Harald Schreiner Fiksdal er senior prosjektleder i Advansia. Han jobber hovedsakelig med landbaserte oppdrettsanlegg og har base i Bergen.

Fra olje til oppdrett: – Har ikke angret en dag

Et ønske om å bruke erfaringen sin til noe nytt førte Harald Schreiner Fiksdal fra plattformer til oppdrett. Nå leder han store byggeprosjekter innen akvakultur – og har ikke sett seg tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Etter 27 år i olje- og gassindustrien byttet Harald Schreiner Fiksdal bransje og startet i 2017 i akvakulturindustrien. Med utdannelse som sivilingeniør og tung erfaring fra industriprosjekter, har han de siste åtte årene funnet seg godt til rette i havbruksnæringen og landbasert oppdrett. 

Det siste året han han jobbet som senior prosjektleder i Advansia med utvikling av moderne, landbaserte oppdrettsanlegg – og stortrives med å bidra til en næring i vekst og endring.

– Etter mange år i olje- og gassnæringen så kjente jeg på at det ville være spennende å ta min erfaring med inn i en ny bransje. Oppdrettsnæringen synes jeg alltid har vært spennende, og ikke minst viktig næring for Norge, sier han til LandbasedAQ.

60-åringen er bosatt i Bergen og har kontor på Marineholmen, men prosjektoppdragene tar ham rundt i hele landet. 

Fikk lyst til å bidra i noe nytt

Skiftet til havbruk var ikke tilfeldig. Fiksdal ønsket å bruke erfaringen fra olje og gass til å bidra i en bransje med stort utviklingspotensial.

– Samtidig mener jeg at det er mulig å optimere bransjen og så at det er mulig å være aktivt med på denne moderniseringen. Basert på denne vurderingen bestemte jeg meg for å veksle over – og har enda ikke angret en dag.

Leder store byggeprosjekter

I Advansia jobber han med å utvikle oppdrettsanlegg for landbasert drift, en del av selskapets satsing på akvakultur. 

Rundt 25 personer arbeider direkte mot havbruk i organisasjonen, men drar nytte av et tverrfaglig miljø på rundt 800 ansatte.

– I Advansia så vil vi ofte tre inn i byggherrens organisasjon og være deres prosjektadministrasjon. Vår rolle blir da å lede hele byggeprosjektet fra planleggingsstadiet til og med igangsettelse.

Målet er å levere trygge, effektive anlegg – gjerne med høy grad av teknologisk innovasjon og bærekraft.

Hverdag uten fast mønster

Arbeidsdagene varierer mye, avhengig av prosjektets fase. Noen ganger handler det om strategi, andre ganger om detaljplanlegging eller oppfølging på byggeplass.

– Min arbeidshverdag er ikke typisk. Det er stor forskjell basert på hvilke type prosjekt man er involvert i – eller om man er i en fase hvor man fokuserer mer på strategi og forretningsutvikling.

Fiksdal har hovedansvar for å sørge for at kundene får anleggene sine levert som planlagt.

– Ved hjelp av gode kolleger, også dem fra andre fagfelt sikrer vi at byggherre får på plass sine planlagte oppdrettsanlegg slik de har budsjettert – både innen tid og økonomi.

Motiveres av å skape verdifulle anlegg

Han beskriver det som mest givende å se prosjektene realiseres – og bidra til at oppdretterne får gode anlegg for produksjon.

– Mest givende synes jeg det er å få være med på å arbeide frem gode, og forhåpentligvis optimerte, anlegg for en oppdretter som ønsker å røkte frem fin fisk.

I tillegg setter prosjektlederen stor pris på kollegialt samarbeid og bredden i kompetansen Advansia har samlet.

– Ved å ha kolleger med så stor multidisiplinær erfaring i ryggen, vet jeg at vi er en god og trygg helhetlig samarbeidspartner for byggherre – dermed er det gøy å gå på jobb.

Viktig å vise bredden i næringen 

Fiksdal mener havbruksnæringen har gode forutsetninger for å tiltrekke seg både unge og flere kvinner, så lenge bransjen er synlig og tilgjengelig. 

Nylig deltok han og kolleger fra Advansia på Salmon City i Bergen, sammen med Alde Akva. Der fikk de møte mange engasjerte deltakere og presentere det brede spekteret av fagkompetanse som kreves i moderne oppdrett.

 – Dette var kjekt, sier han. 

Bergenseren opplever næringen som åpen og inkluderende, og mener det er viktig å møte potensielle arbeidstakere der de er. 

– Det er viktig å være til stede og representere bransjen på universiteter og andre utdanningsinstitusjoner – her har man gode muligheter til å få vist frem bredden i næringen.

Ønsker å bidra til utviklingen

Fiksdal er tydelig på at han ønsker å være med å forme en næring i rask teknologisk utvikling, og sikre at Norge beholder sin sterke posisjon internasjonalt.

– Det er en utvikling som det er givende å være med på, og gøy å få lov til å være med på å påvirke. Oppdrettsnæringen er viktig for Norge på mange nivå. 

– I Norge har vi et veldig stort potensial gjennom å sikre at vi forblir ledende innen «knowhow» på moderne oppdrett og oppdrettsteknologi – det betyr mye for meg å sikre at dette blir ivaretatt, forteller han.