Vannet som røya svømmer i på land, kommer fra isbreen på toppen av Møysalen. Kun fisk fra Sigerfjord kan bruke varemerket «Ishavsrøye Vesterålen».

Eksplosjon førte til stort tap av settefisk

En eksplosjon i oksygentilførselen førte til at rundt 200.000 settefisk mistet livet hos Sigerfjord Fisk. Eieren, Trond Geir Reinsnes, beskriver hendelsen som et mareritt.

Publisert Sist oppdatert

– Stort sett er det falsk alarm vi får, men jeg så at det gjaldt ei kjegle som tilfører oksygen til vannet. Da ble jeg mer bekymret, en feil der er nærmest en katastrofe, sier Reinsnes til Bladet Vesterålen.

Mye av fisken gikk tapt som følge av av oksygenmangel.

Eksplosjonen skjedde på ettermiddagen 24. juli, og ved hjelp av en rørlegger fikk de systemet opp å gå i 2-tiden på natten. Omtrent halvparten av settefisken ble reddet.

– Å miste 200.000 av 650.000 fisk er ikke full krise. Det hadde vært verre om vi hadde hatt færre av settefisken, legger Reinsnes til.

Kjeglen som produserer oksygen i vann eksploderte.

Får erstatning for fisken

Reinsnes og hans ansatte har nå måttet investere i nye kjegler og jobber mot å øke produksjonen for å dekke inn tapet.

– Når man jobber med levende dyr, så må man regne med noen smeller. Da er det viktig å se fremover, for å klare å jobbe seg opp igjen. Jeg føler ikke at vi er utslått.

Hendelsen undersøkes, og Reinsens sier til avisen at han får erstatning for den tapte fisken.

Sigerfjord Fisk AS er Norges største leverandør av ishavsrøye. Selskapet holder til i Sigerfjord i Sortland kommune i Vesterålen og har produksjonsanlegg i Fiskfjord i Hadsel kommune på Hinnøya.