Nytt verktøy mot farlig lakseparasitt
UV-behandling viser seg å være en effektiv metode for å bekjempe parasitten Spironucleus salmonicida i settefiskanlegg. Dette er gode nyheter for aktører i oppdrettsnæringen som lenge har slitt med parasitten.
Spironucleus salmonicida er en encellet parasitt som kan forårsake sykdom hos oppdrettslaks i sjø.
Man antar at fisken først smittes i ferskvann, og parasitten har vært vanskelig å bli kvitt i settefiskanlegg. Nå viser ny forskning at riktig bruk av UV-lys kan drepe den sjeldne, men skadelige parasitten effektivt, skriver Nofima i en pressemelding.
To typer UV-teknologi testet
Forskerne testet to ulike UV-lampetyper i et kontrollert laboratorieforsøk: Lavtrykks- og mediumtrykkslamper. Parasitten ble utsatt for flere ulike UV doser og overlevelse etter behandling ble undersøkt.
Resultatene viste at mediumtrykkslampene var betydelig mer effektive enn lavtrykkslampene og ved lavere doser.
– Med mediumtrykkslamper så vi ingen overlevende parasitter ved en dose på 50 MJ/cm² eller høyere, sier forskningssjef Lill-Heidi Johansen ved Nofima.
Selv ved lavere doser på 10 og 25 MJ/cm² var parasittene så svekket at de døde innen 48 timer.
En klar anbefaling
Basert på funnene anbefaler forskerne en dose på minst 50 MJ/cm² når man bruker mediumtrykks UV-lamper i settefiskanlegg.
– Men dosen bør justeres etter vannkvaliteten. For eksempel kan mer organisk materiale i vannet redusere effekten av UV-behandlingen, påpeker Johansen.
Viktig for næringen
Funnene er viktige for oppdrettsnæringen. Effektiv bekjempelse av Spironucleus salmonicida kan gi friskere fisk og bedre produksjon.
– Dette gir oss et nytt verktøy i kampen mot denne plagsomme parasitten, sier Johansen.
Parasitten Spironucleus salmonicida sett gjennom elektronmikroskopi. Foto: Nofima
Veien videre
Forskerne skal nå i gang med fiskeforsøk der de skal gjennomføre en infeksjon med parasitten Spironucleus salmonicida i RAS-anlegg ved Fiskehelselaboratoriet på Havbruksstasjonen i Tromsø.
I forsøket skal UV dosen (50 MJ/cm²) som ble funnet å være effektiv for å drepe parasitten i innledende forsøk testes. De skal også undersøke effekten av ozonbehandling.
I forsøket skal forskerne også undersøke hvor i RAS-systemet parasitten befinner seg. Seniorforskeren Carlo Lazado som er ansvarlig for det kommende forsøket ser frem til et spennende forsøk.
– Det er svært viktig å vite hvor parasitten befinner seg i RAS-systemet for å kunne utvikle best mulige desinfeksjonsstrategier i fremtiden, avslutter han.
Fakta om UV-dose og forsøket:
- Vann desinfiseres med UV-lamper som sender ut ultrafiolett lys, som forstyrrer arvematerialet i skadelige mikroorganismer. Lysintensiteten måles i millijoules per kvadratcentimeter (MJ/cm²). Høyere dose er nødvendig for mer resistente organismer.
- I forsøket brukte forskerne to UV-lamper, lav trykk og middels trykk. Det ble testet ulike doser for å finne hvilken dose som leder til 99,9 prosent reduksjon av parasitten Spironucleus salmonicida.
- Forskerne fant ut at selv lave doser UV-lys (10-25 MJ/cm²) med mediumtrykkslampene var nok til å svekke parasittene så mye at de døde innen 48 timer. Dette er gode nyheter fordi det betyr at vi kan bruke mindre energi og samtidig oppnå god effekt.
- Forskningsprosjektet er finansiert av FHF og ledes av Havforskningsinstituttet
(FHF prosjekt nr. 901831: Spironucleus salmonicida-infeksjoner og spironucleus i norsk akvakultur: Smitteveier, vertsspekter og forebygging (SpiroFri))