Aamer Shehzad har sammen med familien flyttet fra Nord-Trøndelag til Kragerø for sin nye jobb som daglig leder i Fossing Storsmolt.

– Smolten skal vokse raskere og med lav dødelighet i sjø

Det sier Aamer Shehzad, ny daglig leder i Fossing Storsmolt. Selskapets hovedfokus er å produsere en robust fisk som vokser på en måte som er mer i tråd med naturens egen rytme.

Publisert Sist oppdatert

Aamer Shehzad (41) er ny daglig leder i Fossing Storsmolt, der han tar over for Arild Hagenes. 

De siste tre årene har Shehzad vært fiskehelsesjef i oppdrettsselskapet Bjørøya. Nå skal han altså lede settefiskselskapet, som har sin base nær grensen mellom Bamble og Kragerø kommune.

Shehzad sier til LandbasedAQ at han startet hos Fossing Storsmolt den 16. oktober. 

– En spennende stilling

41-åringen er utdannet veterinær og har en master i akvakultur, samt en rekke kurs om ledelse og økonomi. Nå har han tatt med seg familien sin og flyttet fra Nord-Trøndelag til Kragerø. 

– Rollen som daglig leder er både spennende og utfordrende, med ansvar for medarbeidere, fisk og økonomi. Arild Hagenes har gjort mange viktige forbedringer før han avsluttet sitt midlertidige engasjement som daglig leder. Han vil likevel fortsette i selskapet i en ny rolle fremover, opplyser Shehzad.

– Hvorfor ville du ha nettopp denne jobben?

– Settefiskproduksjon er en svært viktig og spennende fase, hvor man legger grunnlaget for videre produksjon i sjøen. Jeg fikk muligheten til å lede denne prosessen og bruke min tverrfaglige kompetanse, noe det var vanskelig å takke nei til.

I tillegg til vanlige daglig leders oppgaver som personalansvar og økonomi, skal han også ha fiskehelseansvar. 

– På den måten får jeg virkelig brukt min fiskehelsekompetanse og dette skiller meg nok fra en vanlig daglig leder, sier han.

– Settefisk er ikke nytt for meg

Shehzad har jobbet i Bjørøya i tre år, og oppdrettskonsernet eier anlegg både i PO6 og PO7. De er også medeier i to store settefiskanlegg, et med RAS og et med gjennomstrømning.

– I min tidligere stilling som fiskehelsesjef i Bjørøya, var jeg ansvarlig for fiskehelse for både fisk i sjøen og settefisk, så landbasert oppdrett er ikke noe nytt kapittel for meg. Bjørøya er et fremoverlent og nyskapende selskap, hvor jeg har både lært mye og kunne bidratt mye til å nå produksjons målene til selskapet, sier han.

– Akvakultur, spesielt lakseoppdrett, har alltid fascinert meg. Under min mastergrad i akvakultur ved NMBU Ås besøkte jeg mange oppdrettsanlegg, både for settefisk og matfisk. Professor Trygve Poppe, som var min biveileder på masteroppgaven, spilte en viktig rolle i å motivere meg til å gå inn i denne næringen.

41-åringen er nå en del av Fossing Storsmolts team som nå teller syv ansatte.

Aamer Shehzad er ny daglig leder i settefiskselskapet, men vil også ha ansvar for fiskehelse.

– Jeg har fått et svært godt inntrykk av både de ansatte og arbeidsmiljøet. De er engasjerte, motiverte og bidrar til et positivt arbeidsmiljø. Jeg ser frem til å jobbe tett sammen med dem fremover.

Han påpeker at ved travle perioder om vår og sommeren, leies det også inn ekstra personell.

– Det er den mest hektiske tiden med mye flytting av fisk, sortering og vaksinering, legger han til.

– Produserer mer på naturens måte

Fossing Storsmolt har et relativt nytt gjennomstrømmingsanlegg, bygget i 2020, men det som skiller selskapet fra de fleste andre produsenter er at de satser på en særegen modell med produksjon av saktevoksende smolt, også kalt gammelsmolt eller under merkevaren Frigosmolt. 

– Smolt med robusthet i bransjen er etterlengtet, og jeg tror at her kan jeg bidra positivt med å produsere en fisk med stor vekstevne i sjø og mindre dødelighet enn vanlig. Gjennomstrømmingsanlegget har en årlig produksjon på ca. 5 millioner smolt.

Settefiskselskapet produserer to åringer smolt, som ofte kalles «gammelsmolt».

– Vi velger å produsere laks mer på naturens måte. Vi tar ikke ut tilveksten i ferskvann, men i sjø. Det er mer likt slik det er hos villaks. Det er kun naturlige temperaturer i anlegget, temperatur går nesten aldri over 12 grader.

Han påpeker at fisken faktisk er dobbelt så gammel som en vanlig fisk levert i den samme størrelsen.

– Høstfisken forventes å bli cirka 150 gram, mens vårfisken blir cirka 200 gram. Vi har ikke tatt ut vekstpotensialet i ferskvann, men oppdretteren får gevinst av det i sjø. Vi produserer etter naturens oppskrift, poengterer den nye settefisksjefen.

– Gir fisken nok tid

Han påpeker at Fossing Storsmolt alltid har fått veldig gode tilbakemeldinger på fisken, både på vekst, helse og dødelighet.

– Fordelen med gammelsmolt er at fisken er robust og har et godt utviklet immunforsvar, noe som er avgjørende for både vekst og håndtering av stressende situasjoner, som for eksempel avlusing i sjøfasen, sier han.

Blant kundene er Marø Havbruk og E. Karstensen fiskeoppdrett som hevder de oppnår gode resultater ved bruk av denne metoden.

– Ved gammelsmolt produksjon får fiskens organer nok tid til å utvikle ordentlig i takt med kroppsvekst. På RAS-fisk ser man dessverre at særlig hjerte er ikke godt nok utviklet og fiskegrupper med avrundet og pløsete hjerte presterer generelt dårlig i sjøen og takler stressende situasjoner for eks. håndtering dårlig, forklarer Shehzad.

41-åringen vokste opp i Pakistan, og kom først til Norge som mastergradsstudent for 17 år siden. 

– Siden da har jeg vært i kontakt med havbruk og oppdrettsnæringen, og har hittil i karrieren min jobbet som blant annet førsteinspektør i Mattilsynet, produksjons­direktør, fiskehelsesjef i Bjørøya, og nå som daglig leder i et settefiskselskap, sier han.