Veterinær Bjørn Gillund i Previwo AS er opptatt av at man må gi fisken en god start på livet.

– Må sette biologien først

Bjørn Gillund i Previwo ønsker at næringen skal ta i bruk flere forebyggende tiltak for å forsterke fiskehelsen. 

Publisert Sist oppdatert

På Fish Farmer-konferansens dag to snakket veterinær Bjørn Gillund, «global technical development manager» i Previwo AS, om gode bakterier som reduserer risiko.

– Gode bakterier er en viktig forutsetning for en sterk helse hos alle dyr, inkludert fisk. Både ferskvanns- og marine fiskearter lever tettere på et større antall mikrober enn hva mennesker og dyr på land gjør, sier han til LandbasedAQ.

Han forteller at et godt samspill mellom mikrober og fisk er essensielt for riktig utvikling av immunsystemet og beskyttelse mot sykdom. 

– Trenger flere verktøy

På dag to av Fish Farmer-konferansen snakket Bjørn Gillund i Previwo AS om gode bakterier som reduserer risiko.

Gillund mener at ettersom biosikkerhetstiltak i den intensive produksjonen går på bekostning av det viktige bakteriemiljøet for fisken, må man kompensere for å sikre utvikling av god totalhelse for fisken. 

– Vi må sette biologien først, og trenger flere bærekraftige verktøy for å sikre fisken et godt utgangspunkt for god helse gjennom de krevende miljøskiftningene både på land og i sjø. Probiotiske bakterier er et fremtidsrettet og viktig tiltak i den sammenhengen.

Ønsker å automatisere inn-doseringen

Gillund sier videre at probiotiske bakterier vil kunne bli et viktig forebyggende tiltak i næringen. 

– Probiotiske bakterier vil kontrollere og bekjempe skadelige bakterier, det bidrar til reparasjon, og bidrar til bedre fordøyelse og opptak av næringsstoffer til fisken, samt utvikling av et fungerende immunsystem.

Gillund peker på at de ser særlig gode resultater på fisk som har fått vintersår.

- Om man tilbyr disse gode bakteriene til alle fiskegruppene på en lokalitet, vil det forsterke helsen til fisken, sier han. 

- 90 millioner fisk

Probiotiske bakterier har vært brukt på fisk siden 80-tallet, og Gillund sier de har brukt mye tid og ressurser på å finne de beste kandidatene. 

Veterinær Bjørn Gilllund mener at næringen må sette biologien i førersetet, der forebyggende tiltak må tas mer i bruk.

- Vi har behandlet over 90 millioner fisk hittil, og vi mener det er veldig viktig at næringen fremover samarbeider om løsninger for sikre best mulig totalhelse for fisken. Vi må sette inn støtet på å få ned skadelig håndteringsmetoder på fisken og redusere medisinbruk. Vi må gi fisken en god start på livet, forteller han. 

Gillund sier det også jobbes med å utvikle behandlingsmetodene, slik at de oppleves praktisk enkel å gjennomføre. 

- Det er relativt enkelt i dag med tilsetting i bedøvelsesbad i forbindelse med vaksinasjon, men vi ønsker å automatisere inn-doseringen slik at det ikke binder opp personell unødvendig. Her er vi i dialog med vaksine-utstyrsleverandører, opplyser han. 

Les flere LandbasedAQ saker fra Fish Farmer-konferansen her.