Biopebble hevdes å kreve mindre energi for å bli agitert i løsning enn standard biobærere og er tilgjengelig i resirkulert eller ny plast.

Har utviklet et nytt filtermedium

Warden Biomedia, basert i Luton i England, har utviklet et nytt bærekraftig filtermedium etter et treårig forskningssamarbeid med Universitetet i Cranfield.

Publisert Sist oppdatert

Produktet Biopebble beskrives i en pressemelding som neste generasjons filtermedium, designet for effektiv biologisk avløpsvannbehandling for resirkulerende akvakultursystemer (RAS).

Ved Cranfield-universitetet har Warden Biomedia demonstrert at en sfærisk mediumdesign kan redusere energiinntaket som kreves i avløpsbehandlingssystemet med 35–40 %.

Det sfæriske designet krever mindre energi for å bli omrørt i vannet enn standard industriell standard rørformede biobærere, noe som forbedrer effektiviteten av avløpsvannbehandlingen, og er tilgjengelig i 100 % resirkulert plast.

Det nye Biopebble-mediet viste ifølge pressemeldingen også høye ammoniakk- og fosforfjerningsrater i tester mot andre medier.

Stor overflate

Strukturen og overflateteksturene er spesifikt designet for å gi et stort, beskyttet overflateareal (500 m²/m³) og høy porøsitet (81 %) for optimal biofilmtilknytning og biologisk behandlingsytelse.

Warden Biomedia hevder at den nye designen tilbyr betydelige fordeler for RAS, inkludert redusert energibehov til lufting, forbedrede biologiske igangsettingstider og prosessikkerhet, høyere biomasse-retensjon, økt avløpsvannbehandlingskapasitet, reduksjon i nødvendig tankvolum, fremming av dannelse av sunne og tynne biofilmer, og generering av biofilmer med motstand mot sjokklast.

Forskningsprosjektet var en del av et Knowledge Transfer Partnership (KTP) program, delvis finansiert av Innovate UK.

Etter vellykkede pilot- og fullskala forsøk, er Biopebble nå tilgjengelig for akvakulturmarkedet. Mediet produseres i Storbritannia, og er ifølge pressemeldingen tilgjengelig i både resirkulert eller ny polypropylen av høy kvalitet, garantert fri for halogener, og fullt resirkulerbart ved slutten av sin prosesslevetid.