
Når du så har sett deg i speilet er de neste take-away-ene ifølge Fiksdal at du må forstå hvor du skal investere, så du kan komme i mål slik du har sett det for deg.
– I Salmo Terra viste vi hvor vi skulle og vi visste hva vi var gode på, nemlig å drive forretning og kjøre avanserte prosessanlegg på pålitelig måte, samt å drifte ny teknologi. Men vi var definitivt ikke gode nok til å spørre oss selv hva vi ikke var best på. Først i erkjennelsen av det, forstår du hvor det er stor mulighet for å snuble, og hvor du det er helt nødvendig å legge inn mottiltak.
«Det han trenger nå er medisin»
– I løpet av reisen min så har jeg lært, og ikke minst erfart, at er du alene med et minimalt team og prøve å optimere alle delprosjektene, så kan det bli en reise som gjør deg sjøsyk. Og det å være sjøsyk, det er en tilstand som virkelig legger til rette for at snubler. Og er du sjøsyk så trenger du medisin. Du trenger noe styrkepiller, sa Fiksdal.
Han illustrerte dette ved å vise til konferansedeltakerne frem glass med ulike farger på pillene i glasset.
– Du trenger noen av de røde. De profesjonelle prosjektledelsesstyrkepillene. De som har innebygd erfaring, de har vært utprøvd og vist seg effektfulle og kompetente i realiseringen av byggingen av anlegg.
– Du trenger de svarte kontrakts- og forhandlingspillene. De passer på og vet hvordan du skal få plass akkurat den riktige type kontrakt med de riktige betingelsene for byggeprosjektet.
– Du trenger de oransje byggeledelsespillene. De er kraftige, har en myndig smak og er sterke nok til å sikre at prosjektet følger den gitte tidsplan.
– Og så trenger du de kanskje aller viktigste pillene; de grønne. Det er realismepillene. Som prosjektleder så vil du trenge noen som kan skvette kaldt vann på deg, som tør å spørre de vanskelige spørsmålene og som gjør at du blir korrigert før du snubler – og i alle fall før du snubler så voldsomt at du faller.
– Så er det viktig at denne medisinen, bestående av alle disse forskjellige styrkepillene, henger godt sammen så det blir en enighet. Det må bli en helhetlig effektiv prosess, styrt av kompetente coacher, som kan levere ut styrkepillene på en optimert måte som en integrert del av ditt lag.
– Få hjelp i tide
Når Fiksdal nå i ettertid gjennomfører sin selvransakelse, så dukker spørsmålet opp om han hadde fått inn den riktige coachen, det riktige teamet, og den riktige supporten. Og ville det i så fall ha reddet det spesifikke prosjektet med Salmo Terra?
– Skal jeg være helt ærlig; jeg vet ikke. Den siste spikeren i kisten var at finansinstitusjonen vi hadde kontrakt med, ikke leverte i henhold til avtale. Jeg tror at hadde vi hatt med oss det riktige coach-temaet underveis ville det hindret en del skritt som slet oss ut. Da hadde vi tidligere fått beskjed at vi var på vei til å falle, og kanskje greid å holde oss beina, sa han.
Han mener det er avgjørende å få denne lærdommen ut, fordi han ser på det som viktig at planlagte nyetableringer innen landbasert oppdrett greier å holde seg på beina.
– Dette handler om omdømme, at de som investerer må vite at pengene er sikret og vil gi avkastning.
Han mener det finnes effektiv balansehjelp og at den må prioriteres.
– Det er viktig å få inn support til ledelsen tidlig i prosjektet. Det helhetlige «trenerteamet» må ha overordnet erfaring og kjernekompetanse til å prosjektlede for selve byggferdigstillelsen. Og kanskje den lærdommen hovedgrunnen til at jeg i dag er med i Advansia i dag, sa han
Han er overbevist at om man får inn god prosjektledelse tidlig i prosjektene, så er det flere av prosjektene som kommer til å overleve.
– Da blir vi flere greier å komme helt til topps på stigen uten å snuble og falle ned igjen hele tiden, avsluttet han.