- Vi er i samtaler med flere landbaserte aktører
Chile: Viste frem kavitasjonsteknologi under «AquaSur»-messen i Chile.
Meox er et selskap som produserer teknologi for havbruksnæringen, der de selv utvikler alt av elektronikk, programmering og mekanikk.
Selskapet er et av flere som har tatt turen til Chile for å vise frem sin teknologi under «AquaSur». Messen går over tre dager, og er inne i sin siste dag torsdag.
På selskapets stand, der det henger et norsk flagg, kan man få et glimt av deres vaskerobot. Den har blitt solgt til sjøbaserte anlegg også, men for det meste har salget vært til landbaserte anlegg. Andfjord Salmon og Bue Salmon er to av aktørene som benytter seg av denne roboten.
- Vi er inne i samtaler nå med flere landbaserte aktører. Vi jobber også med en modell nummer to for det landbaserte segmentet, der det også vil være børste montert på, forteller Kristian Hjertvik, daglig leder i selskapet, til LandbasedAQ.
Luftbobler som vasker
Arnt Stormyr er salgsleder i selskapet, og har selv vært i Chile i 28 år. Han startet i Meox for ett år siden, da selskapet ble introdusert i landet.
Den store fordelen han trekker frem med vaskeroboten er en patentert teknologi kalt kavitasjon, som er rask dannelse og kollaps av bobler i en væske.
Han forklarer at ved å danne millioner av ørsmå luftbobler i vannstrømmen består strålen som treffer noten i stor grad av luft, selv ved høyt trykk skal strålen være langt «mykere» enn en ren vannstråle.
- Gass-, eller mer nøyaktig dampboblene, som er dannet i vaskeenheten, imploderer når treffer flaten som skal vaskes. Implosjonen skaper trykkbølger som bidrar til vaskeeffekten, sier Stormyr.
I løpet av ett år i det chilenske markedet, har de solgt syv enheter av vaskeroboten.
- Chile er på vei
Hjertvik forteller om stor interesse under «AquaSur»-messen, og påpeker at chilenerne ser til Norge for teknologi.
- Chile er veldig på vei. De har bra teknologi, men de henger litt etter Norge på noen områder. Det har vært moro å komme inn på dette markedet, understreker han.
Selskapet har også laget en dødfisksamler med kamera som styres mot fisken, og som kan samle opp 200 kilo fisk, før man løfter den opp på merdkanten med en liten kran eller vinsj. Den er for første gang vist frem under den pågående messen i Chile, som arrangøren sier skal samle over 25 000 besøkende under de tre dagene den pågår.