Laksesmolt er i fokus på konferansen «Fremtidens smoltproduksjon» 16.-17. oktober.

Hva kreves for vellykket smoltproduksjon i fremtiden?

God smolt er nøkkelen til vellykket oppdrett. Skal den vokse seg stor på land for å yte bedre i sjø? På konferansen "Fremtidens smoltproduksjon" den 16. - 17. oktober inviteres det til en grundig gjennomgang av den nyeste kunnskapen på feltet.

Publisert

Konferansen er kjent for å være rettet mot smoltproduksjon i RAS og lukkede anlegg i sjø, og arrangeres av Nofima og Sunndal Næringsselskap annethvert år.

Det skriver Nofima i en pressemelding.

Debatt nytt av året

I år åpnes konferansen av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss og følges opp av næringslivsledere med deres innsikt i hva som kreves for å lykkes med smoltproduksjon. Et av høydepunktene blir en spennende debatt om hvordan politikk, næring og forskning kan samarbeide for å redusere dødeligheten i sjø. Er storsmolt en del av løsningen?

− Konferansen startet i 2008 da den norske næringen fikk fornyet interesse for resirkulering av vann i oppdrett. Samtidig skjøt forskningen fart. Nå, i 2024, vet vi mye mer om hva som fungerer for laksens velferd, både fra forskningen og praktiske erfaringer i næringen. På konferansen vil vi belyse den nyeste innsikten, og jeg tror dette er en av de beste arenaene for å få en realistisk forståelse av hvor vi står i dag og hvilken vei vi bør ta videre, sier komiteleder Trine Ytrestøyl, som også er seniorforsker i Nofima.

Det er også nytt at det er med en egen sesjon på fôr og fôring i RAS, om betydning for vannkvalitet og fiskehelse. Seniorforsker Bente Ruyter fra Nofima er en av dem som skal presentere:

− I forskningen vår sammenligner vi to fôr i gjennomstrømmingsanlegg og RAS, og da kan vi få fram interessante samspillseffekter. Meg bekjent er dette første gang noen ser på hvordan omega-3 påvirker laksens helse i to ulike produksjonssystem, sier Ruyter.

Komiteen fra Sunndal Næringsselskap og Nofima ønsker velkommen til konferanse. Her fra forsøkshall hos Nofima med resirkuleringsenheter.

Ny kunnskap

Ytrestøyl trekker frem et knippe andre forskningsområder som spesielt spennende, hvor vi kan forvente nye forskningsresultater siden forrige konferanse i 2022:

Styring av miljøet er en av fordelene med lukkede anlegg, men hvordan optimaliserer vi det for fiskens velferd? Tom Ole Nilsen fra Universitetet i Bergen og Marius Takvam fra NORCE vil gi oss dypere innsikt i hvordan lysregimet i settefiskfasen påvirker fiskens fysiologi, særlig med tanke på nyrer, tarm og saltbalanseregulering.

Nofima er også vertskap for tre forskere fra The Freshwater Institute (USA), en mangeårig forskningspartner innen lakseproduksjon i RAS. De vil blant annet presentere nye teknologier innen presisjonsakvakultur, bruk av biomonitorer for å vurdere laksestress, samt styring og optimalisering av vannkvalitet i resirkuleringssystemer.

Nofima har forskningsstasjon på Sunndalsøra, der konferansen «Fremtidens smoltproduksjon» finner sted i oktober.

– Forskningen vår bruker blant annet maskinsyn og kunstig intelligens for å øke driftseffektiviteten i RAS-anlegg, og vi gleder oss veldig til å presentere våre siste innovasjoner innen presisjonsakvakultur for deltakerne på konferansen på Sunndalsøra, sier Chris Good, forskningsdirektør ved instituttet.

Nyresykdommen nefrokalsinose er en stor utfordring i oppdrettsnæringen. Christine Klykken fra Aqua Kompetanse og Ingrid Lein fra Nofima vil hver for seg dele innsikt om årsaker til denne sykdommen i laks og ørret.

Til slutt stiller vi det viktige spørsmålet: Driver vi for intensivt? Anja Striberny fra Nofima vil presentere data fra ulike temperaturregimer i RAS- og gjennomstrømmingsanlegg som kan gi en pekepinn.

− Den som kommer, får se, sier Ytrestøyl. Hun håper på stor deltakelse fra alle deler av bransjen, inkludert internasjonale aktører, for dette er en global problemstilling med røtter i norske forhold.