Mowi kutter investeringer for fem milliarder
Mowi dropper investeringer i Norge for fem milliarder kroner etter lakseskatt-kompromisset på Stortinget. Hele deres post-smolt strategi stanses.
Det bekrefter Mowi-sjef Ivan Vindheim overfor VG fredag formiddag.
- Vi kan dele at hele vår post-smolt-strategi har blitt stanset. Dette er investeringer i syv anlegg på land langs hele kysten for omkring fem milliarder kroner, sier han.
Vindheim sier at styret har bekreftet at satsingen stanses og at det rammer rundt 1.400 årsverk bare i byggefasen av denne satsingen.
- Dessverre får det konsekvenser for leverandørindustrien, sier han til avisen.
Regjeringens forslag om grunnrenteskatt på lakseoppdrett ble vedtatt i Stortinget onsdag. Forslaget, som innebærer en skattesats på 25 prosent, fikk støtte fra Ap, Sp, Venstre, Pasientfokus og Rødt.
- Svært krevende
Mowi-sjefen har tidligere uttalt til Kyst.no at modellen vil føre til en enorm administrativ byrde for havbruksselskapene.
- Det er svært krevende for Mowi å forberede seg på en så omfattende endring med så mange usikkerhetsmomenter på så kort tid, men det er selvsagt langt mer krevende å navigere for de mindre selskapene som ikke sitter på den samme kompetansen og ressursene som vi gjør, sa han.
Hadde sagt ja til 15 prosent
I en sak på NRK fredag, bekrefter Høyre-leder Erna Solberg at de kunne godtatt en lakseskatt på 15 prosent.
Solberg sier hun ikke er i tvil om at dagens sats på 25 prosent vil ramme investeringene i havbruksnæringen hardt. Det kan føre til at selskapene tar sine investeringer og utvikling av teknologi og nyskaping andre steder, frykter hun.
- Det kommer til å ramme kystnæringene, og det rammer jo leverandørindustrien til denne næringen også, sier Solberg.
Hvis Høyre skulle vinne valget i 2025, sier hun at det viktigste vil være å få utredet to andre modeller enn den som nå er vedtatt.
Solberg vil undersøke den såkalte færøyske modellen, som er en variant av en produksjonsavgift. I tillegg vil hun utrede en mulig høyere selskapsskatt for havbruksnæringen.