Studentene Finn Lippestad (24) (f.v), Eirik Moen Lillebudal (27), Jørgen Texmo Grønn (20) og Einar Fredrik Barth Heyerdahl (24) har store forhåpninger om at EquaFish skal bli et suksessfullt selskap.

Samler all kunnskapen fra landbasert anlegg i et verktøy

Start-up bedriften EquaFish har utviklet et kommunikasjons- og beslutningsverktøy som skal gi oversikt over alle parameterne til landbasert oppdrett.

Publisert Sist oppdatert

EquaFish består av fire nysgjerrige studenter som alle studerer master i entreprenørskap ved NTNU.

Studentene Einar Fredrik Barth Heyerdahl (24), Eirik Moen Lillebudal (27) og Jørgen Texmo Grønn (20) og Finn Lippestad (24) har studert helt andre ting enn havbruk i sine bachelorutdannelser, men da de startet på masteren på NTNU i entreprenørskap så de et stort potensial for å utvikle et verktøy som fungerer som en plattform for alle programmer et landbasert anlegg har.

Kvartetten forklarer til LandbasedAQ at i forrige semester var de på jakt etter ideer som de kunne løse for ulike bransjer.

– Målet var å kunne starte en start-up som kunne stå på egne ben og levere reell verdi! I våre undersøkelser så oppdaget vi hvor interessant landbasert oppdrett er. Ikke minst hvordan alle ansatte i oppdrettsbransjen jobber beinhardt for å forbedre rutinene sine og øke fiskevelferden i anleggene, forteller de.

Over 500 besøk

Ettersom kompetanse var det som studentene hadde minst erfaring med fra næringen, var det der de begynte. 

Finn Lippestad (t.h.) og Eirik Moen Lillebudal i EquaFish har besøkt mange landbaserte anlegg for å lære mer om oppdrettsnæringen. NTNU studentene har det siste året jobbet med utviklingen av et kommunikasjons- og beslutningsverktøy, der man skal kunne ha kontroll over alle parametre ved et landbasert oppdrettsanlegg.

I løpet av de første fire månedene har de fire gründerne
hatt rundt 500 telefonsamtaler, 14 anleggsbesøk,
og har deltatt på fem ulike konferanser.

– Vi har også hatt mye prøving og feiling på ulike løsninger
på ulike problemer, men vi landet vår første kunde på det som vi i dag
kaller EquaFish løsningen, forteller Finn Lippestad.

Målet til EquaFish-gründerne er å kunne bidra til å øke produksjonen til anleggene uten risiko for død eller sykdom, ved hjelp av et kommunikasjons- og beslutningsverktøy.

– Dette vil vi få til gjennom å muliggjøre data og erfaringsbaserte beslutninger. Gründerne sier at de har anerkjent at de ikke sitter på den særegne kompetansen som driver hvert enkelt anlegg.

Finn Lippestad sier at de fire gründerne har lagt ned mye arbeid for å bli bedre kjent med havbruksnæringen. De første fire månedene hadde de rundt 500 telefonsamtaler, 14 anleggsbesøk, samt deltok på fem ulike konferanser.

– Er det noe vi har fått høre så er det at alle anlegg er unike,
og prosessene er svært forskjellige.

- Det som derimot er det samme er balansedansen
mellom fôring og vannkvalitet, forklarer Lippestad.

Equafish samler dermed all dataen et anlegg har tilgjengelig
både digitalt og manuelt,
direkte og automatisk inn i deres system.

De påpeker at alle ansatte på anlegget kan dermed få se hva som skjer i anlegget deres til enhver tid og ikke minst forstå hvorfor.

– Vi presenterer dataene i intuitive og ryddige dashbord slik at enhver ansatt kan møte på jobb, se på skjermen sin hvor dagens innsats må legges ned. Vi tilbyr også muligheten for anleggenes biologer, driftsansvarlige og røktere å gjøre dypanalyse på alle data i en selvvalgt periode for å se korrelasjoner og årsaker til hva som skjer i anlegget og hvorfor, opplyser kvartetten.