Eyvi i Sandefjord har siden oppstarten for to år siden fokusert på å levere RAS-løsninger for landbaserte matfisk og smoltanlegg. Her er et av deres prosjekter. Foto: Eyvi.

RAS-leverandøren Eyvi: Fra fem til 19 ansatte på to år

Sandefjord-baserte Eyvi opplever stor interesse for deres løsninger for landbaserte oppdrettsanlegg siden selskapet startet opp for to år siden. - RAS anlegg er hjertet i leveransen vår, sier daglig leder. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Eyvi er et relativt nytt selskap og er prosessleverandør til landbaserte akvakulturanlegg og leverer skreddersydde RAS-anlegg for landbasert fiskeoppdrett sammen med ulike samarbeidspartnere. De utfører også service og oppfølging knyttet til anleggene og teknologien. Bak selskapet er det ansatte med mange års erfaring fra akvakulturindustrien.

- RAS er hjertet i leveransen vår

Siden oppstarten har utstyrsleverandøren Eyvi hatt stor vekst og teller nå 19 ansatte. Hovedfokuset er det norske markedet og administrerende direktør Heidi Kyvik sier til Kyst.no at de opplever stor interesse for landbaserte oppdrettsanlegg med RAS-teknologi. 

- RAS anlegg er hjertet i leveransen vår, men vi har like stort fokus på design og integrering av alle nødvendige støttesystemer som kreves for å bygge et komplett oppdrettsanlegg. Vi designer og leverer anleggene med egne ressurser og med dyktige samarbeidspartnere over mange år, forteller hun. 

Administrerende direktør Heidi Kyvik i Eyvi sier de fokuserer på å skreddersy landbaserte RAS-anlegg for sine kunder og har siden oppstarten i 2019 hatt en stor vekst i både oppdrag og antall ansatte. Foto: Eyvi.

Helhetstankegang

Eyvi-sjefen sier de har tro på en helhetstankegang for å bygge det mest optimale produksjonsanlegget for deres kunder.

- Dette er basert på vår erfaring med at integrering av grensesnitt mellom bygg og prosess, detaljplanlegging og effektiv byggeprosess gir den mest optimale gjennomføring av prosjektet, og sikrer prosjektet mot kostnad og tidsoverskridelser. Det tar mange år å bygge opp denne erfaringen, og vi ser på dette som Eyvis største og viktigste kompetanse, forteller Kyvik engasjert. 

Eyvi jobber hovedsakelig innen tre forretningsområder; settefisk, matfisk og vedlikehold/prosessoptimering.

- Vi har hovedfokus på leveranse av nøkkelferdige prosessanlegg (RAS) inkludert bygg, men vi bistår også i ombyggingsprosjekter og mindre del/utstyreleveranser. Ved nøkkelferdige leveranser samarbeider vi med entreprenøren Total Betong AS. Vi har sammen lang erfaring med oppsett av totalentrepriser både fra nyere tid, og fra tidligere ansettelsesforhold, opplyser hun. 

Vil gjøre oppstarten så effektiv og skånsom som mulig

Kyvik sier de har valgt å bygge Eyvi med sammensatt spisskompetanse som gjør dem i stand til å ivareta kunden helt fra produksjonsplanlegging av anlegget, gjennom prosjektering og til slutt oppføring av prosjektet på byggeplass.

Eyvi-ansatte Jacek Orlowski, Aleksandra Gorska og Knut Hofseth diskuterer mulige strategier for nytt anlegg. Foto: Eyvi.

- Vi har veldig god erfaring med å utvikle prosjekter i tett og transparent samarbeid med kunde, og vi har erfart viktigheten av tilstedeværelse når prosjektet startes opp, og har derfor også et prosessteam som bistår kunde i oppstart og optimalisering av anlegget. Det er store entrepriser og mye utstyr som skal startes opp samtidig. Kunden må ha hovedfokus på oppdrett av fisken, og vår oppgave er derfor å gjøre oppstarten så effektiv og skånsom som mulig.  Videre tilbyr vi vedlikeholdsavtaler som sikrer at anlegget til enhver tid presterer 100 %, utdyper hun. 

Hun forteller selskapet ble til da gründerne presenterte initiativet til dagens eiere.

- Dette var selvsagt veldig spennende, men det viste seg at begge ønsket å stå bak oss i oppstart av selskapet. I dag eier Dolverhin og Orstad ca. 60 prosent av selskapet sammen med de ansatte på ca.

Lang fartstid fra havbruksnæringen

Selskapet ble stiftet i august 2019 av fem gründerne som alle har lang erfaring innen akvakultur og som alle tidligere jobbet sammen i det konkurrerende selskapet Veolia (nå Pure Salmon Kaldnes). Bak selskapet står to fond, Dolverhin Holding AS og Orstad Holding AS som investorer. 

- Vi besluttet, på hvert vårt hold og av ulike grunner i 2019, å avslutte vårt daværende arbeidsforhold. Grunnet godt kollegialt samhold og høy kompetanse innen ulike fagområder startet en felles tanke om veien videre – som ble Eyvi! Vi hadde alle et sterkt ønske å arbeide videre med akvakultur, og så hvilken spennende utvikling denne bransjen hadde foran seg. Ganske raskt ble vi 11 ansatte, sier Kyvik. 

Hun forteller selskapet ble til da gründerne presenterte initiativet til dagens eiere.

- Dette var selvsagt veldig spennende, men det viste seg at begge ønsket å stå bak oss i oppstart av selskapet. I dag eier Dolverhin og Orstad ca. 60 prosent av selskapet sammen med de ansatte på ca. 40 prosent. Vi har hatt en utrolig flott reise sammen med våre eiere, og setter enorm pris på den støtte og engasjement de har bidratt med for å få Eyvi dit vi er i dag, sier hun.

