Det er god stemning på Litus Akva sine nye kontorer. Her diskuterer daglig leder Jan Fossberg, Erik Morvik, Ingrid Landro og Kristian Steinestø utviklingen til selskapet.

Satser på sandløsning for landbasert oppdrett

Litus Akva tar i bruk sandbasert biofilter til RAS anlegg. De har stor tro på at dette vil være et bedre og enklere system for oppdretterne å drifte. Se video i saken. 

Publisert Sist oppdatert

Utstyrsleverandøren Litus Akva har jobbet litt under radaren de siste årene, der de har fokusert på å videreutvikle selskapet og vokse. Da LandbasedAQ møter selskapet, er det på deres nye kontorer på Straume på Sotra, utenfor Bergen.

Det er trioen Bjarte Landro, Ingrid Landro og Kristian Steinestø som stiftet selskapet tilbake i 2020, og i 2023 fikk de også med seg Dag Rune Strand og Erik Morvik som aksjonærer. 

- Spennende ide

Ingrid Landro og Bjarte Landro er grundere av Litus Akva, sammen med Kristian Steinestø.

I forbindelse med utforming av eget settefiskanlegg oppstod ideen med å benytte sandfilter som eneste biofilter.

- Vi hadde en spennende idé som vi hadde lyst til å teste ut, kunne sandfilter fungere som eneste biofilter i et RAS anlegg. Selvvaskende sandfilter som teknologi er godt etablert i andre markeder, men ikke i akvakultur, opplyser Ingrid Landro.

Etter mye uttesting har selskapet nå kommersialisert sandfilteret og løsningen.

- Biofilteret er et selvvaskende sandfilter, og filtertypen har vært på markedet siden 70-tallet. Vi er, etter hva vi kjenner til, de første som tok i bruk sandbasert biofilter i kommersielt fiskeoppdrett, forteller Landro.

Navnet til selskapet stammer fra det latinske ordet Litus, som betyr sand.

 - Dette følte vi var passende, legger Steinestø til.

Selskapet startet med RAS-anlegg med sandfilter, men nå er porteføljen utvidet til Re-Use og gjennomstrømmingsanlegg til startfôring, påvekst og stamfisk. 

De leverer også PE-kar og betongkar til landbaserte anlegg, samt det meste annet innen vannbehandlingsutstyr for landbasert akvakultur.

- Går rette veien

Se video fra Litus Akva sine nye kontorer på Straume. 

Fossberg og Steinestø forteller at de får inn mange henvendelser og opplever for tiden et stort trykk, og oppdragene har begynt å materialisere seg for selskapet i år.

- Det er en god utvikling vi har hatt det siste året, der vi ligger an til å minst tredoble omsetningen i år i forhold til i fjor, og det kommer til å øke enda mer i 2025 ut fra de kontraktene vi sitter på nå. Så det går den rette veien, sier Fossberg.

Prosjektene selskapet for tiden jobber med er innenfor klekkeri, yngel, startfôring, stamfisk og påvekstanlegg, der kundene består av veldig erfarne etablerte oppdrettsselskaper, både store og små selskaper.

- Vi jobber med et bredt spekter av prosjekter, der nesten alle vil være ferdigstilt i løpet av høsten i år og våren 2025, sier han.

Litus Akva:

  • Selskapet ble stiftet i 2020 og holder til på Straume, Sotra utenfor Bergen i Vestland. 

  • De leverer konsulenttjenester og utstyr til alle typer landbaserte akvakulturanlegg. 

  • Selskapet teller nå åtte ansatte og har syv prosjekter gående.

- Sandfilter er som et kinderegg

Landro, Fossberg og Steinestø forteller om fordelene med sandfilteret deres.

 - Ved å bruke sandfilter, kutter du ut plast som biomedie. Når vannet stiger gjennom sand, fanger det opp ekstremt fine partikler. Mange RAS-anlegg har slitt med at partikkelandelen bygger seg opp over tid, og til slutt får du problemer med både gjellehelse og tilvekstutfordringer.

I Litus Akva er de nå åtte ansatte, og selskapet har nå syv prosjekter innenfor landbasert oppdrett de jobber med.

Steinestø påpeker at sand også er mer miljøvennlig. 

- Plasten som tradisjonelt blir brukt i biofiltre blir sprø over tid og deler forsvinner etter hvert ut til miljøet via avløpsvannet. Det ønsker man jo selvsagt ikke.

 - Dersom man må kassere biomedier som er i biofilteret, som er laget av plast, blir det en betydelig avfallsmengde og veldig dyrt hvis det må fjernes på grunn av sykdom eller liknende. Sand er jo et naturprodukt som er billigere. Det er også en enklere jobb å bytte ut sanden, sier han.

Landro forteller videre at ytelsen er minst like bra som plast i forhold til TAN omsetning per kubikk biomedie. 

 - Sandfilter er litt som et kinderegg. Du får tradisjonelle biofilter egenskaper, i tillegg til et fantastisk finpartikkelfilter. Når partikler i produksjonsvannet er blitt en så stor utfordring for mange landbaserte RAS-anlegg i dag, ser vi det som en stor fordel å ha et enkelt pumpetrinn, der man får slått sammen biofiltre og finpartikkelfjerninger, sier Steinestø.