Skisse av smoltanlegget til SalMar på Tjuin.

Måtte destruere over 400 tusen fisk etter pH-hendelse

En stengt ventil ved Salmars settefiskanlegg i Tjuin førte til at en pH-sensor ikke fikk gjøre jobben sin. Dermed ble en gruppe fisk utsatt for alt for høy pH i nær 8 timer. Da valgte Salmar å destruere fisken av hensyn til fiskevelferden.

Publisert Sist oppdatert

I en avviksmelding til Mattilsynet skriver Salmar at det iløpet av dagen den 7. august ble sortert inn 418 000 fisk til avdeling «Yngel 2» ved anlegget i Tjuin. Det sto ingen fisk der fra før.

Fisken var 10 gram.

- Ved avslutning av sortering for dagen så alt fint ut, men under vaktrunde to timer senere varslet vakthavende driftsleder om svært avvikende atferd på fisk, skriver de.

Strategidirektør i Salmar, Runar Sivertsen, sier i en kommentar til LandbasedAQ at det viste seg at en ventil inn til målestasjonen for pH ikke var åpen som forutsatt. 

-Dette er noe som ikke skal skje og vi har innskjerpet våre rutiner og sjekklister nettopp for å unngå at noe liknende skal skje igjen, sier han.

Da man oppdaget at pH-sensorer ikke fikk nytt vann til analyse på grunn av den stengte ventil,  hadde kalkanlegg kjørt i 8 timer uten å ha fått tilbakemelding om korrekt pH i driftsvann. pH ble da avlest og viste 10,9.

Kalkanlegg ble da stanset umiddelbart og en rekke tiltak ble gjort for å få skiftet ut vannet i hele systemet så raskt som mulig.

- Basert på litteratur fra vår fagekspertise og observasjon av fisken i avdeling «Yngel 2» besluttet vi å destruere samtlige 418 000 fisk torsdag 8.aug. Dette er av hensyn til velferden, da skadeomfang av å bli både kort- og langvarig eksponert for så høy pH er irreversibelt, skriver Salmar.

 Sivertsen sier vider at hendelsen ikke vil ha betydning for settefiskproduksjonen utover det antall yngel som har gått tapt. 

- Det er ikke så mye å kommentere ut over at vi må lære av hendelsen. I dette tilfellet ved å innskjerpe våre allerede strenge prosedyrer og etterlevelsen av disse, for å sikre god fiskevelferd.