Kasper McDonald tester innløpsrør på et av selskapets prosjekter. Foto: Eyvi

Da de startet Eyvi høsten 2019 forventet Kyvik og teamet at ting kunne ta litt tid, og de brukte de første syv-åtte månedene til å sette opp administrative systemer, og lande den tekniske plattformen som de ønsket å tilby i markedet.

- Vi fokuserte mye på energieffektivitet, sikkerhet og fleksibilitet. Uten blyghet må jeg si at vi er utrolig stolte av vår RAS-leveranse og vår profesjonelle design og prosjektorganisasjon.

Kyvik påpeker at deres første leveranse kom raskt, og dette prosjektet ble ferdigstilt på Dønna tidligere i vår for en kunde som ønsket en modul med fleksibilitet til å produsere både laks og torsk.

- Modulen er i full produksjon og fisken ser fantastisk ut! Det er et flott prosjekt og fantastisk hyggelig kunde. Videre har vi akkurat startet med rør i bakken på Island, der vi bygger et storsmoltanlegg for Arctic Smolt. Vi gleder oss til veien videre på Island, sier Kyvik. 

Saken fortsetter under bildene.

Hovedfokuset til Eyvi er primært laks og ørret på land, både settefisk, stamfisk og matfisk, men Kyvik påpeker at selskapet kan også levere anlegg til andre arter.

Et av deres store prosjekter er Gaia Salmon sitt landbaserte anlegg på Træna, 65 kilometer ut i havgapet, som de utfører sammen med Total Betong.

- Foreløpig er vi i forprosjektfasen der detaljer for anlegget utredes. Det er et veldig spennende matfiskprosjekt, med en fantastisk beliggenhet. Det er stadig økende forespørsel innen matfisk prosjekter, sier hun. 

Gaia Salmon sitt mål om byggestart er satt til første kvartal i 2022. 

Økende andel landbaserte prosjekter og jevn flyt av smoltanlegg

Prosessleverandøren er i tillegg engasjert i prosjektering av det Kyvik mener er to svært interessante initiativer på henholdsvis laks og ørret.

- Dette er også kunder med stort potensiale i fremtiden, og med svært gode management team, noe som er essensielt når det kommer til å realisere landbaserte matfisk prosjekter.

Et av prosjektene hun henviser til er Hima Seafood som Kyst.no nylig skrev har startet byggeprosessen for det som skal bli verdens største matfiskanlegg for ørret. Anlegget har en prislapp på rundt 1,7 milliarder kroner og skal stå ferdigstilt i 2024.

Kyvik sier videre at det også er mye aktivitet innen prosjektering og utbygging av anlegg for produksjon av storsmolt.

Illustrasjonsfoto av det planlagte anlegget til Gaia Salmon. Skisse: Gaia Salmon.

Et av deres store prosjekter er Gaia Salmon sitt landbaserte anlegg på Træna, 65 kilometer ut i havgapet, som de utfører sammen med Total Betong.

- Foreløpig er vi i forprosjektfasen der detaljer for anlegget utredes. Det er et veldig spennende matfiskprosjekt, med en fantastisk beliggenhet. Det er stadig økende forespørsel innen matfisk prosjekter, sier hun. 

Gaia Salmon sitt mål om byggestart er satt til første kvartal i 2022.

Økende andel landbaserte prosjekter og jevn flyt av smoltanlegg

Prosessleverandøren er i tillegg engasjert i prosjektering av det Kyvik mener er to svært interessante initiativer på henholdsvis laks og ørret.

Grunnarbeidet for Hima Seafood sitt landbaserte oppdrettsanlegg på Rjukan startet opp fredag 8.oktober. Anlegget blir verdens største landbaserte matfiskanlegg for ørret, og Eyvi skal levere RAS-anlegget. Foto: Hima Seafood.

- Kunder bak disse prosjektene er hovedsakelig industrielle oppdrette med sjøbasert produksjon. Vi har trygge gode konsepter som leverandør til dette markedet, og ser smolt-utviklingen på land som et utrolig spennende markedsområde videre.

Etterspørselen i markedet mener hun er jevn innen smolt prosjekter og økende når det gjelder landbaserte matfiskprosjekter.

- Smolt prosjektene har blitt større både med tanke på fiskestørrelse og kapasitet. Det betyr at kunder bak disse prosjektene bruker mer tid til planlegging før de går ut med forespørsler. Vi ønsker å balansere ressursene våre slik at vi kan ha en aktiv profil innen begge markedsområdene. Vi ser selektivt på de matfisk prosjekter vi går inn på. Dette er tidkrevende prosjekter som må ha en solid plattform på kundesiden, samt riktige innsatsfaktorer for prosjektet som nok vann, strøm og en god businesscase, sier den fagkyndige lederen. 

Bemanner opp

At selskapet valgte å etablere seg i Sandefjord forteller Kyvik ble naturlig for dem, ettersom mange av de første ansatte i selskapet er bosatt i området.

- Vi har også gode og fleksible løsninger for delvis hjemmekontor for de ansatte som bor andre steder i landet. Vi ønsker å være moderne med gode løsninger for å få ønsket kompetanse inn i selskapet. Vår geografiske spredning på ansatte er fra Trondheim nordover, Oslo østover og Risør sørover, opplyser hun. 

Nå er planen å øke antall ansatte. 

- I dag er vi 19 personer innen ulike fagfelt, og er i prosess med å ansette ytterligere fem nye personer som vil være på plass i årsskiftet 21/22. Med økende aktivitet vil vi bemanne opp, men med sterk fokus på god integrering. Vi har vært veldig heldige da mange interessante kandidater har henvendt seg direkte, og pågangen fra svært kompetente søkere har vært god, sier Kyvik avslutningsvis.