Siloene raser ut fra Ålgård-bedrift

Helland Silo leverte nylig en stor ordre med seks nye siloer til et landbasert postsmoltanlegg. Oppdrettsbransjen har blitt et mye større segment for familiebedriften, som har mange prosjekter gående.

Publisert Sist oppdatert

Utstyrsleverandøren Helland Silo har base på Ålgård i Rogaland, og leverer fôrsiloer til oppdrettsbransjen. 

De siste årene har siloprodusenten også utviklet fôrautomater til oppdrettsnæringen som de leverer til anlegg både i Norge og utlandet. 

Stor pågang

Nylig kjørte seks vogntog lastet med Helland Siloer ut fra bedriften på vei til postsmoltanlegg som VAQ bygger for Mowi Haukå. 

Inge Stian Helland, daglig leder i Helland Silo forteller om travle dager for familiebedriften.

Helland Silo leverte nylig en stor ordre med seks nye siloer til et landbasert postsmoltanlegg.

– Leveransen som kjørte ut fra vår fabrikk nylig skulle levere seks stykk Helland Siloer til det nye postsmoltanlegget til Mowi Haukå. Dette er runde utendørs-siloer som gir en god tømming av fôret, og det som er litt spesielt med siloene er at de er dimensjonert og tilpasset for fylling av fôr fra båt, slik at de tåler en fylle-kapasitet på 100 tonn i timen, forteller han. 

– Hvordan har året vært hittil?

– Akkurat nå er vi inne i en spennende periode der vi leverer utstyr til flere prosjekter i Norge og utland, blant annet Helgeland Smolt, Grieg Seafood Finnmark, Gaia Salmon, Kvarøy Smolt, Hima på Rjukan, Laxey Island, Årdal Aqua, og vi er inne i prosjektering i flere andre prosjekter som kommer, forteller Helland fornøyd. 

– Vekst i bransjen

Det er stor aktivitet for familiebedriften om dagen, og Inge Helland er titt og ofte i møter i løpet av arbeidsdagene, men tar seg tid til å fortelle litt mer om utviklingen selskapet har hatt i oppdrettsbransjen de siste årene. 

I 2019 tok de tre brødrene Inge Stian, Karl og, Hans Andreas Helland over familiebedriften som tredje generasjon, da far Harry Kenneth gikk over i rollen som senior rådgiver.

– Det er mye som skjer og en vekst i bransjen, både i Norge og utlandet. Det blir flere anlegg, anleggene blir større og det krever en helt annen planlegging, fôrlogistikk og utstyr. Skal du ha skikkelig utstyr som er tilpasset fiskeoppdrett er det ikke hyllevare i Europa. 

Han mener at de som produksjonsbedrift må tilpasse seg. 

– Akkurat nå er det en fordel med at det kort vei fra innspill fra bruker/kunde gjennom produksjon og til vi har en løsning, forteller daglig leder. 

Målet for selskapet fremover er å fortsette å levere til prosjektene de har kontrakter på, og følge opp leveransene etter de er levert. 

– Vi er i en fase der vi styrker oss på prosjekt og utvikling. Neste år har vi som mål å vokse litt mer og etablere oss som en stabil leverandør av fôringsutstyr til landbasert oppdrett, sier Helland. 

Nytt kapittel

Selskapet ble stiftet i 1965, og i 2019 startet et nytt kapittel i familieselskapets historie da tredje generasjon bestående av de tre brødrene Inge Stian, Karl og Hans Andreas tok over ledelsen. 

– Min far Harry Kenneth ledet selskapet frem til 2019, men har nå gått inn i rekkene som «senior rådgiver» og min mor Anita jobber med regnskap og passer på, forteller han med et smil.

Selskapet har 36 ansatte og har nylig ansatt enda en prosjektleder for havbruk som begynte 2. september.

Helland Silo:

  • Utstyrsleverandøren Helland Silo ble etablert tilbake i 1965 og har base på Ålgård i Gjesdal kommune i Rogland.
  • De leverte først siloer til landbruk, men på 80-90-tallet starter de også med siloer til havbruk og annen industri.