Mener landbasert vil være største bidragsyter til økt vekst
Mer landbasert produksjon forventes å være den største bidragsyteren til økt vekst innen 2033, hvor veksten i lakseoppdrett forventes å øke med 40 prosent.
Det skriver analyseselskapet Kontali mandag.
Produksjonen av oppdrettet laks er forventet å øke med 27 % innen 2030.
Kontalis langsiktige analyse viser at bransjens evne til å snu etter flere år med stagnasjon vil være avhengig av kontinuerlig innovasjon for å håndtere regulatoriske begrensninger og helseutfordringer. Europa ventes å lede veksten med en produksjonsøkning på cirka 25 %, mens Amerika vil oppleve mer moderate økninger på rundt 11 %.
Australia og New Zealand vil bidra med en vekst på rundt 17 %, mens Asia, særlig Kina, er innstilt på en gradvis ekspansjon drevet av landbaserte og offshore prosjekter, selv om storstilt produksjon ennå ikke er fullt ut realisert.
Utfordringer og risikoer
Regulatoriske begrensninger, som MTB (maksimal tillatt biomasse) og miljøforskrifter, utgjør de største hindrene for vekst. I Norge er lakselus og fiskehelseproblemer særlig knyttet til disse begrensningene. Bransjen investerer derfor i løsninger som beskyttede merder og biosikkerhetstiltak for å redusere risikoen.
Klimaendringer introduserer også nye utfordringer med endrede værmønstre, temperaturforskyvninger og patogener som påvirker kystområder. Dette legger ekstra press på lakseoppdrettsoperasjoner globalt. For å sikre langsiktig suksess må aktørene i bransjen fortsatt tilpasse seg og investere i løsninger som møter disse miljømessige utfordringene.
- Den forventede veksten på 27 % i global lakseproduksjon innen 2030 markerer et vendepunkt for bransjen. Investeringer i fiskehelse og landbasert produksjon er nøkkeldrivere, men det å overvinne regulatoriske og miljømessige utfordringer vil være avgjørende for å realisere dette potensialet, sa Filip Szczesny, senior finansanalytiker hos Kontali.
Regionale utsikter
Norge: En oppgang er ventet etter de siste produktivitetsutfordringene i verdens største produsentland av atlantisk laks, ifølge Kontali. Veksten utover Norges gjennomsnitt på 1,348 millioner tonn slaktet vekt de siste to årene vil primært drives av forbedret produksjonsplanlegging, tiltak for bedre fiskehelse og investeringer i teknologier for nedsenkede bur. Likevel kan regulatoriske begrensninger, som trafikklyssystemet og skatteregimet i Norge, sette grenser for vekstpotensialet.
Europa (unntatt Norge): Kontali forventer at Skottland, Færøyene og Island vil dra nytte av investeringer i storsmolt og kortere produksjonssykluser. Island står spesielt overfor nye reguleringer rettet mot å beskytte ville bestander og forbedre biosikkerheten.
Chile: Politisk usikkerhet forblir en nøkkelrisiko, selv om nylige hendelser har redusert sannsynligheten for store forstyrrelser i akvakulturoperasjoner i nøkkelregioner, sier Kontali. Biosekuritetsrisikoer fortsetter å øke ettersom sektoren nærmer seg maksimal produktiv kapasitet.
Nord-Amerika: Kontali sier at i Canada er en overgang mot landbaserte systemer på vei etter regulatoriske endringer, selv om dette faktisk bare gjelder for British Columbia, hvor tillatelser i sjø vil utløpe ved slutten av juni 2029. I USA forventer Kontali at produksjonen fra havbruk vil forbli stabil, mens landbaserte og offshore prosjekter vil tilby vekstmuligheter.
Australia og New Zealand: Varmere sjøtemperaturer har bremset veksten i Australia (Tasmania), men en bedring forventes. I New Zealand vil nye kystprosjekter erstatte eksisterende produksjon, og bidra marginalt til global vekst.
Russland og Asia: I Russland oppmuntrer økende innenlandsk etterspørsel etter laks utviklingen av nye oppdrettssteder og infrastruktur, selv om faktisk produksjon kan ligge under ambisiøse mål, spår Kontali. I Asia, spesielt Kina, er det planlagt landbaserte og offshore prosjekter, men storskala produksjon er ennå ikke realisert.
Landbasert
Landbasert lakseoppdrett styrker seg som et politisk og miljømessig bærekraftig alternativ til tradisjonelle metoder, og veksten i dette segmentet forventes å bli den største enkeltbidragsyteren innen 2033, ifølge Kontali. Norge utvikler hybrid resirkulerings- og gjennomstrømningsteknologi, mens Nord-Amerika og Asia blir stadig mer attraktive investeringsområder på grunn av nærhet til store markeder. Island satser også på betydelige investeringer for å møte strengere biosikkerhetskrav.
Fangst av vill laks antas å holde seg stabil, med et årlig gjennomsnitt på mellom 800 000 og 900 000 tonn, til tross for sesongmessige svingninger.