- Vår agenda er todelt – forbedre fiskevelferden og forbedre produktiviteten. Det er noe av motivasjonen bak å arrangere Morfishkonferansen om ulike risikoer i landbasert oppdrett for fjerde gang. Fra venstre: Björn Ronge, Birgit Luef, Ingrid Henry, Svein Martinsen og Kine Knudsen

- Dette er kanskje det viktigste tiltaket for å kunne oppnå vekst i industrien

I begynnelsen av november arrangerer Morefish for fjerde gang konferanse om risiko i landbasert oppdrett. Tanken bak konferansen er å dele kunnskap så man kan redusere risiko og trygge en bedre produksjon.

Publisert Sist oppdatert

Svein Martinsen, Björn Ronge, Tommy Bjerke og Ingrid Henry er alle med fra Morefish å arrangere konferansen. De understreker nettopp poenget med å utveksle kunnskap.

- En teknologi- og kunnskapstung næring som havbruk, med mange uløste problemer, kan raskest komme videre ved å dele erfaringer fra mest mulig problemløsende tilnærminger. Dokumenterte resultater er kjernen i videre utvikling og deling av disse hjelper hele bransjen. Ideen om et konkurransefortrinn gjennom hemmelighold motarbeider den grunnleggende ideologien og i en biologisk produksjon er det kontraproduktivt med tanke fokus på miljø og velferd, sier de.

Havbruksnæringen har over tid erfart et sviktende omdømme og myndighetene følger opp med stadig strengere reguleringer. Flere er antagelig på trappene.

- Å forstå og forebygge risiko er kanskje det viktigste tiltaket for å kunne oppnå vekst i industrien. Når det teknologiske skiftet nå skyter fart, er risikoforståelse ekstremt viktig. For noen år siden var det nærmest utenkelig å produsere laks til slaktestørrelse på landbaserte anlegg og i lukkede anlegg i sjø. Nå er det for lengst en realitet, og industrien må tilpasse seg nye krav og muligheter som dette teknologien gir, sier de.

De påpeker at “Omløpstiden” for implementering av ny teknologi er stadig kortere og data dreven innovasjon øker hastigheten på teknologiutviklingen (se figur).

- Delingskultur er fremtredende innovasjonskraft i mange industrier og her kan havbruksnæringen bli bedre, mener de.

Tiden det tar for at en teknologi utvikles og kommersialiseres.

Samarbeid

De trekker også frem at FNs bærekraftsmål nr 17 heter «Samarbeid for å nå målene».

- Sammen kan vi styrke virkemidlene som trengs for å gjennomføre arbeidet, og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling. Ingen kan løse alt alene, men sammen kan vi løse alt. Særlig når det gjelder stadig større landbaserte anlegg, er det umulig til å ta tak i alle utfordringer selv. For å oppnå best mulig resultat, dvs. best mulig fiskevelferd, minst mulig risiko og lønnsomhet, må industrien jobbe i lag. Og for at bransjen kan utvikle seg videre, også viktig å del kompetanse på ting som ikke virker også, sånn at andre ikke gjør de samme feilene, sier arrangørene fra Morefish.

Praktiske erfaringer

På konferansen vil man bl.a. få høre ulike aktører som kan oppsummere og praktisk bruke resultater fra egne erfaringer og utprøvinger. Dette er selskap med stor forståelse i bransjen, som ifølge Morefish vil dele kunnskapen videre på en troverdig, upartisk måte.

- Vår agenda er todelt – forbedre fiskevelferden og forbedre produktiviteten. Dette trenger ikke å være noen motsetning. Industrien har veldig mye å gå på når det gjelder fiskevelferd og omdømmebygging og nøkkelen ligger i dette å forebygge risiko. Slik teknologien utvikler seg er det til fordel for alle at man kan lære av hverandres feil og hva andre har lykkes med, sier de.

Kommersialisering av ny teknologi kan som kjent ta flere tiår – og landbasert oppdrettsteknologi er ennå ikke helt moden og feilfri.

- Men åpne innovasjonsstrukturer og kompetansedeling vil bidra til at dette går raskere. Vi setter stor pris på at industrien kommer og deler sine erfaringer med andre, sier de.

- Utvikling av risikostyring i landbasert oppdrett skjer på mange forskjellige linjer. Derfor er det en god mulighet for å få oppdateringer og lære om utvikling og metoder som skjer i næringen samlet på konferansen.

Trender i landbasert

Landbasert akvakultur står ifølge Morefish overfor store utviklingstrekk og blir mer og mer et tema i hele Europa og globalt.

- Fokus og forståelse for risikoen som et lukket akvakultursystem innebærer er hjørnesteinen i en vellykket fremtid for denne typen teknologi. På konferansen vil man garantert få bedre innsikt i hvilke risikoer som er reelle i prosjektene og i kommersiell drift. Vi har veldig gode erfaringer i vår tidligere konferanser at kunnskapsdelingen skjer – ikke bare fra podiet, men også mellom deltagerne i de sosiale møteplassene. For hver konferanse lærer vi stadig nye ting og får ny innsikt i nye problemstillinger, sier de fire.

Arrangeres for fjerde gang

Utgangspunktet for konferansen som første gang ble arrangert i 2021, var erfaringer fra prosjekter der ulike interessenter hadde forventinger som ikke hang sammen med realismen i prosjektet.

 - Havbruksindustrien er avhengige av den sosiale kontrakten og derfor må industrien drives mer på fiskens premisser. Risikobildet som etableres under etablering av et nytt produksjonsanlegg er komplekst og mangel på kunnskap eller økonomiske motiver, har medført til atskillig velferdsmessige lidelser hos fisk og økonomiske lidelser hos eiere og investorer, sier de.

- Etter vår mening kan mange av disse uønskede hendelsene unngås om man er oppdatert på kunnskapssiden – og har bedre forståelse for risiko. Vi testet dette litt forsiktig i 2021 i Oslo – men det ble raskt klart at behovet for en slik åpen dialogplattform var betydelig, legger de til.

Når de nå arrangerer konferansen for 4. gang skjer det men et inntrykk av at disse arrangementene har tilført industrien en god del kunnskap og risikoforståelse og at dette temaet er interessant for så vel havbruksindustrien som tilknyttede leverandørindustrier.

- Akvakultur har i dag en nedadgående tillit blant befolkningen, og denne utviklingen må reverseres. Ved at aktørene tilegner seg ny kunnskap og nye bekjentskap, kan det være med å heve kvaliteten i anleggene som skal produsere fisken. Med andre ord så er målet å hjelpe til med få en produksjon i anleggene som har god fiskevelferd, lav dødelighet, robust fisk, gode arbeidsforhold og god økonomi.