Har spesialisert seg på luktfjerning

Siv Malmanger og Jon B. Stiansen t. h har vært med i «lukt-bransjen» lenge, men opprettet selskapet Recul først for tre år siden. Her er de sammen med Per Helge Ollestad t.v. daglig leder i Prosjektil Sør, som de samarbeider tett med.

– Det er viktig å komme tidlig inn i planleggingen

Gründerne i Recul påpeker viktigheten av at lukt blir prioritert fra starten av de landbaserte prosjektene, ellers kan det fort bli både kostbart og tidkrevende å få bukt med luktproblemene.

Publisert Sist oppdatert

Siv Malmanger og Jon B. Stiansen har vært med i «lukt-bransjen» lenge, men opprettet selskapet Recul først for tre år siden.

Selskapet leverer tjenester og utstyr for håndtering av luktutfordringer. Malmanger er daglig leder i selskapet, mens Stiansen er fagansvarlig. Selskapet har fire likeverdige eiere der Stiansen og Malmanger er to av de. Eierne av Prosjektil AS (som du kan les mer om i den nye utgaven av LandbasedAQ) og Prosjektil Sør AS er også involvert på eiersiden.

Nisjemarked

Malmanger forteller at bidrar anlegget for mye lukt til omgivelsene, så må man inn med renseteknologi, og det er her kjernekompetansen deres ligger.

Recul har spesialisert seg på luktfjerning, og daglig leder sier deres erfaring gjør at de har god kompetanse på det som går på å forstå problemstillingene i en tidlig fase, slik at man kan komme i forkant av luktproblemene.

Hun påpeker at når nye landbaserte anlegg bygges, er det viktig å ha en god dialog med naboene på forhånd.

– Her deltar vi ofte på nabomøter og forteller hva som skal skje, hvilke muligheter som finnes til å gjøre tiltak, hva vi kan forvente oss når vi gjør tiltak.

Det er mange faktorer som kan spille inn på hvor sårbart et anlegg er. 

Malmanger lister opp at dersom anlegget ligger i en dal eller et sted der det er liten utskiftning av luft vil det være mer krevende å fjerne lukten.

Stiansen påpeker at noen ganger vil de fraråde aktuell plassering nettopp på grunn av fare for lukt til naboer.

– Hvis du først har en kilde som lukter, så vil en aldri klare å redusere dette til null. Derfor er beliggenhet så kritisk.

De påpeker at luktkonsentrasjon og luftmengder henger nøye sammen.

– Man kan ha en liten luftmengde med veldig høy konsentrasjon, som kan påvirke naboer, og så kan du ha en stor luftmengde med lite lukt, som også kan påvirke naboer. Det å se denne sammenhengen er viktig, forklarer Malmanger.