Ble fascinert av RAS-teknologi
Leif Refsnes Bø er ny biolog i Tytlandsvik Aqua. At han får jobbe på et nytt RAS-anlegg som fremdeles har avdelinger under bygging ser han på som svært spennende.
Leif Refsnes Bø (28) er ny biolog i Tytlandsvik Aqua og startet i sin nye jobb 26. august.
– Jeg ville ha denne jobben siden Tytlandsvik Aqua er et anlegg som fortsatt er under utviding, hvor du får være med på oppstart av nye avdelinger og oppleve ny teknologi.
Selve stillingen sier han innebærer jobb med både fisken og teknologien på anlegget, noe han har erfaring med, fra både master og tidligere jobb.
– Jeg hadde også et ønske om å komme meg hjem til Rogaland, og etablere meg her, forteller han til LandbasedAQ.
Under utvidelse
Hans arbeidsoppgaver blir tett faglig oppfølging av anleggets vannkvalitet og driften av RAS og renseanlegg.
– Jeg skal også sammenstille og analysere data knyttet til produksjon og vannkvalitet og arbeide med biosikkerhet. Jeg skal også delta i videreutvikling av anlegget, opplyser han.
Postsmoltanlegget ligger på Hjelmeland, og Bø vil være en del av teamet RAS og vannkvalitet. Per dags dato er det 27 ansatte som jobber der.
Anlegget er fremdeles under utvidelse, og det skal bygges ytterligere to postsmoltavdelinger.
– Fascinert av RAS-teknologi
Refsnes har en master i havbruk ved Universitetet i Bergen og har tittel som sivilingeniør.
– Jeg skrev master om effekten av høy og lav partikkelbelastning på smoltifiseringen hos atlantisk laks i RAS. Dette var en del av forskningsprosjektet MikroRAS, forteller han.
Arbeidskarrieren hans startet som ung med jobb på gård som avløser i helgene.
– Jeg hadde et år i militæret hvor jeg hadde stillingen som arbeidsdykker under førstegangstjenesten. Etter militæret fikk jeg min første jobb i næringen som driftsoperatør i Bremnes Seashore som helgevikar og sommerhjelp, sier han.
Å jobbe med laks ga han mersmak på havbruksnæringen, og Bø valgte derfor å ta en videre utdanning innen havbruk.
– Gjennom studiet så ble jeg fascinert av RAS-teknologi, og valgte derfor å fordype meg i det. Komboen med arbeidserfaring og utdanning har gitt meg en interesse for landbasert produksjon og derfor jeg vil fortsette å satse på det, sier han.
God erfaring
Under masteren i Bergen så jobbet 28-åringen som fôringsoperatør på tilvekssenteret til Erko Seafood.
– Etter masteren ble jeg ansatt som RAS-trainee i Lerøy Seafood Group.
Han forteller om et fantastisk år i Lerøy Seafood Group som RAS-trainee. Programmet strakte seg over et år, hvor han jobbet på Lerøys tre største settefiskanlegg, alle utstyrt med RAS-teknologi.
– Jeg fikk erfaring fra flere avdelinger på anleggene, men var i hovedsak en del av det biologiske teamet. Jeg fikk og være med på lærerike samlinger både i inn- og utland, forteller han.
Bø er oppvokst i bygden Undheim på Jæren, men leter for tiden etter bosted på Hjelmeland der han ønsker å etablere seg.