Nordic Aqua Partners anlegg i Kina.

Trenger mer penger:
Geosminut­fordringer gir slaktestopp i Q3 for Nordic Aqua Partners

I juli fikk NOAP problemer knyttet til geosmin, og slakteplanene må justeres. Det gir lavere inntekter og dermed trenger man å få tilført kapital på annen måte. Nå planlegges en emisjon på flere hundre millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet melder i en andrekvartalsrapport om følgende høydepunkt fra andrekvartal:

  • Slaktet sin første fisk; 523 tonn HOG i andre kvartal med en gjennomsnittsvekt på 4,54 kg HOG og en superiorandel på 99 %
  • Gjennomsnittlig salgspris på EUR 8,94 / kg HOG i Q2. Total omsetning i Q2 var på EUR 4,7 millioner – påvirket av forsinkelsen av første slakting og en kraftig nedgang i globale laksepriser i juni. EBITDA ble på minus 1,7 mill. EUR
  • Gjennomsnittlig oppdrettskostnad på EUR 5,23/kg, HOG, i tråd med guiding

  • Biomasseproduksjon i Q2 på 1 014 tonn. Total biomasse på 2 432 tonn ved slutten av kvartalet. I løpet av Q2 nådde Nordic Aqua stabil produksjon

  • Geosmin-problem i juli, som fortsetter inn i Q3, fører til lavere omsetning og betydelig redusert slakting i andre halvdel av 2024

  •  Justert slakteplan: ingen slakting i Q3, og 400 til 600 tonn forventes i Q4, noe av slaktevolumet overføres til første halvdel av 2025

  • Bortsett fra geosmin-problemene meldes det om god operasjonell og biologisk ytelse for alle batcher

  • Utmerket fiskehelse og velferd
  • Biomasseproduksjon på 1 014 tonn i Q2. Total biomasse på 2 432 tonn ved kvartalsslutt
  • Styrket kommersiell og operasjonell organisasjon
  • Tilgjengelig likviditet på EUR 10,4 millioner per 30.06.24

CAPEX utbygging

Estimert total CAPEX for Fase 1 

  • Oppdrettsteknologi fase 1: EUR 53,0 millioner
  • Forbedringer av tomt fase 1: EUR 3,5 millioner
  • Prosesseringsanlegg: EUR 4,5 millioner
  • EUR 53,9 millioner påløpt ved utgangen av Q2 2024

Estimert total CAPEX for Fase 2

  • Oppdrettsteknologi fase 2: EUR 63 millioner
  • EUR 15,9 millioner påløpt ved utgangen av Q2 2024

Henter inn 250 mill. kr

På grunn av redusert slakting og CAPEX relatert til geosmin, vil ytterligere egenkapitalfinansiering på omtrent 250 millioner kroner bli hentet inn. Alle primærinnsidere som er store aksjonærer og har tilgang til denne informasjonen (Kontrari AS, AKVA group AS, Aino AS og Maringto AS) støtter selskapet og har alle indikert at de vil bidra til dets finansieringsbehov fremover.

Nordic Aqua gjennomførte sin første kommersielle slakting og kommersielle salg var i april 2024, deretter økte det gradvis gjennom mai og nådde fullskala slakting ved slutten av juni 2024 og endte med et samlet slaktevolum på 523 tonn HOG for perioden.

– Dødeligheten og kvaliteten på fisken var god, og gjennomsnittlig oppnådd salgspris endte på EUR 8,94/kg HOG. Distribusjon skjer via kunder etablert til både serveringsbransjen og detaljhandelen.

Administrerende direktør Ragnar Joensen sier i en andrekvartalsmelding at han er glad for at selskapet fikk en god start.

Ragnar Joensen under fremleggelsen av Nordic Aqua Partners Q2 rapport for 2024.

– I det første driftskvartalet av vårt oppstartsår økte vi salget måned for måned og produserte atlantisk laks med en superiorandel på 99 prosent. Dessverre klarte vi ikke å følge opp denne utviklingen i starten av tredje kvartal, og vi må gjøre visse justeringer i produksjonen for å gjøre oss mer robuste i fremtiden. Som et resultat vil det bli endringer i vår slakteplan og salg i andre halvdel av 2024.

Under fremleggelsen av Q2 resultatene sa også Joensen at de vurderer å produsere en fisk som er noe større.

– Det er en preferanse for stor fisk i det kinesiske markedet, og vi vurderer derfor å øke gjennomsnittsvekten fra dagens nivå til fisk som er over 6 kg (LW). Vi trenger ikke gjøre endringer i anlegget for dette, men om vi gjør det vil vi gjøre det gradvis og forsiktig, da jo ingen har erfaring med å produsere stor matfisk av laks i kommersiell skala før.

Geosmin

I juli oppdaget Nordic Aqua høye konsentrasjoner av geosmin, som er en naturlig forekommende forbindelse, kjent for å kunne oppstå og påvirke smak og lukt på fisk, i alle RAS-systemer.

Geosmin og MIB

  • Geosmin og 2-metylisoborneol (MIB), dannes når ugunstige mikrober, ofte cyanobakterier eller actinomyces, etableres i RAS-systemer. Geosmin og MIB kan akkumuleres i det resirkulerte vannet, og deretter tas opp i kjøttet til fisken i anlegget.
  • Tilstedeværelsen av geosmin i fiskekjøttet gir en distinkt myr- eller jordsmak, som forbrukere misliker. Usmak håndteres vanligvis ved å rense fisken («purging» eller «depuration») ved bruk av store mengder nytt, rent vann i 5 til 14 dager før slakt.
  • Fisken fôres ikke under denne rensingen noe som gjør at den mister vekt og verdien reduseres.

– Selv om geosmin er ufarlig for både fisk og mennesker, kan det i forhøyede konsentrasjoner påvirke smaken av fisken negativt. Umiddelbare og langsiktige løsninger blir implementert, og ytterligere korrigerende tiltak er under gjennomføring for å sikre en permanent løsning i andre halvår. Som en konsekvens vil det være forsinkelser i slaktingen, og Nordic Aqua forventer begrenset eller ingen slakting i tredje kvartal, melder selskapet.

– Vi overvåker situasjonen nøye og har god forståelse av hva vi må gjøre. Effektene av tiltakene vil imidlertid ta noe lengre tid enn tidligere antatt, og vil dermed påvirke produksjonen og begrense produksjonen i tredje kvartal. Vi ser imidlertid ikke behov for å endre produksjonsplanen for 2025, kommenterer Ragnar Joensen.

Utsikter

Mens geosmin-problemet for tiden håndteres, fører den nåværende situasjonen til en forsinkelse i realiseringen av forventede inntekter og en midlertidig innvirkning på selskapets kontantstrøm, noe som har ført til en omfattende gjennomgang av Nordic Aquas kapitalbehov.

– For å sikre fortsatt gjennomføring av strategiske initiativer og opprettholde operasjonell stabilitet er Nordic Aqua i en avansert fase med å sikre nødvendig finansiering.

– Ledelsen i Nordic Aqua er fortsatt trygg på selskapets forretningsmodells underliggende styrke og evne til å skape langsiktig verdi for sine aksjonærer, skriver de.

Slakteguiding for regnskapsåret 2024 er nå på 900 til 1 100 tonn. 

Selskapet planlegger å kunne flytte en del av biomassen som var planlagt for slakting i andre halvdel til første halvdel av 2025. 

Selskapet forteller de vil komme tilbake med en mer presis guiding for slakting i 2025 i løpet av tredje kvartal 2024, men intervallet er anslått til 4 500 til 5 000 tonn.