Det er flere måter å produsere postsmolt på. I sjø er det store kostnader knyttet til tillatelsen, på land får du tillatelsen som et verdipapir. Da har man ikke lengre teknologinøytralitet, var Siri Vikes budskap.

– Vi har havnet i et vakuum

– Vi har en næring som sitter på gjerdet fordi de venter på et regelverk som aldri kommer, samt et eksisterende regelverk som promoterer teknologi-unøytralitet; det er et reelt problem for oss.

Publisert Sist oppdatert

Direktør for fiskehelse og fiskevelferd i Ovum Aqua, Siri Vike, snakket under Smoltkonferansen til Nofima på Sunndalsøra om erfaringer fra produksjon i Egget. Men hun kom også med flere regelverksutfordinger som for dem nå har medført at man har måttet både si opp folk og permittere.

Forsinkede regelverk

Dagen før hun snakket på konferansen hadde Vike og flere andre fra selskapet vært på Stortinget og lagt frem sine bekymringer og frustrasjoner.

– Det ene handlet om miljøfleksibilitetsordningen. Jeg både håper og tror den kommer nå, og at vi vil se noe om at en vanlig tillatelse skal kunne omgjøres til to eller tre lukkede tillatelser.

Direktør for fiskehelse og fiskevelferd i Ovum Aqua, Siri Vike, hadde dagen før smoltkonferansen tatt turen til Stortinget sammen med CEO i samme bedrift, Cato Lyngøy, for å fortelle stortingspolitikerne et pauli ord.

– Den ordningen skulle ha kommet for tre år siden, så skulle den kommet i fjor som en del av grunnrenteforliket, og nå sist er det vedtatt av Stortinget at den skal komme i år. Det håper jeg virkelig at det gjør. For det som skjer nå, er at kunder og investorer sitter på gjerdet og venter på gulroten som en gang skal komme. Kundene og investorene gjør ingenting før de vet hva de skal forholde seg til, det er et skikkelig vakuum og et reelt problem for oss, sa hun.

På dette tidspunktet var ikke beslutningen om oppsigelser og permitteringer i selskapet kjent.

Teknologi-unøytralitet

Hennes andre store hjertesukk var at hun sammen med sine kollegaer hadde vært på Stortinget for å fremføre sitt syn på det de kaller teknologinøytralitet.

– Om jeg er en landbasert oppdretter og bestemmer at vi skal produsere 7800 tonn postsmolt så trenger jeg ti lisenser. I sjø koster disse 200 millioner per stykker. På land får man dermed et verdipapir på 2 milliarder fra staten og staten sier den skal ha 22 prosent skatt av overskuddet.

– Skal jeg produsere 7800 tonn postsmolt i stedet i sjø, i et flytende, lukket anlegg, da må jeg låne 2 milliarder, og så sier staten at den skal ha 47 prosent skatt av overskuddet.

Vike mener dette gir en tung slagside mot landbasert teknologi.

– Hvem ville du som investor ha satset på, ville du ha satset på den med et verdipapir til to milliarder, eller den som har et lån på samme beløpet. Politikerne sier de vil ha teknologinøytralitet, men det er det jo ikke. Dette er også en bøyg for oss.

– Det er ikke rart det blir sprengt ut knauser og øyer med et slikt insentiv, legger hun til.

Kundene og investorene gjør ingenting før de vet hva de skal forholde seg til. Det er et skikkelig vakuum og et reelt problem for oss, sa direktør for fiskehelse og fiskevelferd i Ovum Aqua, Siri Vike, under Smoltkonferansen 2024

Dyrevelferd som bærekraftsmål

En tredje frustrasjon stortingspolitikerne hadde fått fremlagt knytter seg til fiske- og dyrevelferd.

 – Mange aktører i næringen får priser knyttet til bærekraft. Og mange av dem får det fordi fiskevelferd og -helse er ikke en del av regnestykket. Hvis du ser på de 17 bærekraftsmålene til FN, så er ikke dyrevelferd en del av dem.

Vike og Ovum har derfor lansert et bærekraftsmål nr. 18.

– Vi har vært så frekk at vi har laget et vi har kalt dyrevelferd, for vi mener den mangler, slo hun fast.