Det nye settefiskanlegget til Nordlaks skal bygges utenfor Harstad. Prosjektet vil være i milliardklassen og vil gjøre det mulig for Nordlaks å la laksen/smolten bli større på land før den settes ut i sjø.

Nordlaks planlegger nytt settefiskanlegg

På en tomt utenfor Harstad, planlegger Nordlaks å bygge deres fjerde og største smoltanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 23. september signerte Nordlaks og Harstad kommune en kontrakt på kjøp av 70 mål tomt på Rødskjær, ca. en halvtime sør for Harstad.  Nordlaks betalte 143 millioner kroner for tomten og planlegger et nytt smoltanlegg for storsmolt.

Utfylling av tomta vil starte i høst, mens søknadsprosess for nødvendige videre tillatelser kan ta to-tre år. Nordlaks har i dag smoltanlegg på Innhavet, i Nusfjord og i Mørsvika.

Driftsdirektør for Nordlaks Smolt, Øivind Skjevling og Eirik Welde, administerende direktør i Nordlaks.

- Hvis vi klarer å få til det vi ønsker her på Rødskjær, vil det få store ringvirkninger. Det kan bli opp mot 50 arbeidsplasser her og for hver jobb vi klarer å skape i Nordlaks, fører det til minst to i tillegg i andre næringer. Det betyr med andre ord opp mot 150 arbeidsplasser, jobb for lokale leverandører og enda mer sunn laks, sier konserndirektør i Nordlaks, Eirik Welde.

Bedre fiskevelferd

Nordlaks har i dag tre smoltanlegg; på Innhavet, i Mørsvika og i Nusfjord. Anlegget på Rødskjær kan bli tre ganger så stort som på Innhavet og huse flere millioner fisk.

Prosjektet vil være i milliardklassen og vil gjøre det mulig for Nordlaks å la laksen/smolten bli større på land før den settes ut i sjø. Tradisjonelt har laksen/smolten vært 150-200 gram når den settes ut i sjøen, mens såkalt storsmolt er mellom 500 gram og én kilo. 

- Ved å la laksen bli større på land, reduserer vi tida laksen lever i havet. Det minsker risikoen for sykdom og laksen blir mindre utsatt for lus. Det gir rett og slett bedre fiskevelferd. For å få dette til trenger vi flere smoltanlegg. Derfor er Rødskjær viktig for Nordlaks, i tillegg til at det vil skape mange arbeidsplasser lokalt, sier driftsdirektør for Nordlaks Smolt, Øivind Skjevling. 

Mer effektiv bruk av lokaliteter

En annen fordel med kortere tid i sjøen, er at det vil være mulig å ha større produksjon i eksisterende anlegg. Det er med andre ord bedre utnyttelse av de lokalitetene som allerede er i bruk i dag. Før utbyggingen på Rødskjær kan realiseres, er det flere ting som må på plass.

– Utbygging krever både nødvendige tillatelser og at vi har nødvendig kapital. Nå har vi kjøpt tomt, men styret har ikke tatt en investeringsbeslutning utover det ennå, sier Welde.

Byggestart 2027?

Opprinnelig var planen å kjøpe 100 mål tomt, men prosjektet ble nedskalert til 70 mål.

– Vi endte opp med å betale 701 millioner kroner i skatt i fjor, en økning på 164 prosent fra året før. Når investeringskapitalen vår blir så betydelig redusert, får det selvsagt konsekvenser, men vi er likevel veldig glade for å ta et steg videre i realisering av dette prosjektet, sier Welde.

Nordlaks går nå i gang med prosjektering og søknader til alle relevante sektorer og etater. Dette arbeidet er beregnet å ta to-tre år. 

Byggestart, forutsatt investeringsbeslutning og tillatelser, vil tidligst bli i 2027.