Gründerne Johannes Apeland og Kjell Erik Røvang på AquaNext i Stavanger.

– Teknologien vår trenger ikke biofilter eller filter i det hele tatt

Nordic Clean Pumps mener de som selskap har gått litt under radaren. Men gründerduoen sier de nå er skodde for større landbaserte prosjekter, etter ferdigstilling av et stort prosjekt på Island. 

Publisert Sist oppdatert

Nordic Clean Pumps AS er et selskap som har sprunget ut fra Haugesund Marine Service, Havnebunker og NPSH. 

LandbasedAQ møter de to gründerne Johannes Apeland og Kjell Erik Røvang, på AquaNext-konferansen i Stavanger. 

Selskapet med base i Haugesund, startet med utvikling av nye produkter innen vannbehandling etter mange års erfaring fra kunder i havbruksnæringen og kunnskap om deres utfordringer. 

– Dette hadde vi et svar på

Duoen beskriver seg selv som «multipoteter», hvor de gjør mange ulike jobber i selskapet. Men oppført er Apeland listet som daglig leder, og Røvang er styreleder og utviklingssjef i selskapet. 

Kjell Erik Røvang har bodd og jobbet på Island med prosjektet Nordic Clean Pumps har utført for First Water.

De to startet selskapet tilbake i 2014 og har begge bakgrunn som mekanikere med lang erfaring fra pumpe-, olje- og maritim sektor. 

– Vi startet med oksygenering, som vi så var en stor utfordring i bransjen. Dette hadde vi et svar på, og startet da med luft i åpne merder. Vi så raskt en større mulighet innenfor landbasert og satset på dette markedet for fullt. I dag har vi patentert det vi kaller en totalgasskontroller, sier Røvang.

Kundene deres det siste året har vært landbaserte oppdrettere, men teknologien fungerer også for sjøbasert oppdrett.

– Teknologien vår har også utviklet seg, som ligger i navnet på selskapet. Vi driver også med pumper, filtrering av vann og gass i vann som er spesialiteten vår. Vår filosofi er rent vann, og det starter med rett gassammensetning i vannet.

Selskapet har utviklet et komplett del-RAS-system, som de kaller Sideflow. 

– Sideflow er et RAS-system som gjenbruker 80 av vannet i tankene. Dette betyr at vi tilsetter ca. 20 % nytt vann av totalt vann forbruk og 80 % som går tilbake til tank som er renset i vårt eget design. Teknologien trenger verken biofilter eller faktisk noe som helst form for filter. Systemet består også av innløpsrør og sentertårn. Vårt nye design sørger for at karhydraulikken opprettholdes selv ved en tetthet om mot 100 kg/m³, sier Apeland. 

Stort prosjekt på Island

De siste årene har selskapet hatt et stort prosjekt gående på Island, for FirstWater (tidligere Landeldi). 

– Dette er verdens største pågående landbasert utbygging for laks, og vi har vært med på rørdesign, automasjon, leveranse, installasjon og regulering av nytt vann fra borehull, samt design av alt om har med vanndynamikk og fiskelogistikk i fisketankene, og beregning av kraftbehov ved First Water anlegget.

Han forklarer at arbeidet innebærer design, produksjon og installasjon av oksygeneringsløsning som de kaller TGC (Total Gas Control), Sideflow og mange andre detaljer. 

First Water anlegget på Island begynner å ta form. Her ser man tanker med Sideflow teknologi.

– Vi har også fungert som rådgivere for annet utstyr som ligger utenfor vårt sortiment og har i den forbindelse skaffet en del leveranser for andre norske selskaper, sier Røvang.

Han påpeker at den første fisken ble slaktet i mai i fjor, der det var 98 % superior-kvalitet, samtidig som de brukte mindre vann, enn først antatt i anlegget.

– Vi oppgir en viss andel, men klarer alltid å få enda litt lavere.

På grunn av at prosjektet på Island har hatt sine litt infrastrukturer utfordringer, påpeker han det har vært litt fullt i fisketankene. 

– Det har vært så ekstremt at de til tider har passert 100 kg/m³, uten at dette har godt ut over tilvekst, dødelighet eller kvalitet på fisken. Det har vært en ekstrem lav dødelighet, og veldig bra trivsel, sier Røvang. 

Både han og daglig leder er begge i felten mye, men også på kontoret. 

– Jeg er hovedansvarlig for design og har også vært onsite på FirstWater prosjektet, der jeg har fungert som en konsulent på layout og teknisk design, utenom vår egen leveranse, sier Røvang.

Gjenbruksanlegg

Røvang mener at gjennomstrømningsanlegg og fulle RAS-anlegg er svært kostbare anlegg å drifte og bygge.

– Med vår teknologi får de et enklere gjenbruksanlegg som gir god stabilitet. Dette fordi du unngår en del av de kjente utfordringene i RAS, samtidig som du slipper unna med mye mindre volumer som må pumpes inn og slippes ut med de kostnadene dette medfører i et gjennomstrømmingsanlegg.

Målsettingen til selskapet er å levere gjenbruksanlegg for både marinfisk og levering av større anlegg for laks i Norge.

– I tillegg til det, skal vi fortsette på den utviklingen vi har, med arbeid med noen nye prototyper på pumper og filtre som vi ønsker å lansere i løpet av vårparten til neste år, sier Apeland. 

Han påpeker at de nå er glade for å kunne konsentrere seg om flere prosjekter i Norge fremover. 

– Vi har nylig signert en intensjonsavtale, som blir et stort og viktig prosjekt innenfor alle våre virkeområder. Vi kan ikke utdype så mye om prosjektet annet enn at vi skal levere alt fra pumper, rør, design, kar-teknikk, vannrensing og sensorikk og automasjon, forteller Apeland. 

Organisk vekst

Selskapet har 20 ansatte, der Røvang påpeker at de ønsker en organisk vekst av selskapet. 

– Vi skynder oss sakte, og kjører safe i videreutviklingen av selskapet. Vi ønsker ikke å pushe veksten for hurtig. 

Daglig leder skyter inn at de jobber med veldig flinke samarbeidspartnere når det gjelder teknologi, fisk og andre teknisk leverandører i bransjen.

– Vi går til røkteren og biologen og sier. Hva drømmer du om? Hva er det du vil ha? og prøver å gi dem nøyaktig dette. Mye av vår erfaring og kunnskap har vi fått gjennom samarbeid med flinke partnere. Det er en del koder du må knekke som selskap når man først starter opp, som vi føler var viktige å ha i bunn før vi utviklet produktene våre, og derfor ønsker vi å rette en stor takk til Blue Planet, som har hjulpet oss fra dag en, det samme med Innovasjon Norge, legger han til. 

Mye kompetanse

Røvang påpeker at det er mye kompetanse i Norge, og mener det er viktig at norske utstyrsleverandørene jobber sammen, og drar alle i samme retning. 

– Er man på Island som vi har vært, må man jo fronte andre selskaper hjemme i Norge samtidig. Det hjelper hele bransjen, og løfter kompetansen Norge har. For vi har en solid fagkompetanse og arbeidsmoral i Norge som er svært god og som er ettertraktet, påpeker han.