Salten Smolt er at av anleggene vi har tatt en tur til i denne utgaven av LandbasedAQ. Her er det driftsoperatør Daniel Evjen (32) som håndfôrer yngelen.

Mange måter å drive på

I siste utgave av LandbasedAQ har vi tatt turen til en rekke anlegg, som produserer både settefisk, stamfisk og matfisk. Vi har vært både helt sør i Norge (Lista), langt nord (Salten, Bodø og Tromsø), langt øst (Fredrikstad) og vi har også tatt en svipptur til Skagen i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Skagen Salmon er en av dem som har vært tidligst ute, men er også en av de få i verden som har over litt tid fått det godt til med mat­fiskproduksjon av laks i RAS. De slakter nå jevnt og trutt og har både lav dødelig­het og god kvalitet. Interessant er også at de baserer en god del av energiforbruket på egen sol- og vindkraft. Slammet som produseres går rett over veien til eksisterende kloakkbehandlingsanlegg som produserer biogass. Fisken skal også distribueres i nærområdet. Mye bærekraftstenkning altså.

Rett nordover for Skagen, over Skagerak, på Lista, ligger EFC (Eco FishCircle) som utvikler landbasert RAS-teknologi både for kommersielt salg og til bruk i datterselskapet Lista Laks. På Hausvik utenfor Lyngdal, noen kilometer i luftlinje fra Lindesnes har de kjørt to runder med hver ca. 10 tonn laks i RAS, begge ganger med suksess. EFCs egenutviklede teknologi baserer seg på at vannbehandlingen er integrert i karet, som betyr at avstanden fra et vannbehandlingstrinn til oppdrettsvolumet er kort: Det reduserer bade trykktap gjennom rør, og forenkler også forflytning av vann. Nå skal datterselskapet Lista Laks AS ut i markedet og hente penger til bygging av et kommersielt matfiskanlegg på tomten til Lista fly- og næringspark. Her er planen å bygge et 6000 tonns anlegg.

I Fredrikstad Seafoods fikk de ikke særlig dreis på matfiskproduksjon av laks i RAS. Volumene ble for små til at det ble lønnsomt. Derfor har de nå konvertert til varmtvannsarten yellowtail som betales langt mer per i enn laks. I tillegg slipper man å bruke mye energi på kjøle vannet slik man måtte med laks. Navnet på selskapet ble også byttet til Nordic Kingfish Fredrikstad. Selskapet er eid av Nordic Aquafarms som også har anlegg på Nord-Vest Jylland (klekkeri- og stamfiskanlegg) og et nytt yngelanlegg på Hanstholm i Danmark. Selskapet planlegger også et anlegg for kingfish i Humboldt County i California på vestkysten av USA.

Gigante Salmon skal produsere i store, 200 meter lange lengdestrømsrenner utendørs. De fikk store problemer da de satt ut smolt for første gang i februar i år, og har forlovet seg på at det er en årstid de ikke skal gjøre slikt på igjen. Nå skal de etter planen sette ut i august hvert år i stedet. Vi har tatt en prat med Gigante Havbruk-gründer Kjell Lorentsen om deres landbasert-satsing.

På Benchmark Genetics Saltens land­baserte stamfiskanlegg i Nordland produseres det ca. 150 millioner rogn i året. Her har vi fått komme innenfor for å høre mer både om hvordan de produserer og hvordan de tenker rundt seleksjonen av nye generasjoner med oppdrettsfisk.

Salten Smolt produserer i både RAS og gjennomstrømmingsanlegg, og har ved brakklegging og lysstyring oppdaget flere viktige funn som forbedrer smoltproduksjonen betydelig.

I Tromsø har bl.a. de tidligere pro­fessorene Victor Øiestad og Torbjørn Trondsen etablert SIFT Group som utvikler et system for grunne, innendørs lengdestrømmsrenner (raceway) for laks. Systemet kjennetegnes av lave vannvolumer og høy fisketetthet, med god vannstrøm der laksen svømmer opp til 50 kilometer per dag, noe som igjen skal resultere i fisk med fast kjøtt, lavt fettinnhold og høy kvalitet. Vi fikk komme på besøk og se fisken som de tok frem til nær 5 kg. Hva de tenker rundt denne produksjonsformen er også noe av det du kan lese mer om i denne utgaven.

I tillegg kan du lese mye annet, både om utstyrsleverandører og siste nytt fra forskningsverden knyttet til for eksempel CO₂ og utvikling av nyrestein.

Les utgaven ved å klikke her (krever abonnement på bladet)