Norsk delegasjon setter kursen mot landbasert anlegg i Kina
Innovasjon Norge og Stiim Aqua Cluster leder en delegasjon til Kina for å lære og utveksle erfaringer innen offshore havbruk og landbasert akvakultur.
I helgen reiser en delegasjon, organisert av Innovasjon Norge i samarbeid med Stiim Aqua Cluster, til Kina for «Trade Mission China – Aquaculture».
Delegasjonen vil blant annet besøke Nordic Aqua Partners landbaserte anlegg og delta på den omfattende «China Fisheries and Seafood Expo» i Hongdao.
– En rivende utvikling
En av deltakerne på reisen er Ulrik Ulriksen, daglig leder i Steen-Hansen AS. Til LandbasedAQ forteller han at han ser frem til å besøke Kina igjen sammen med Innovasjon Norge og en delegasjon norske bedrifter.
– Jeg har ikke vært der siden før pandemien, og siden den gang har det vært en enorm utvikling både innen offshore og landbasert oppdrett. Jeg ser frem til å se hva de har oppnådd innen fiskeoppdrett siden sist.
Ulriksen påpeker at Kina er en gigant innen akvakultur. Ifølge FAO er Kinas produksjon av høykost-fiskearter mer enn fire ganger så stor som Norges.
– I de senere år har kinesiske myndigheter satset stort, spesielt innen offshore havbruk. De har raskt fått på plass et rammeverk av reguleringer, og myndighetene tar også del i den økonomiske risikoen, understreker han.
Satt fart på utviklingen
I likhet med hvordan norske myndigheter nå prøver å legge til rette for havvind, har kinesiske myndigheter, ifølge Steen-Hansen-sjefen, definert marin matproduksjon som et prioritert utviklingsmål. Dette har muliggjort en omfattende satsing på området.
– Dette har virkelig satt fart på teknologiutviklingen, og det er nå etablert en rekke oppdrettsanlegg utenfor kysten. De produserer fisk offshore med løsninger som flytende havrigger, nedsenkede anlegg, produksjonsskip og fjerndrift. Kanskje det mest spennende er kombinasjonen av flytende havvind med havmerder på sokkelen. Jeg ser frem til å lære mer om dette, sier Ulriksen.
Ulriksen påpeker at de som har investert i offshore havbruk i Norge dessverre har blitt sittende på vent, mens myndighetene har beveget seg sakte mot en regulerings- og tildelingsplan.
– En uavklart fremtid for grunnrente og andre skatter har gjort det enda vanskeligere for dem som vil få til noe her hjemme. Vi har et fantastisk utgangspunkt med solid offshore- og oppdrettskompetanse, men jeg begynner å lure på om Kina faktisk har fått et forsprang. Derfor reiser jeg til Kina for å lære mer om hva de har oppnådd, understreker Ulriksen.
Med en så omfattende utbygging av fiskeoppdrett som det er i Kina, mener han det selvfølgelig er gode muligheter for norske leverandører.
– Jeg regner med at mange av de samme problemene som vi har løst her hjemme må løses i Kina også, så vi er optimistiske for at det vil finnes kunder som er interessert i våre produkter.
Ekstra spesiell tur
Etter besøket i Kina reiser Ulriksen videre til fjellene i nordlige Vietnam.
– Vi har et bistandsprosjekt for en barneskole der, og de ansatte i bedriften vår har samlet inn penger for å hjelpe, forteller han.
Dette er en hjertesak for Ulriksen og hans kolleger, som har skaffet over tusen vinterjakker, dyner, tannbørster og annet nødvendig utstyr til barna.
– Oppdrettsnæringen har et sterkt engasjement for solidaritet, både lokalt og internasjonalt. Hvis vi kan bidra til at barn slipper å fryse i vinter, gir det reisen en ekstra mening for meg, sier Ulriksen.
Lære av hverandre
Trine Danielsen representerer klyngene på turen. Til LandbasedAQ sier hun at dette blir første eksporttur etter at «Hele Norge eksporterer»-satsingen ble et faktum av regjeringen.
– Vi skal ut for å lære av hverandre, få innsikt og få tak i hva behovene er og se hva vi kan tilby kineserne og de oss. Vi investerer der borte allerede og det er viktig å bygge tillit, prøve å forstå og få oppleve litt av kinas akvakultur.
Danielsen sier hun ser frem til å få besøke en del oppdrettsanlegg, både norske og kinesiske, treffe bransjen på «China Expo» i Qingdao og se en del av landet Kina.
– Det er veldig stort har jeg hørt, og det er min første tur dit. Jeg gleder meg, forteller hun avslutningsvis.