Ser investeringslysning i landbasertmarkedet
Optimismen gjør at Laksesystemer lanserer en ny serie lys, skreddersydd for lukket og landbaserte oppdrett. Teknologi og driftskunnskap er hentet fra annen matproduksjon.
I mai 2023 skrev LandbasedAQ om et strategisk partnerskap mellom Laksesystemer og Agrilight.
Målsettingen var å overføre teknologi og kunnskap fra andre matproduserende industrier til akvakultur, og på den måten bidra til å redusere fiskens stressnivå samt redusere energiforbruket.
– Resultatet av samarbeidet er lanseringen av tre nye lysprodukter, som allerede har skapt stor interesse i markedet, forteller Ole Gabriel Kverneland, daglig leder i Laksesystemer.
Positiv utvikling i smoltmarkedet og matfisk på land
– Usikkerheten rundt grunnrenteskatten har lenge preget markedet, men vi ser nå økt investeringsvilje i smoltmarkedet og ikke minst for prosjekter med matfisk på land, sier Kverneland.
Han sier det har lenge vært mange landbaserte prosjekter på tegnebrettet som har hatt gode tall i excelarkene, men at de nå ser en helt annen substans bak prospektene.
– Tiden med usikkerhet har blitt brukt til å styrke konsepter og dokumentere biologiske resultater. Mange aktører har nå klart å vise at det er mulig å produsere matfisk på land med gode biologiske resultater og sannsynlig lønnsomhet.
– Det har vært tøft for leverandørene å stå gjennom usikkerheten i markedet etter grunnrenteskatten, men nå ser det lyst ut i horisonten, legger han til.
Derfor passer det godt for dem å lansere en ny serie lys skreddersydd for lukket og landbaserte oppdrett.
Stor etterspørsel globalt
-Basert på innledende forsøk hadde vi tro på konseptet vårt, men responsen på de nye lysene har vært overveldende. Vi mottar daglig henvendelser fra hele verden og har på kort tid blitt utsolgt for alle modellene.
Nå girer de opp produksjonen kraftig for å møte denne etterspørselen.
– Bare den siste måneden har vi signert avtaler med et titalls kunder i Norge og på Island. Vi har så langt levert lys til laks, ørret, rognkjeks, tilapia og kveite – fra startfôring til stamfisk. Vi er også involvert i forsøk med vår lysteknologi til kultivering av insekter og snegler, sier Kverneland.
Av konkurransehensyn vil han ikke gå ut med for mye detaljer om tall, men det dreier seg om flere millioner kroner. Dermed er lys i ferd med å bli en viktig del av porteføljen til Laksesystemer.
Forstå biologien – tilpass teknologien
Selskapet forteller de har hatt en klar strategi om å spesialtilpasse lysene for å dekke fiskens biologiske behov for bølgelengder, dimmeteknologi og lysuniformitet.
– Vi må være klar over at fisken oppfatter lys på en helt annen måte enn oss og at mesteparten av lysteknologien som er utviklet for mennesker i beste fall er lite egnet for produksjon av fisk. I verste fall er teknologivalgene vi gjør direkte skadelige for fisken og skaper unødvendig stress og redusert dyrevelferd, sier han.
Gjennom samarbeid med verdens fremste fagmiljøer til lysstyring i landbruket og til drivhus har selskapet tilgang til en enorm kunnskapsdatabase.
– Det kommer til å skje ekstremt mye innen fagfeltet som kalles fotobiomodellering i årene som kommer.
Kverneland illustrerer med at han hver kveld ser ut over en nattehimmel på Jæren som er dekket med rosa lys fra drivhusene.
– Det handler om at drivhusnæringen har forstått at et hvitt LED lys ikke er optimalt for planten. Det er for så vidt lett å se, den reflekterer jo alt det grønne lyset slik at den er grønn i våre øyne. Dermed kan man spare mye energi på å la være å bruke grønt lys til planteproduksjon – og da sitter man igjen med det som for oss mennesker fremstår som et rosa lys.
Han mener det derfor er store muligheter for å oppnå liknende energioptimalisering i fiskeoppdrett ved å tilpasse lysene til de biologiske behovene til fisken.
– Da må vi dykke ned i materien og samarbeide med andre fagmiljøer som har mer erfaring enn oss. Vi må kvitte oss med begreper som Lumen og Lux, som jo er basert på hvordan menneskets øye oppfatter den spektrale sammensettingen av lys. Hvilke bølgelengder fisken har behov for er en ting, men like viktig er at dimmeteknologien er tilpasset fisk, sier han.
Optimal lysfordeling for roligere fisk
Han understreker at det i all form for matproduksjon er viktig å spre lyset godt og skape et uniformt lysmiljø.
– Sprer man lyset sprer man dyrene. Det motsatte, soner med for mye eller for lite lys, skaper konkurranse om de beste plassene.
Det er derfor ifølge Kverneland viktig å ha en detaljert lysplan for å simulere hvor mange lys man bør ha og hvor disse bør plasseres for å oppnå den ønskede lysintensiteten og ikke mist jevn fordeling.
– Tilbakemelding fra kunder som har rukket å teste de nye lysene er at fisken oppfører seg mye roligere og at den reagerer mindre på røkting, avslutter han.
Lys brukes mange steder innen matproduksjon, her i hhv. insektproduksjon, storfe og planteproduksjon. Alle benytter lys optimalisert for sin produksjon og dermed ulike bølgelengder. Foto: Laksesystemer