Hva kreves for vellykket smoltproduksjon i fremtiden?
God smolt er nøkkelen til vellykket oppdrett. Skal den vokse seg stor på land for å yte bedre i sjø? På konferansen "Fremtidens smoltproduksjon" den 16. - 17. oktober inviteres det til en grundig gjennomgang av den nyeste kunnskapen på feltet.
Konferansen er kjent for å være rettet mot smoltproduksjon i RAS og lukkede anlegg i sjø, og arrangeres av Nofima og Sunndal Næringsselskap annethvert år.
Det skriver Nofima i en pressemelding.
Debatt nytt av året
I år åpnes konferansen av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss og følges opp av næringslivsledere med deres innsikt i hva som kreves for å lykkes med smoltproduksjon. Et av høydepunktene blir en spennende debatt om hvordan politikk, næring og forskning kan samarbeide for å redusere dødeligheten i sjø. Er storsmolt en del av løsningen?
− Konferansen startet i 2008 da den norske næringen fikk fornyet interesse for resirkulering av vann i oppdrett. Samtidig skjøt forskningen fart. Nå, i 2024, vet vi mye mer om hva som fungerer for laksens velferd, både fra forskningen og praktiske erfaringer i næringen. På konferansen vil vi belyse den nyeste innsikten, og jeg tror dette er en av de beste arenaene for å få en realistisk forståelse av hvor vi står i dag og hvilken vei vi bør ta videre, sier komiteleder Trine Ytrestøyl, som også er seniorforsker i Nofima.
Det er også nytt at det er med en egen sesjon på fôr og fôring i RAS, om betydning for vannkvalitet og fiskehelse. Seniorforsker Bente Ruyter fra Nofima er en av dem som skal presentere:
− I forskningen vår sammenligner vi to fôr i gjennomstrømmingsanlegg og RAS, og da kan vi få fram interessante samspillseffekter. Meg bekjent er dette første gang noen ser på hvordan omega-3 påvirker laksens helse i to ulike produksjonssystem, sier Ruyter.
Ny kunnskap
Ytrestøyl trekker frem et knippe andre forskningsområder som spesielt spennende, hvor vi kan forvente nye forskningsresultater siden forrige konferanse i 2022:
Styring av miljøet er en av fordelene med lukkede anlegg, men hvordan optimaliserer vi det for fiskens velferd? Tom Ole Nilsen fra Universitetet i Bergen og Marius Takvam fra NORCE vil gi oss dypere innsikt i hvordan lysregimet i settefiskfasen påvirker fiskens fysiologi, særlig med tanke på nyrer, tarm og saltbalanseregulering.
Nofima er også vertskap for tre forskere fra The Freshwater Institute (USA), en mangeårig forskningspartner innen lakseproduksjon i RAS. De vil blant annet presentere nye teknologier innen presisjonsakvakultur, bruk av biomonitorer for å vurdere laksestress, samt styring og optimalisering av vannkvalitet i resirkuleringssystemer.
– Forskningen vår bruker blant annet maskinsyn og kunstig intelligens for å øke driftseffektiviteten i RAS-anlegg, og vi gleder oss veldig til å presentere våre siste innovasjoner innen presisjonsakvakultur for deltakerne på konferansen på Sunndalsøra, sier Chris Good, forskningsdirektør ved instituttet.
Nyresykdommen nefrokalsinose er en stor utfordring i oppdrettsnæringen. Christine Klykken fra Aqua Kompetanse og Ingrid Lein fra Nofima vil hver for seg dele innsikt om årsaker til denne sykdommen i laks og ørret.
Til slutt stiller vi det viktige spørsmålet: Driver vi for intensivt? Anja Striberny fra Nofima vil presentere data fra ulike temperaturregimer i RAS- og gjennomstrømmingsanlegg som kan gi en pekepinn.
− Den som kommer, får se, sier Ytrestøyl. Hun håper på stor deltakelse fra alle deler av bransjen, inkludert internasjonale aktører, for dette er en global problemstilling med røtter i norske forhold.