Marius Johansen og Morgan Horori har åpnet Nord-Norges største salatfabrikk.

Vil forsyne Nord-Norge med salat ved hjelp av lakseslam

GFL Kvarøy AS har bygget Nord-Norges første hydroponiske salatfabrikk. I tillegg bruker selskapet lakseslam som næringskilde for salatplantene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Grønt fra Laks ble etablert i 2021 og driver med hydroponi, altså dyrking uten jord. Først dyrket de kun mikrogrønt, som er unge frøplanter av spiselige grønnsaker og urter, men nå har de i større grad satset på produksjon av salat. I den nye fabrikken på Indre Kvarøy er det plass til omtrent 60.000 salater om gangen, og Marius Johansen håper deres satsning kan bidra til å minske importen av salat fra utlandet.

- Med Nord-Norges selvforsyningsgrad på 30 % kommer GFL med en viktig tilføring til hele landsdelen. For første gang kan vi bli selvforsynt med salat også. I tillegg kommer miljøpåvirkningen til å være stor, da kortreist fra Kvarøy betyr lavere transportutslipp enn importert mat fra land lenger sør i Europa, sier han.

Slam godt egnet

Det er flere bedrifter som driver med hydroponi rundt om i verden, og selskapet Grønt Fra Laks ønsker å bruke slam fra lakseoppdrett som gjødsel.

I fabrikken på Indre Kvarøy er det plass til over 60.000 salater. For GFL er sysselsetting viktig, og derfor har halvautomatiske produksjonslinjer vært et naturlig valg fremfor robotsystemer som er normalt i dag.

Lakseslam blir omtalt som avfall fra oppdrettsnæringen, og har blitt betegnet som forurensende når det slippes ut i sjøen eller transporteres lange strekninger for å bli kastet. I samarbeid med Kvarøy Fiskeoppdrett forsket Grønt Fra Laks på ulike måter å utnytte dette avfallet på, og fant etterhvert metoder for å bruke det i produksjon. Næringsstoffene i fiskeslam er nemlig meget god for å få planter til å vokse.

- Bruk av fiskeslam og vann istedenfor jord betyr null sykdommer, smitte eller kjemikalier. Vår metode gjør at folk får et produkt som er 100 % fritt for gift, sprøytemidler eller kunstgjødsel. Det er også en fordel for oppdrettere, som får brukt slammen til noe fornuftig, opplyser Johansen.

- Istedenfor å være et problem, kan lakseskiten brukes som gjødsel til menneskeføde, fortsetter han.

GFL jobber også med kommersialisering av denne næringsløsningen, noe de håper kan bidra til å løse gjødselkrisen som landbruket står midt oppi.

Planer om å utvide

Grønt Fra Laks opplyser at de også tenker på utvidelser allerede nå. Salatfabrikken har tidligere blitt nevnt i forbindelse med Bodø/Glimt og Bodøs nye storstue, der de har planer om å flytte inn etter hvert.

- Vi holder fortsatt på planene med Glimt, men jobber også med en utvidelse her på Kvarøya. Samtidig er vi i sluttforhandlinger for et bygg i Bodø, hvor vi skal etablere oss frem til den nye storstua er klar, sier Johansen.

Utsolgt produksjon betyr at responsen har vært bra, og prosjektet har blitt tatt godt imot av folk fra flere ulike bransjer. Men i begynnelsen var det også noen skeptikere.

- Det var noen som tenkte dette var et slags eventyrprosjekt som ikke kom til å gå. Det er nemlig såpass mange som har prøvd å bruke lakseslam til forskjellige formål tidligere, uten å ha lyktes. Men nå står vi her, smiler Johansen.

Selv om det er stor plass i fabrikken på Kvarøy, trenger GLF større arealer til å lage flere salater.