Bli med ut til Salmon Evolution: - Fase to vil virkelig sette oss på kartet
Under Gath-konferansen som nylig ble avholdt i Ålesund, ble det dagen før konferansestart arrangert en utflukt til Salmon Evolution på Indre Harøy.
Det var nesten en full hurtigbåt av besøkende som fikk se nærmere på det landbaserte anlegget, der fase to av utbyggingen nå står for tur. Fisken i anlegget er ca 4,3 kilo, og nærmer seg slakting.
Til LandbasedAQ forteller Trond Håkon Schaug-Pettersen, administrerende direktør i Salmon Evolution, at det er en stor glede å kunne vise frem anlegget, som han sier de er veldig stolte av.
- Spesielt gøy er det å gjøre dette i forbindelse med Gath-konferansen, siden mange av deltakerne har hatt en viktig rolle i byggingen av anlegget. Som verdens største landbaserte oppdretter og en "first mover" med vårt hybride gjennomstrømningsanlegg (HFS), opplever vi stor interesse fra alle som ønsker å se fremtidens akvakultur i praksis.
Ser frem til fase to
Salmon Evolution-sjefen sier det å kunne vise frem anlegget gir selskapet muligheten til å dele deres visjon for fremtiden.
- Vi tror virkelig at vi vil være en viktig del av løsningen for å øke produksjonen av verdens mest bærekraftige protein, fastslår han.
På Salmon Evolution har de hatt mye besøk den siste tiden, ikke bare fra Gath-konferansen, men også under åpen dag hvor nesten 1000 personer tok turen.
- Dette viser hvor stor interesse det er for det vi driver med, og vi ser frem til å fortsette å dele vår reise med enda flere.
Salmon Evolution har sett stor entusiasme rundt deres prosjekt så langt, og Schaug-Pettersen sier de virkelig ser frem til fase to, som han mener vil være et avgjørende skritt for både Salmon Evolution og hele den landbaserte lakseindustrien. Det skal være ferdig mot slutten av 2026.
- Fase én var en viktig milepæl med en kapasitet på 8000 tonn årlig, men det er bare begynnelsen. Etterspørselen vokser, og vi ser at det er et stort potensial for videre ekspansjon.
Landbasert laks på kartet
Med fase to vil selskapet øke produksjonskapasiteten til 18 000 tonn per år, noe som vil gi dem muligheten til å slakte fisk hver uke.
– Dette gir oss ikke bare den kritiske massen vi trenger, men åpner også døren for nye, strategiske samarbeid – både i retail og med andre aktører. Vi vil kunne tilby jevn tilgang til fersk, bærekraftig laks av høy kvalitet, noe som skaper attraktive muligheter for våre kunder og partnere.
Han sier utvidelsen vil også ha en betydning økonomisk innvirkning, der de forventer en omsetning på mellom 1,5 og 2 milliarder kroner og en fri kontantstrøm på rundt en halv milliard.
- Dette setter oss i en unik posisjon til å vokse videre, og fase to vil virkelig posisjonere Salmon Evolution og landbasert laks sterkt i markedet. Det gir oss en kraftig og unik vekstplattform som vil drive selskapet fremover, mener han.
Vil ikke påvirke biologien
- Frykter dere at fisken på det eksisterende anlegget kan bli påvirket av byggingen av fase to?
- Vi er svært bevisste på å sette biologien først og sørge for at fisken vår alltid har optimale forhold. Fiskevelferd er vår høyeste prioritet, og vi tar alle nødvendige forholdsregler for å sikre at fisken ikke blir påvirket av den pågående utbyggingen.
Den administrerende direktøren understreker at de tok i bruk deres første kar allerede i mars 2022, mens fase én fortsatt var under bygging, noe han sier gikk fint.
Det meste av de store sprengningsarbeidene for fase 2 sier Schaug-Pettersen ble fullført under byggingen av fase én, slik at de mest krevende operasjonene er allerede gjort.
- Fase to bygges også på en egen dedikert del av tomten, godt adskilt fra der vi har fisk i produksjon. Vi har derfor stor tro på at vi vil håndtere utvidelsen på en måte som sikrer at fisken fortsetter å trives under de samme gode forholdene, uten at biologien blir påvirket.
Kan øke produksjonen raskere
Salmon Evolution-sjefen forteller at det har vært en enorm læringskurve siden de tok anlegget i bruk for 2,5 år siden. I starten sier han det var mye arbeid med finjustering og kalibrering av systemer og alarmer, noe som var nødvendig for å sikre at alt fungerte optimalt.
- Gjennom denne prosessen har våre ansatte bygget opp en dyp forståelse for både anlegget og fisken, og vi har i dag et team med svært kompetente folk som kjenner systemene ut og inn.
Nå sier Schaug-Pettersen at anlegget er svært stabilt, og de har et helt annet utgangspunkt enn da de startet.
- I fase én tok vi en forsiktig tilnærming til oppskaleringen av produksjonen for å sikre at alt gikk smidig. Med fase to kan vi imidlertid øke produksjonen raskere, fordi vi har tilegnet oss så mye erfaring og kunnskap underveis. Vi kjenner både anlegget og fisken svært godt nå, og det gir oss en solid trygghet i den videre oppskaleringen.