Ecofisks tomt på 289 000 kvadratmeter på Espevik i Rogaland er godkjent for akvakulturformål og klar for bygging. Tillater produksjon av opptil 20 millioner smolt på opptil 1000 gram årlig.

Samarbeider om å utvikle et nytt postsmolt-anlegg i Rogaland

8F Asset Management og Pure Salmon Technology samarbeider med Ecofisk AS om å utvikle en ny type post-smoltanlegg med 7000 tonns kapasitet i Espevik, Rogaland.

Publisert Sist oppdatert

Anlegget vil ligge på en 289 000 kvadratmeter stor tomt som Ecofisk sikret i 2019. Det har tillatelser for en årlig produksjon på 40.000 tonn og kan oppdrette opptil 20 millioner post-smolt, hver opptil 1000 gram, noe som vil gjøre det til Norges største smoltanlegg, melder Pure Salmon Technology i en pressemelding. 

Stephane Farouze, styreleder i 8F Asset Management, mener dette initiativet er avgjørende for å øke utviklingen av postsmolt-kapasiteten i Norge.

Anlegget

Anlegget, som designes og konstrueres av Pure Salmon Technology, og vil benytte seg av deres nye Njord-teknologi og HyFlow-fôringssystemer.

Anlegget vil ha en årlig kapasitet på 7000 tonn post-smolt, hver med en størrelse på inntil 1 kilo. 

Byggestart er planlagt å starte umiddelbart, og vil etter planen kunne levere første fisk i 2027/28.

 – Ved å kombinere vår finansielle kompetanse med Pure Salmon Technologys utviklingsevner, skaper vi en modell som forbedrer både produksjonseffektiviteten og bærekraften. Anlegget vil møte den økende etterspørselen etter større smolt og forbedre fiskevelferden ved å forkorte sjøfasen og redusere behovet for behandlinger, sier han. 

Bærekraft og effektivitet

Pure Salmon Technology skal stå for designet av anlegget, mens 8F Asset Management leverer nødvendig finansiell strukturering.

Sammen tilbyr de anlegget gjennom en forretningsmodell som omfatter fleksible leasingalternativer eller delt eierskap. Dette skal ifølge pressemeldingen gjøre det mulig for etablerte fiskeoppdrettere å nyte godt av moderne fasiliteter og stordriftsfordeler uten store innledende investeringer.

Michael Mortensen, «Chief Business Development Officer» i Pure Salmon Technology sier i meldingen at de ikke kommer til å drifte anlegget selv, men at de vil fungere som prosjektutviklere. 

I tillegg til rette seg mot den tradisjonelle akvakulturnæringen med stor smolt ser de også på offshore oppdrett som en mulig kundegruppe

– Anlegget kan bidra til å sikre ekstra post-smolt kapasitet som trengs for å støtte den kommende offshore oppdrettsindustrien, som forventes å utvikles i nær fremtid, skriver de.

Ecofisk AS har planer om å utvikle et post-smoltanlegg med 7000 tonns kapasitet i Espevik, Rogaland.