Gjellene har en viktig rolle i å fjerne CO₂ og transportere syre- og base ekvivalenter. Klikk her for full figurforklaring

Slik kan CO₂-endringer føre til nyrestein – og slik kan det forebygges

Nyrestein – også kalt nefrokalsinose – er et økende problem. Hva er det som kan medføre denne lidelsen og hvordan kan man på kort og lang sikt forebygge lidelsen? Det diskuteres i en artikkel i LandbasedAQ.

Publisert Sist oppdatert

Å opprettholde normale pH-nivå i kroppsvæsker (syre-base balanse) er essensielt for alle dyr og representerer en av de mest grunnleggende og regulerte fysiologiske prosessene hos vertebrater. Evolusjonært har fisk utviklet et fleksibelt system for å regulere pH, hvor de bruker hydrogen, ammonium, hydroksid, bikarbonat, ammoniakk, fosfat og karbondioksid for å tilpasse seg ulike endringer i miljø.

– Til tross for at gjeller er hovedorganet for pH regulering, spiller nyren en svært viktig, ofte oversett rolle i syre-base regulering, påpekes det i en større artikkel i LandbasedAQ.

Her forklarer forskere (Marius Takvam, Harald Kryvi and Tom Ole Nilsen) ved Universitetet i Bergen og Universitetet i British Columbia i Canada (Chris Wood, Colin Brauner) om nyrens funksjon og rolle i syre-base regulering og hvordan den komplimenterer gjellens rolle ved endringer av karbondioksid og oksygen-konsentrasjon i vannet.

Resultatene artikkelen viser til springer blant annet ut fra FHF-prosjektet NephroReduce

I artikkelen forklarer de både funksjonen til gjeller og nyrer under normale forhold og ved en respiratorisk acidose og de går inn på nyrens rolle under raske endringer fra høy til lav CO₂, samt forklare hvorfor dette skaper uheldige fysiologiske endringer lokalt i nyrene som øker pH i urinen og dermed gir gode forhold for utfelling av ulike typer nyrestein.

– Vi ønsker å sette dette i næringsrelevant kontekst hvor vi peker på ulike risikofaktorer i intensiv settefiskproduksjon og hvordan slike risikofaktorer kan henge sammen med den økende problematikken rundt nyrestein (nefrokalsinose) fra de siste fiskehelserapportene.

Økt forståelse av nyrens rolle i syre-base regulering hos oppdrettsfisk gir ifølge forfatterne muligheter til å gjøre viktige justeringer i produksjonen, blant annet relatert til CO₂ og O₂-endringer. Slik kan næringen bedre møte fiskens fysiologiske behov og dermed redusere utbredelse av nefrokalsinose. Derfor blir både strakstiltak og mer langsiktige tiltak som man tror kan forebygge og redusere forekomsten av nyrestein diskutert.