H₂S i oppdrettsanlegg:
Nofima-forskere fant nøkkel til bedre fiskevelferd
Forskere fra Nofima og internasjonale samarbeidspartnere har gjort viktige oppdagelser om hvordan atlantisk laks reagerer på langvarig eksponering for lave nivåer av hydrogensulfid (H₂S) i vannet.
Studien som er publisert i Ecotoxicology and Environmental Safety, kan få stor betydning for fiskehelse og -velferd i resirkulerende akvakultursystemer (RAS). Resultatene kan bidra til forbedret risikovurdering og fastsettelse av grenseverdier for H₂S i RAS-anlegg.
Den nylig publiserte studien har undersøkt hvordan langvarig eksponering for lave, ikke-dødelige nivåer av H₂S påvirker laksens slimhinner, som er førstelinjeforsvaret mot trusler i miljøet.
Laksen har enzymer som bryter ned og fjerner H₂S fra kroppen. Forskerne fant at disse sulfid-nedbrytende enzymene induseres allerede ved lave H₂S -nivåer i vannet.
Et annet viktig funn er at gjellene og luktorganet reagerer på H₂S ved å skru på gener som aktiverer immunforsvaret, slik at fisken bedre takler stress. Rapporten konkluderer med at hydrogensulfid påvirker immunsystemet i fiskens slimhinner uten å skade vevet merkbart.
− Våre funn tyder på at laks i stor grad kan tilpasse seg de lave H₂S -nivåene som ble testet, uten alvorlige negative helseeffekter, sier prosjektleder Carlo Lazado fra Nofima og legger til:
− Dette er gode nyheter for oppdrettsnæringen, men jeg understreker også viktigheten av nøye overvåking og kontroll av H₂S -nivåer i RAS-anlegg. De sulfid-nedbrytende enzymene kan fungere som viktige biomarkører når laksen utsettes for H₂S .
Han mener studien representerer et viktig skritt mot et mer bærekraftig og effektivt landbasert lakseoppdrett med fokus på fiskevelferd og produksjonskvalitet.
- Ved å overvåke og kontrollere H₂S -nivåene, samt implementere tiltak for å styrke fiskens naturlige forsvar, kan oppdretterne fremme frisk og mer produktiv fisk, sier han.
Lenker til den vitenskapelige rapporten:
https://nofima.no/publikasjon/2281345/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651324006936?via%3Dihub