Stim-sjef Carl-Erik Arnesen under Aqua Sur i Chile.

– Aldri solgt mer av denne fôrtypen

Da de store fôrprodusentene introduserte sine saltfôr i 2018, gikk det bratt nedover for STIMs smoltifiseringsfôr «SuperSmolt FeedOnly». Nå er situasjonen snudd.

Publisert Sist oppdatert

Carl Erik Arnesen, CEO i STIM, sier det har tatt noen år, men i første halvår i år ble det solgt mer «SuperSmolt FeedOnly» enn første halvår i 2017, som var det forrige toppåret for selskapet.

Siden den gang har STIM vært gjennom flere rettsprosesser mot fôrprodusentene BioMar og Ewos. 

– For oppdretterne tror jeg alle disse rundene i retten har hatt lite å si. De har selv måttet oppleve i praksis at det er en vesentlig forskjell på vårt smoltifiseringsfôr og saltfôret de har blitt solgt siden 2018. Nå tror jeg de aller fleste skjønner dette, men det har utvilsomt vært en kostbar lærdom for mange, sier Arnesen til Kyst.no

Drastiske endringer for laksen

Han mener god smoltifisering vil være en av de viktigste nøklene til å løse de eksalterende biologiske utfordringene med vintersår og andre bakteriesykdommer i norsk oppdrett.

– En underkommunisert del av smoltifiseringen er den drastiske endringen som skjer i laksens immunsystem, hvor den antivirale delen av immunsystemet justeres ned og det ikke-spesifikke immunforsvaret justeres opp for å håndtere en stor diversitet av ulike patogener den vil møte i havet. Hvis ikke denne endringen skjer før fisken settes ut, da er det all grunn til å tro at det vil bidra til negative biologiske konsekvenser og økt sårbarhet for sjøvannspatogener, sier Arnesen. 

Han påpeker at det i dag settes ut store mengder fisk som ikke har fått noe smoltsignal overhodet i settefiskfasen, en praksis han mener er uklok.

– Overgangen til stadig større smolt har nok gjort at vi blir litt lurt. Tidligere var overlevelse etter første måned i sjø en viktig indikasjon på hvor vellykket smoltifiseringen hadde vært, og settefiskprodusentene fikk kun betalt for fisken som overlevde den første måneden. I dag sier dette oss absolutt ingenting, for stor fisk vil overleve første måneden uansett om smoltstatusen er helt elendig, sier han.

Komplisert situasjon

Arnesen viser til at den tradisjonelle metoden for smoltifisering, lysstyring, er dokumentert å fungere dårlig i storsmoltproduksjon, noe som har ytterligere komplisert situasjonen. I praksis mener han at deres fôr i dag fremstår som den eneste pålitelige smoltifiseringsmetoden som fungerer i alle former for settefiskproduksjon.

– Så lenge fisken er frisk og spiser, så fungerer «SuperSmolt» hver eneste gang. Fisken kan også holdes i smoltvinduet i månedsvis på rent ferskvann, uten å desmoltifisere, hevder Arnesen.